Til hovedinnhold

Mobilene med minst stråling

Strålingsverdi er et kriterium som stadig flere mobilkjøpere tar hensyn til ved kjøp av ny mobil. For de fleste er selvsagt mobilens funksjoner aller viktigst, men de som tror at den elektromagnetiske strålingen som mobiler avgir kan være helseskadelig på en eller annen måte, vil være interessert i å kjøpe en mobil med lav SAR-verdi (x Watt per kilo kroppsvev).

I forrige uke sjekket vi hvilke nye mobiler som hadde høyest strålingsverdi, og denne uken tar vi for oss de som stråler minst.

Les også: Nå får du strålingsverdi på prislappen

Lav strålingsverdi, tryggere mobilbruk?
Det er viktig å presisere at det inntil videre ikke finnes konkluderende bevis fra offisielt hold som tilsier at elektromagnetisk stråling fra mobiler helseskadelig. Likevel kan det være grunn til å være ”føre var”, og ta visse forhåndsregler. Flere uavhengige studier antyder nemlig at mobilstråling kan særlig ha en skadelig effekt på barn og unge. Årsaken skal være at hjernen til barn ikke er fullstendig utviklet, og at den elektromagnetiske strålingen derfor trenger lengre inn i hjernen. Blant voksne er det farer forbundet med kreft eller plager forbundet med El-overfølsomhet som får mest oppmerksomhet.

Norges fagmyndighet for strålevern, Statens Strålevern, holder fast ved at det ikke er grunnlag for å anta at mobilstråling kan være skadelig. Likevel har også de lagt seg på en ”føre var”-linje, ettersom det foreløpig er mye vi ikke vet om eventuelle skadelige helseeffekter forbundet med stråling fra mobil. Statens Strålingsvern hevder at det vil ta flere år med forskning for å finne ut om mobilstråling kan være skadelig. Hvis du bekymrer deg for at stråling fra mobil kan utgjøre en helserisiko, bør du derfor kjøpe en mobil med lav strålingsverdi (SAR-verdi).

Disse stråler aller minst
For at en mobiltelefon skal være lovlig på det norske markedet, må den ha en SAR-verdi på under 2,0 W/kg. I Nord-Amerika er maksgrensen 1,6 W/kg. En SAR-verdi på over 1,0 anses å være høy, ifølge tyske Handy Werte. Er SAR-verdien på mobilen din mellom 0,6-1,0 W/kg er den gjennomsnittlig, mens en lav SAR-verdi tolkes å være lavere enn 0,6 W/kg. Av de nyeste modellene på det norske markedet, er det følgende mobiler som stråler minst:
 

PRODUSENT / MODELL:SAR-VERDI:
Samsung Innov8 0,41 W/kg
LG KS360 0,48 W/kg
Nokia 7610 0,54 W/kg
Nokia 6600 Fold 0,61 W/kg
Nokia 2680 0,65 W/kg
Sony Ericsson W980 0,66 W/kg
Samsung Omnia 0,67 W/kg
Sony Ericsson F305 0,67 W/kg
Nokia 3600 0,69 W/kg
Sony Ericsson C905 0,77 W/kg

Vi har fokusert på nyere modeller på markedet, men det finnes eldre modeller fortsatt er i salg som har en enda lavere SAR-verdi.
Les også: Disse mobilene stråler minst (publisert oktober 2008)
Les også: Stråler Nokia mindre enn Sony Ericsson? (publisert januar 2009)
Mer informasjon om mobilstråling finner du blant annet på nettsidene til Trygg Mobil.

Mer om
annonse