Til hovedinnhold

Nå er den helt nye Office-pakken her

Og den er gratis i én måned.

Microsoft

I fjor slo Microsoft på stortromma og lanserte Windows 8 – selskapets største fornyelse på aldri så lenge. Med på lasset fulgte også prøveversjoner av den nyeste utgaven av selskapets kontorpakke, Office 2013 (tidligere kjent som Office 15).

Nå har endelig Office 2013 fått bred lansering, og det samme gjelder den nettskybaserte pakken Office 365. Fokuset er på tettere integrasjon med nettskyen og, i likhet med Windows 8, på et grensesnitt som i teorien skal fungere godt med trykkskjermer og duppeditter i alle former og størrelser.

Du skal med andre ord kunne jobbe med det samme dokumentet enten det er på skrivebords-PC-en på jobb, på smarttelefonen på toget eller på nettbrettet hjemme i sofaen. I tillegg skal du enkelt kunne dele dokumenter og samarbeide med andre.

Alltid oppdatert

Slik ser nye Word ut.Foto: The Verge / Microsoft

Mens det er en sedvanlig éngangssum for de ulike Office 2013-pakkene, er Office 365 et leieprodukt. Her betaler du en fast månedlig eller årlig sum for å få tilgang til de ulike kontorprogrammene.

En nettskybasert produkt som Office 365 innebærer at du får tilgang til de vanlige Office-programmene som Word og Excel, samtidig som du alltid har siste versjon. Oppdateringer skal visstnok skje mer eller mindre umerkbart i bakgrunnen.

Enkelt i bruk

Excel holder fremdeles koken.Foto: The Verge / Microsoft

Office 365 fungerer ved at du logger deg inn på Office.com, og deretter strømmer programmet du ønsker til din datamaskin eller mobil. Dette berører ikke eventuelle eksisterende versjoner av Office på maskinen din.

Dette trekket gjør at du ikke absolutt må sitte ved en tradisjonell arbeidsstasjon for å få tingene gjort, mens det samtidig er kraftigere enn Microsofts eksisterende Office-nettapplikasjoner.

Den bakomliggende teknologien er Microsofts egen Click-2-Run. Dette innebærer at programmet starter installasjonen i bakgrunnen, mens verktøyene blir umiddelbart tilgjengelig.

Mobilvennlig utseende

PowerPoint henger med.Foto: The Verge / Microsoft

Utseendet og brukergrensesnittet i nye Office er som nevnt endret, og står nå mer i stil med den mobilvennlige estetikken til Windows 8. Brukere kan også benytte seg av videochatten Skype i forbindelse med de ulike programmene, og andre funksjoner kan legges til via en ny appbutikk.

Programvaren har med andre ord en valgfri berøringsmodus som gjør knapper og menyer større, slik at det blir enklere å taste riktig med fingrene. Videre følger det med andre velkjente smarttelefonegenskaper, som å sveipe for å bla gjennom dokumentet og klype for å zoome inn og ut.

En egen lesemodus gjør at dokumenter blir tilpasset formatet til nettbrett, noe som gjør det enklere å lese.

Lagring i skyen

SkyDrive er Microsofts lagringstjeneste i nettskyen.Foto: Microsoft

I utgangspunktet blir alle dine filer lagret i Microsofts nettlagringstjeneste SkyDrive, men det er mulig å lagre filene lokalt på harddisken hvis du ønsker det.

Lagringen på nett innebærer at du alltid vil ha tilgang til et oppdatert dokument uansett hvor du logger inn. Videre gjør deling av tilgang til filene det forholdsvis enkelt å jobbe sammen med andre på et felles produkt.

Som nevnt kan du integrere Skype-funksjonalitet med de ulike kontorprogrammene, men andre plug-ins er også tilgjengelig. Disse inkluderer blant annet Twitter i Outlook og rask tilgang til artikler hos Encyclopaedia Britannica fra Word.

Mange av disse små tilleggsprogrammene er gratis. Oppgaveanalyseverktøyet fra Sensei Project Solutions, som er ment for å gjenkjenne problemer og manglende informasjon i dokumenter, koster for eksempel en slant.

Priser

Nye Office dukker altså opp i flere utgaver. Vi har varianter av «vanlige» Office 2013, og det er dessuten mulighet til å flytte mer ut i nettskyen med Office 365.

Hvis du lurer på hva de ulike pakkene har å tilby, kan du sjekke ut Microsofts egen sammenligning. Under får du et raskt overblikk over de ulike prisene:

  • Office 365 Home Premium: 799 kroner per år / 79,99 kroner per måned
  • Office Home & Student 2013: 1099 kroner
  • Office Home & Business 2013: 2099 kroner
  • Office Professional 2013: 4099 kroner
Oversikt over de ulike Office-pakkene.Foto: Microsoft

Office 365-lisensen gjelder for opptil fem ulike datamaskiner, og i tillegg utvalgte mobile enheter. Disse blir oppgitt å være «Windows Phone-enheter som kjører Windows Phone OS 7.5 og nyere».

Programmene som følger med i Office 365 er Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Access og Publisher. De andre pakkene inneholder ulike tilbud, og du får full oversikt på denne siden. Der kan du i tillegg kjøpe Office-programmer hver for seg. Word koster da for eksempel 999 kroner.

Prøv gratis

Det er mulig å teste ut Office 365 gratis i én måned. Ta turen til office.microsoft.com for å starte testperioden.

Ved siden av tilgang til alle programmene i Office, lokker Microsoft også med 20 GB lagringsplass i SkyDrive og 60 ringeminutter i Skype hver måned. Sistnevnte har en rekke begrensninger, som for eksempel at det ikke inkluderer spesialnumre eller betalingsnumre, og at det kun er gyldig i land med såkalte Skype-tellerskritt. Se listen over landene på denne siden.

Se også Microsoft-sjef Steve Ballmer presentere nye Office i YouTube-videoen nedenfor:

(Kilde: Microsoft)

annonse