Til hovedinnhold
NyhetNettsensur via Google øker dramatisk

Google advarer om økt nettsensur

Antall henvendelser fra styresmakter øker betraktelig.

iStock/18008099

Hvert halvår gir Google ut sin såkalte Transparency Report, som gir innblikk i statlig innblanding i den amerikanske søketjenesten. Rapporten viser antall henvendelser fra myndigheter verden over om å fjerne innhold eller utlevering av brukerdata.

Ifølge Google har tallene økt betraktelig det siste året, og det dreier seg hovedsakelig om å blokkere YouTube-videoer og fjerne søkeresultater.

Statlig innblanding øker

Kraftig økning av statlige henvendelser på under et år.Foto: Google

I andre halvdel av 2011 mottok selskapet 1048 henvendelser fra myndigheter om å fjerne innhold, mens dette hadde steget til hele 1791 i første halvdel i år.

En tilsvarende økning har også forekommet i henhold til anmodninger om å utlevere brukerdata. I 2009 lå dette tallet på 12 539, mens det hadde steget til 20 938 i løpet av første halvår i 2012.

Rolig fra Norge

Mellom juni i fjor og i år hadde staten Norge bare fem henvendelser, mens tallet er langt større for andre land.

De fem landene som troner øverst på listen er Tyrkia med 501 henvendelser, USA med 273, Tyskland med 247, Brasil med 191 og Storbritannia med 97.

Her er det snakk om alt fra lokale politidistrikter i Brasil som ønsker å fjerne kritiske blogger til saken om Bettina Wulff, hvor den tidligere tyske presidentfruen ble koblet opp mot prostitusjon i Googles søketjeneste. Ikke alle myndigheter får viljen sin, melder Google.

Ikke fullstendig bilde

Åpenhetsrapporten fra Google skaper likevel ikke et helt riktig bilde av verdenssituasjonen og hvilke stater som vil ha mest kontroll. Iran og Kina tar seg for eksempel ikke bryet med å kontakte Google hvis det er noe: De sensurerer i stedet hele YouTube for befolkningen.

I tillegg har disse statene egne brannmurer, som blokkerer en mengde «uønskede» nettsider fra landets grenser.

Du kan selv ta en titt på Google-rapporten på google.com/transparencyreport/.

(Kilde: Google Official Blog)

annonse