Til hovedinnhold

IT-selskapene ber om å få fjernet munnkurven

Ber myndighetene om lov til å oppklare overvåkningsskandalen.

Wikipedia Commons

Amerikanske myndigheter ble forrige uke beskyldt for å ha hatt direkte tilgang til all informasjon på serverne hos store aktører som Google, Facebook, Apple og Microsoft. Nå har både myndigheter og ikke minst selskapene selv, fått ett forklaringsproblem overfor de mange millioner mennesker som bruker tjenestene deres.

Munnkurv fra myndighetene

Selskapene i saken har angivelig fått streng munnkurv, og beskjed om å nekte for beskyldningene i avtaler de har med myndighetene. Google, Facebook og Microsoft, har nå sendt en forespørsel til det amerikanske justisdepartementet. Der ber de om lov til å renvaske seg fra beskyldningene som har strømmet mot dem den siste tiden.

Googles David Drummond, skriver i et åpent brev til FBI-direktøren at de ønsker å oppklare misforståelsene alt hemmeligholdet har ført med seg. Hemmelighold gir bare grobunn for uriktige spekulasjoner, mener han.

Rett etter brevet fra Google, hang Microsoft seg på ved å be om større gjennomsiktighet i prosessen. Også Facebook ønsker at selskapene skal få lov til å redgjøre for antall, og omfang, forespørseler de får fra myndighetene.

Det tyder nå på at de tre selskapene har alt å tjene på offentliggjøring av måten amerikanske myndigheter får informasjon om brukerene deres på. CNET rapporterer at påstanden om at myndighetene har direkte tilgang til private servere, er feil. Også The Washington Post går på lederplass noe tilbake på beskyldningene mot myndighetene, og skriver at utlevering av informasjon fra selskapene går lovlig for seg, gjennom en prosess i rettssystemet.

Google redgjør

I en uttalelse til Wired på onsdag, redegjør Google for en del av prosessen:

– Når det kreves at vi imøtekommer forespørsler fra myndighetene, leverer vi fra oss dette over sikre linjer. Myndighetene må gå gjennom oss for å få tak i informasjon vi har lagret. De kan ikke trekke ut data rett fra serverne våre.

Her kan du se hvor mange forespørsler om innsyn som Google har mottatt fra amerikanske myndigheter, samt hvor mange personer Google har utlevert informasjon om. Disse tallene inkluderer forespørsler fra FBI, men en ikke-navgitt kilde som har kjennskap til denne statistiken, forteller til CNET at informasjon fra alle hemmelige rettskjennelser ikke er inkludert.

Samtlige IT-selskaper som er innblandet i overvåkningssaken nekter for at NSA har hatt direkte tilgang til serverne. Google-sjefen Larry Page og Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg har begge skrevet stFørre innlegg der de nekter for beskyldningene.

Det blusset opp til stor personvern-debatt etter avsløringen:
Disse selskapene skal være de mest beskyttende for deg »

(Kilder: CNET, BBC)

annonse