Til hovedinnhold

- Mobilstråling kan kurere Alzheimers

Når vi hører noe om forskning på mobilstråling er det som regel noe om at det kan ha en helseskadelig effekt på menneskehjernen (- eller kroppen, for den saks skyld), eller så er det forskere som avkrefter den negative effekten. Og omtrent samtlige forskningsprosjekter på dette området beskyldes å være kjøpt og betalt av enten telekombransjen eller miljøvernsforkjempere, avhengig av eget standpunkt. For første gang, så vidt vi vet, presenteres nå en undersøkelse som kan tyde på at mobilstråling også kan ha en positiv effekt på hjernen, noe som utvilsomt vil bli hett debattert i enkelte miljøer.

Ifølge et forskningsteam fra Florida Alzheimer’s Disease Research Center kan nemlig mobilstråling potensielt være helbredende for demens- og Alzheimer-pasienter melder BBC.co.uk.

Testet på mus
På test-laben ble 96 mus, de fleste av dem genetisk påført symptomer på Alzheimers, eksponert for den elektromagnetiske strålingen en mobiltelefon avgir for to ganger én time hver dag i 7-9 måneder. Over lengre tid viste forskningen at den elektromagnetiske mobilstrålingen hadde en betydelig forebyggende effekt på unge mus med genetisk påført demens, samt at eldre mus med sykdommen virket kurert for hukommelsestap etter eksponeringen. Det tok imidlertid flere måneder før laboratoriemusene oppnådde fordelene.

- Det vil ta litt tid å avgjøre nøyaktig hvilke mekanismer som er berørt av disse gunstige hukommelseseffektene. Men en til er klart; de kognitive fordelene av langvarig elektromagnetisk eksponering er reelle, fordi vi så det i både forebyggende- og behandlingsbaserte eksperimenter som involverte Alzheimer-mus, så vel som vanlige mus, sier forskningsleder Gary Arendash til BBC.co.uk.

Men å forske på tilsvarende helseeffekter for oss mennesker kan ta flere år. Dessuten påpeker forskningsteamet at det tok måneder før de oppdaget effekten på mus, og at det derfor kan ta flere år med tilsvarende behandling for at et menneske med demens vil få utbytte av tilsvarende elektromagnetisk behandling. Forskningsteamet fra Florida har tidligere hevdet at høyfrekvent stråling kan være positivt i behandling av Alzheimer-pasienter, mens lavfrekvent stråling – for eksempel fra telefonlinjer eller strømlinjer – kan ha motsatt effekt. Testmusene hadde for øvrig ingen merkbare skader på hjernen eller vitale organer ved obduseringen i etterkant.

Kilde: DagensIT

Les også
Bor du nærme en basestasjon?
Les også
Hvor farlig er mobilen?
Les også
250 000 svenske mobilallergikere
Les også
Ulik måling av stråleverdi
Les også
Vil nekte skolebarn å bruke mobil
Les også
Mobilflaggskip verst på stråling
Les også
Her er de nye strålingsverstingene
Les også
Nå får du strålingsverdi på prislappen
Les også
Hjerte- og nyreproblemer av mobilen?
Les også
El-overfølsomhet på alvor
Les også
Mobiltelefonen dreper sæd og gir utslett
Les også
- Mobilplager er psykisk betinget
Les også
Frykter kreftepidemi blant barn
Les også
Hjernekirurger frykter mobilen
Mer om
annonse