Til hovedinnhold

Frykter kreftepidemi blant barn

Vi har lenge hatt fokus på debatten rundt mobilståling, og følger utviklingen nøye. Så langt preges debatten av motstridende forskningsresultater, kvalifiserte eller flåsete ekspertuttalelser, samt hyppige advarsler rettet mot folket fra interesseorganisasjoner. Det eneste alle ser ut til å være delvis enig om, er at barn er større utsatt for eventuell ståling enn voksne.

En ny svensk studie viser at mobilbrukere under 20 år har fem ganger så stor sjanse for å utvikle kreftsvulster i hjernen senere i livet, på grunn av mobilstråling. Resultatene av den oppsiktsvekkende studien, får ekspertene til å frykte en hjernesvulstepidemi blant barn og unge om få år.

Urovekkende resultat

Overlege Lennart Hardell ved Örebro Universitetssykehus har ledet studien, som ble presentert på en internasjonal konferanse om helse og mobilbruk, ifølge The Independent. Studien viser at barn og unge er langt mer utsatt for strålingsfare enn voksne. Grunnen til det, er at hjernen og nervesystemet hos barn er fortsatt under utvikling, og ettersom hodene deres er mindre trekker strålingen dypere inn i hjernen.

- Dette er et faresignal. Det er svært alarmerende. Vi burde ta flere forbehold, sier Hardell ifølge The Independent.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bruk SMS i stedet

Hardell sier videre at barn under 12 år ikke burde bruke mobiltelefon, med mindre det er et nødstilfelle. Tenåringer burde bruke trådløse headsett eller andre handsfree-enheter, men bør først og fremst skrive SMS framfor å ringe, ifølge Hardell. Han sier imidlertid at hjernen er tilnærmet fullutviklet når man når 20 år, noe som fører til at strålingsfaren minsker kraftig.

Den svenske legen påpeker likevel at strålingsfaren for barn kan være enda høyere enn det resultatene av studien viser, ettersom de ennå ikke vet nok om ettervirkningene når det gjelder stråling. Ofte tar det nemlig flere tiår å utvikle kreft i hjernen.

Frykter epidemi

David Carpenter, dekan for helse ved State University of New York, deltok på konferansen der studien fremlagt. Han sier, ifølge The Independent, at mobilstråling kan få kritiske konsekvenser i tiden fremover.

- Barn bruker vesentlig mye tid på mobiltelefoner. Vi risikerer å stå overfor en krise for folkehelsen – en hjernekreftepidemi –, som et resultat av mobilbruk, sier Carpenter.

Føre var

Kreftforeningen skriver på sine nettsider at ”ut fra hva vi vet i dag er det ikke sammenheng mellom bruk av mobiltelefon og kreft”. Likevel anbefaler de å være føre var når det gjelder mobilbruk, i påvente av nye forskningsresultater.

Blant annet anbefaler Kreftforeningen at du bruker håndfriutstyr, at du begrenser lengden på mobilsamtalene, og at du bruker SMS eller MMS framfor å ringe.

Mer om
annonse