Nyhet

Mobiltelefonen dreper sæd og gir utslett

Det har lenge vært antydet en link mellom mobilbruk og dårligere sædkvalitet hos menn, på grunn av strålingen som mobiltelefonen unektelig avgir. Ettersom stråleverdien på de fleste mobilene på markedet er relativt lav, har det imidlertid ikke vært noen særlig grunn til bekymring.

Nå viser likevel foreløpige resultater fra en Australsk studie, at mobilstråling kan skade sædens DNA-sammensetning. Det fører til dårligere sædkvalitet hos menn, som igjen kan medføre lavere fruktbarhet og større sjanse for å videreføre arvelige nevrologiske sykdommer til sine barn, i følge News.com.au.

- Klare bevis

På en fruktbarhetskonferanse i Brisbane, Australia, ble den foreløpige studien lagt frem; Resultatene støtter tidligere amerikansk forskning som antyder at menn som snakker mye i mobiltelefonen, har inntil 40 prosent lavere sædantall enn moderate mobilbrukere. Forskerne ved University of Newcastle (i Australia, journ.anm) bygde en innretning som skulle påvirke sperma ved samme radiofrekvens som ved bruk av mobiltelefon, for å eksaminere hvorvidt det førte til DNA-fragmentering.
 

- Etter 16 timers eksponering, var det klare bevis for DNA-skade. Dette er veldig tidlige funn fra vår analyse, men det gir grunn til økt bekymring, sier Professor John Aitken fra bioteknisk avdeling ved University of Newcastle, ifølge News.com.au.
(Artikkelen fortsettes.)

 

Anti-oksidanter

Professoren hevder at DNA-fragmentering vanligvis knyttes til infeksjoner, røyking eller alderdom, og at det til nå har vært lite forskning som kunne påvise en sammenheng med mobilstråling.

Studien viste at DNA-skadene på sæden kom av såkalt ”oksiderende stress”. Dette gir håp om at behandling med anti-oksidanter kan være en potensiell kur, tror forsker-teamet.

Mobilen gir utslett

En annen, men beslektet oppdagelse er at mobiltelefoner kan gi brukerne utslett i ansiktet og på hendene. Amerikanske forskere ved Brown University i Rhode Island hevder at folk kan få allergiske reaksjoner av metaller som brukes i mobiltelefonproduksjonen. Dette gjelder i hovedsak mobilbrukere som allerede har nikkelallergi.

- Allergien kommer fra jevnlig hudkontakt med enheter som inneholder nikkel. Langvarig eller gjentatt kontakt med en nikkelholdig mobiltelefon, vil oftere føre til en reaksjon hos de som er allergiske. Hvis du tidligere har reagert på en nikkelholdig beltespenne eller smykke, for eksempel, er det større risiko for at du reagerer på metall i mobiltelefoner, sier Graham Love fra British Association of Dermatologists, til britiske Telegraph.

Normalt vises utslettene på kinnet og ved ørene, men allergikere vil også kunne få utslett på fingrene ved hyppig tasting på mobilen. Nikkel ble funnet i ti av 22 populære mobiltelefoner som ble testet i USA tidligere i år.

Les også
250 000 svenske mobilallergikere
Les også
- Mobilstråling kan kurere Alzheimers
Les også
Basestasjonene avsløres
Les også
Sjekk stråleverdien på din mobil
Les også
Mobilene med minst stråling
Les også
Verstingene på markedet
Les også
Stråler Nokia mindre enn Sony Ericsson?
Les også
Bor du nærme en basestasjon?
Les også
Hjerte- og nyreproblemer av mobilen?
Les også
El-overfølsomhet på alvor
Les også
Unge voksne har dårlig mobilhygiene
Les også
Kumøkk skal redde liv
Les også
- Mobilplager er psykisk betinget
Les også
Disse mobilene stråler minst
Les også
Frykter kreftepidemi blant barn
Les også
Sannheten om mobilstråling
Les også
Advarer mot å bruke mobilen
Les også
Hjernekirurger frykter mobilen
annonse