Til hovedinnhold

Sjekk stråleverdien på din mobil

Det blir stadig større fokus på mobilstråling i media og blant forbrukerne. Nå vil også Norges to største elektrokjeder vil sette SAR-verdi på prislappen i butikkene, et tegn på at enkelte kunder etterspør denne informasjonen når de skal kjøpe seg ny mobil.

Nå gjør produsentene, i alle fall Nokia, det mye enklere å finne SAR-verdi på sine nettsider.

Hva er SAR?
Mobilstråling er et begrep som brukes for å beskrive mengden av elektromagnetisk stråling som din mobil avgir. Dette måles i noe som kalles SAR (x Watt per kilo kroppsvev), og for at en mobiltelefon skal være lovlig å selge på det europeiske markedet, må denne verdien være på 2,0 W/kg eller lavere. I Nord-Amerika er denne grensen satt noe lavere, til 1,6 W/kg. SAR er en forkortelse for ”Specific Absorbation Rate”, og definerer eksponeringsnivået til mobilen.

Produsentene velger ofte å gjemme bort SAR-verdien i brukerhåndbøkene, men dette er nå i ferd med å endres. I alle fall til en viss grad.

Les også: Mobilene med minst stråling

Eget SAR-søk hos Nokia
På de internasjonale nettsidene til verdens største mobilprodusent kan du nå søke opp SAR-verdien på nye og eldre Nokia-mobiler. Med Nokia SAR Lookup, kan vi finne følgende strålingsverdier for de nyeste Nokia-mobilene på det norske markedet.

- Nokia N96 – 0,91 W/kg (høyeste måling)

- Nokia N85 – 0,91 W/kg (høyeste måling)

- Nokia 5800 – 0,97 W/kg

- Nokia N79 – 1,40 W/kg (høyeste måling)

- Nokia 7610 – 0,54 W/kg (høyeste måling)

- Nokia 6600 Fold – 0,61 W/kg

Noen av modellene har vært igjennom flere SAR-tester, og tallet varierer noe. Nokia oppgir at gjeldene SAR-verdi for din mobil står i bruksanvisningen som fulgte med telefonen du kjøpte. Det er i alle fall positivt at Nokia velger å ha en slik tjeneste tilgjengelig på nett, slik at de som ønsker å være ”føre var” med tanke på mobilstråling, enkelt kan sjekke dette på egenhånd før de kjøper ny mobil.

Tilgjengelig, men skjult
Vi prøvde å finne tilsvarende SAR-søketjenester hos Sony Ericsson, Samsung, HTC og LG, men det fantes ikke. Strålingsverdi hos Sony Ericsson og Samsung er imidlertid noe mer tilgjengelig, men du bør ha en viss idé om hvor du burde lete på nettsidene. På Sony Ericssons nettsider finner du nå linker til hvordan du finner SAR verdi for hver modell. Dersom du for eksempel har kjøpt deg en Sony Ericsson C902, og vil sjekke strålingsverdien, går du inn på ”støtte”, og velger denne mobilen. Et par klikk senere finner du ut at denne modellen har en SAR-verdi på 1,34 W/kg. Gjør vi det samme med andre nyere Sony Ericsson-modeller, finner vi følgende:

- Sony Ericsson Xperia X1 – 0,57 W/kg.

- Sony Ericsson C905 – 0,77 W/kg.

- Sony Ericsson W302 – 0,95 W/kg.

- Sony Ericsson W902 – 1,48 W/kg.

- Sony Ericsson W595 – 1,00 W/kg.

nettsidene til Samsung finner du også SAR-verdi i brukermanualen til hver modell. Et godt tips er å søke på ”SAR” for å finne fram til den seksjonen som strålingsverdi. Hos HTC gjelder det samme, men det er noe mer kronglete å finne fram til riktig side (User guides). LGs nettsider for mobil er håpløst uoversiktlige der du finner brukermanualene, og nyere modeller var ikke å finne i listene.

Les også: Verstingene på markedet

Trygg Mobil
Av norske nettsider med fokus på mobilstråling er Trygg Mobil blant de aller beste. Her finner du mye informasjon om antatte strålingsfarer knyttet til mobil, samt ulike lister for de mobilene som stråler mest og minst. Her finner du også linker til det Tyske Strålingsvernet som har sin egen lange liste med SAR-verdier som du oppdateres nokså jevnlig. Finner du ikke strålingsverdien på nettsidene til produsenten, bør du undersøke om den finnes på denne listen.

Så dersom du er ute etter å kjøpe en mobil med lav strålingsverdi, er det ikke alt for vanskelig å gjøre litt research på egenhånd før du legger en mobil i handlekurven i nettbutikken, eller besøker et mobilutsalg.

Les også
Disse mobilene stråler aller mest
Les også
Hvor farlig er mobilen?
Les også
Ulik måling av stråleverdi
Les også
Vil nekte skolebarn å bruke mobil
Les også
Mobilflaggskip verst på stråling
Les også
Her er de nye strålingsverstingene
Les også
Basestasjonene avsløres
Les også
Kjøp ny mobil til 1.500 kroner
Les også
Mobilene med minst stråling
Les også
Verstingene på markedet
Les også
Nå får du strålingsverdi på prislappen
Les også
Spør, og du vil få svar
Les også
Stråler Nokia mindre enn Sony Ericsson?
Les også
Hjerte- og nyreproblemer av mobilen?
Les også
El-overfølsomhet på alvor
Les også
Mobilen for barn og tenåringer
Les også
Mobiltelefonen dreper sæd og gir utslett
Les også
Disse mobilene stråler minst
Les også
Frykter kreftepidemi blant barn
Les også
Sannheten om mobilstråling
Mer om
annonse