Til hovedinnhold

Advarer mot å bruke mobilen

Til tross for at det foreløpig ikke er bevist at mobilbruk kan føre til kreft, advarer en professor ved et anerkjent forskningsinstitutt alle studenter og kolleger mot å bruke mobiltelefon. Dr. Ronald B. Herberman, som er leder for University of Pittsburgh Cancer Institute, hevder at upubliserte forskningsresultater viser tegn til at det er en sammenheng mellom mobilbruk og kreft.

Han mener imidlertid at det tar for lang tid å på plass konkrete bevis, og gikk derfor ut med en advarsel til studenter og ansatte ved universitetet tidligere denne uken.

Best å være føre var

Herbermans advarsel kommer ifølge CNN som en overraskelse, ettersom tidligere studier har nærmest avkreftet en link mellom bruk av mobiltelefonen og kreft. I tillegg har den amerikanske Food and Drug Administration ikke vist tegn til bekymring, selv om de overvåker situasjonen.

- Jeg mener bestemt at vi ikke burde vente på en konkluderende studie, men at det er bedre å være føre var, enn å angre når det er for sent, sier Herberman ifølge CNN.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Slik ser professorens profil ut på hjemmesidene til University of Pittsburgh.

Farlig for barn

I brevet som professoren sendte ut til 3.000 studenter og ansatte ved University of Pittsburgh, sa han også at barn bare burde bruke mobiltelefon når det var absolutt nødvendig, fordi hjernene deres fortsatt er under utvikling. Herberman mener derfor at barn er mer sårbare enn voksne når det gjelder mobilstråling, og at mobilbruk kan hemme utviklingen hos barn.

Han sier også at voksne bare bør bruke headsett eller høyttalerfunksjon når de snakker i mobiltelefon. Professoren advarte også mot å bruke mobiltelefon på offentlige steder med mye mennesker, for eksempel på bussen, fordi strålingen kunne være skadelig for andre.

Kontroversielt bevis

- Selv om beviset fortsatt er kontroversielt, er jeg sikker på at det er nok informasjon til å gå ut med en advarsel om å være forsiktig med mobilbruken, skriver Herberman i brevet.

- Spørsmålet er om du er villig til å spille russisk rullet med hjernen din. Jeg vet ikke om mobiltelefoner er farlige, men jeg vet heller ikke om de er sikre, sier Devra Lee Davis, som er en kollega av Herberman ved universitetet.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Det er foreløpig usikkert om hvorvidt stråling fra mobilen er farlig.

 

Kan ikke påvise hjernekreft
Da Mobilen snakket med Sissel Reinlie, Avdelingssjef ved Nevrokirurgisk avdeling på Ullevål universitetssykehus, i forrige måned sa også hun at det foreløpig er mye vi ikke vet om mobilstråling, men at hun likevel ikke var bekymret.

Er du bekymret for hvor mye din mobil stråler, kan du sjekke hjemmesidene til Trygg Mobil.
 

Mer om
annonse