Til hovedinnhold

Dingsene du må ha til din mobil

Mobiltilbehør er mer enn bare reiseladeren og ørepluggene som fulgte med i eska. Her har vi laget en liten oversikt over saker og ting du kanskje bør vurdere å skaffe i tillegg.

Beskyttelse

Noe av det første du bør skaffe deg er en beskyttelse som sørger for at telefonen holder seg pen i lang tid fremover. Nye mobiltelefoner har ofte store skjermer som utsettes for slitasje. Går du med mobiltelefonen i lomma kan den fort bli litt mindre lekker enn den behøver å være. Løsningene som finnes varierer fra kraftige beltevesker til tynne plastfilmer som ”klebes” på skjermen. Synes du belteveska blir litt for Harry, så er kanskje Invisible Shield et alternativ. Da trekkes telefonen med et nesten usynlig lag slitesterk plast og kan plasseres i lomma sammen med nøkkelknippet uten å ta skade av det.


Bilholder
Kjører du bil vil du fort komme bort i problematikken med bilholder. Det er nemlig ikke alle bilder som leveres med integrert mobiltelefoni der du bare stikker SIM-kortet inn i dashbordet. Men selv om din bil har dette, så kan det jo hende at du har en bil nummer to, en leiebil, eller av andre grunner ønsker å bruke din vante mobiltelefon i bilen.
Her finnes det mange løsninger, og ingen av dem er perfekte. Kjøper du en dyr originalløsning som monteres på verksted, så følger det gjerne med en holder som passer til telefonen. Løsningen er ideell frem til du bytter mobiltelefon og oppdager at en ny tilpasset holder koster nesten det samme som mobiltelefonen. Uansett bør du ha en god bilholder i bilen. Løsningen med en gummimatte med høy friksjon  som hindrer telefonen i å seile fritt på dashbordet er hverken lovlig (om du bruker handsfree) eller hensiktsmesig.

Mange nye biler har Bluetooth handsfree innbygget, men det løser ikke problemet med bilholderen. Det er nemlig påbudt å ha telefonen i en fastmontert holder om du skal snakke i den mens du kjører. Her finnes det en rekke løsninger. Du kan velge en originalholder med eller uten ladekabel, eller en universalholder med billader for sigarettenneren. Originalholderne må ofte skiltes ut når du bytter mobil, mens universalholderne ikke alltid er så universale som en kunne ønsket. Ulempen her er at armene som skal holde mobilen fast trykker på knappene på siden av mobilen, eller at telefonen ikke passer i holderen hvis ladekabelen står i.

De ulike holderne kan festes med sugekopp til bilens frontrute, spennes fast i lamellene på luftdysene, tapes med dobbeltsidig tape, eller skrus fart i dashbordet. Tilpassede braketter gjør at du kan unngå å måtte lage skruehull i selve dashbordet.

Bluetooth bilsett

Om du ikke har Bluetooth i bilen, så finnes det en rekke slike løsninger til overkommelig pris. Her er det mulig å kjøpe en bilradio som har dette innbygget, ettermontere mer eller mindre skjulte løsninger, eller å velge enkle bluetooth-enheter til montering på solskjermen. Det finnes også løsninger der du setter et bilspeil på toppen av det eksisterende sladrespeilet. Et display skjult i speilet viser hvem som ringer.
Om du velger en løs enhet kan denne enkelt flyttes fra bil til bil. Men funksjonene varierer. De mest avanserte kan fortelle hvem som ringer, lagre adressebøker så du kan ringe uten å berøre telefonen, kjøre stemmestyring, overføre lyd til bilradioen og vise på et display omtrent den samme informasjonen som du ellers ser på mobilskjermen.

Ulempen med de løse enhetene er at de må lades opp, men de fleste trenger ikke lades oftere enn en til to ganger per måned. Vi har også prøvd en billig løsning fra LG, der håndfrienheten henter strøm fra dagslyset. En annen ulempe er at du må huske å slå av settet når du forlater bilen. Hvis ikke risikerer du at batteriet tappes raskere. Dessuten risikerer du at samtalen havner i bilen som står parkert utenfor husveggen, og ikke i mobilen din. Noen bekymrer seg også for hva som skjer med slike gjenstander i en kollisjon.

Mange velger å bruke en øreplugg med Bluetooth. Det er i grunnen greit nok, selv om enkelte kvier seg for å bruke slike av ren forfengelighet. Husk også at du fremdeles må ha en bilholder for at løsningen skal være lovlig å bruke mens du kjører bil.

Batterilader

Lite er så kjedelig som å oppdage at batteriet er flatt når du trenger mobiltelefonen. En universallader der du kan bytte kontakt bør ligge på hytta, i hanskerommet (12V) eller på andre steder der du vet at du kan få bruk for den. Ved å velge en universallader fremfor en originallader kan du hjelpe familiemedlemmer, venner eller kolleger. Dessuten slipper du å kjøpe ny når du bytter mobil.

Det finnes også engangsladere (egentlig bare et batteri med kabel som passer i ladekontakten), men da snakker vi om kriseløsninger. Det samme kan sies om solcelleladere der du må lade telefonen i en time eller mer, før du kan snakke i ti minutter. Men engangsladerne kan også erstattes av ladere som kan lades opp(!), og slike kan gi strøm nok til å lade mobilen både to og tre ganger.

Hodetelefoner

For den som vil høre på musikk i mobilen er hodetelefoner et must. Mange mobiltelefoner leveres med ørepropper som knapt holder til formålet. Er det 3,5mm utgang på mobiltelefonen kan du bruke standard hodetelefoner, men om det ikke er det, så kan du enten kjøpe en overgang, eller du kan bruke hodetelefoner med Bluetooth. Husk bare på et par ting – du må ha en mobiltelefon med Bluetooth, og den må støtte A2DP. Det gjør de aller fleste nye telefoner, og i alle fall de som det er meningen at du skal kunne bruke som musikkspiller.

Bordstativ

Et bordstativ er ikke egentlig påkrevet, men det sørger for at du holder ledninger på plass og kan synkronisere eller lade mobiltelefonen på et fast punkt. Dessuten ser det jo litt mer ryddig ut når telefonen står i en holder på skrivebordet. Slike bordstativ finnes i flere utforminger med og uten uttak for lyd.

Høyttalere

Løse høyttalere til mobiltelefonen er blitt vanligere. Her finnes alt fra små enkle mono-høyttalere som ikke krever hverken batterier eller ekstern strømkilde, til avanserte stereoanlegg for mobiltelefonen. Noen kan kobles til telefonens lydutgang, mens andre har ladestasjon og fungerer som såkalte ”dockingstasjoner” for mobiltelefonen. I tillegg kan du få løse høyttalere i ulike størrelser basert på den samme A2DP-protokollen (trådløs stereo over Bluetooth) som i stereohøreklokkene.

Det er også godt mulig å bruke en ren Bluetooth-mottaker med audioutgang, og koble den til stereoanlegget.
Enkelte mobiltelefoner kan også kobles til TV så du kan vise bilder, se film, spille spill eller surfe på en større skjerm ved hjelp av mobiltelefonen. Men kabelen som gjør dette mulig er som regel ekstrautstyr. Om telefonen din har DLNA vil du også kunne hente innholdet direkte til en mediespiller eller TV som støtter denne standarden.

...og mye mer

I vrimmelen av mer eller mindre nyttig tilbehør finner vi også vanntette poser, smykker til å henge på mobilen, ulike skjermfiltre, kamerastativ for mobilkameraet, sokker, votter, banan-trekk (!), sykkelcomputer, pulsbelte og ikke minst skjermbriller. Sistnevnte er for den som vil sitte uforstyret og se film på mobilen.
Kommer du på flere ting mobiltelefonen bare må ha, så er du hjertelig velkommen til å dele det med oss på vårt forum.

Mer om
annonse