Til hovedinnhold

Test: Canon Selphy ES3 – Dyrt og deilig

Canon har gjennom de siste årene lansert en rekke små printere med sublimeringsteknologi og bildeutskrift i formatet 10x15 cm. I så måte kan E3 se ut som enda en av disse små fotoskriverne.

Det er den da også, men denne gang dreier nyheten seg om litt mer enn bare kosmetiske forandringer.

Bærehåndtak

For å ta det siste først, så er det gjort betydelige endringer i utseendet på maskinen. Med bærehank på toppen og mulighet for å bruke strøm fra batteri (ekstrautstyr) er dette en skriver du enkelt kan ta med deg. Vekten er på ca 2 kilo, og endelig har Canon bygget strømadapteren inn i skriveren så du kan bruke en vanlig apparatkabel til strømforsyningen.

Skriveren er også plasseringsvennlig, ettersom du ikke lenger behøver å sette av plass på baksiden til annet enn strømkabelen. På sublimeringsskrivere trekkes fotopapiret flere ganger gjennom skriveren mens det legges på ett lag farge per gang. På denne skriveren kommer bildet ut på toppen, og ikke bak.

For de fleste vil det være mest aktuelt å skrive ut bilder i vanlig 10x15 cm størrelse, men om du ønsker det kan du også skrive ut visittkort eller klistremerker.

Bildekvalitet

Om du har tatt bilder med en mobiltelefon som har en bildeoppløsning på 2 megapiksler, så vil bildene dine antakelig se ganske grøtete ut. Men har du en mobiltelefon med 3, 5 eller 8 megapiksler, så kan resultatet bli riktig bra. I tillegg hjelper det selvfølgelig å ha en stø hånd, blikk for komposisjoner og gode fotomotiver. Bildet fra skriveren blir nemlig uansett ikke bedre enn bildet du har tatt.

Når vi starter skriveren kommer fotopapiret frem i en spalte i fronten. Så dreies det 90 grader før det trekkes inn, og det første fargelaget legges på. Det suser og summer en del før bildet dukker opp på toppen – først gult, så rødt og gult, så ferdig farget og til slutt med et blankt lag på toppen. Oppløsningen på Selphy ES3 er på 300x600 DPI.

Tar tid

Tiden det tar å skrive ut et bilde fra mobiltelefonen via USB-kabel er om lag ett minutt og 20 sekunder. Samme bildet skrevet ut fra minnekortleseren (innbygget i skriveren) tok oss ett minutt og 17 sekunder. Selv opplyser Canon at en utskrift tar 55 sekunder, men det er mulig de opererer med en annen tidsregning enn vi gjør.

Det er også mulig å skrive ut bilder via Infrarød (Ir) eller Bluetooth. Men for å kunne skrive ut via Bluetooth kreves en tilleggsenhet som koster en god del ekstra.

Ikke M2

Minnekortleseren ligger skjult under et lokk som hindrer at portene fylles med støv og skitt. Formatene som støttes er SD/MMC, miniSD, MicroSD, CF/microdrive og MS/MS Duo. Det mangler med andre ord støtte for direkte avlesning av minnekort fra kameramobilene til Sony Ericsson (M2).
Dette løste vi ved å bruke en USB-leser som fulgte med telefonen. Du kan selvsagt også bruke MS-adapter, om du har et slikt.

Tilleggsfunksjoner 
Den viktigste grunnen til å lese minnekortet direkte er at det gir mulighet for å bruke flere av skriverens tilleggsfunksjoner. Skriveren har en egen knapp som heter ”Creative”. Når vi trykker på denne, så dukker det opp en meny for rammer, clipart, kalenderutskrift (!), snakkebobler, fotoeffekter og utskrift av passbilder.
Rammene er delt inn i ulike temaer, som barn/baby, begivenheter osv. Det er forbausende lett å legge til rammer, snakkebobler og andre effekter. En stor skjerm og et navigasjonshjul som også kan vippes i fire retninger gjør plassering, beskjæring og andre oppgaver enkle.


Med kreativitetsknappen kan du legge til ulike funksjoner. Her er bilder med dato, clipart, kalender, gullramme og uten tilleggsfunksjoner.

Gull og sølv

En nyhet ved ES3 er at den har 1 GB innbygget minne, slik at du kan lagre bilder du vil skrive ut senere. Dessuten støtter den trykk med gull eller sølv.

Å skrive ut et bilde med effekter i gull eller sølv krever at du har satt inn en spesialkassett med farger og papir. Disse kassettene gir imidlertid langt dyrere utskrifter enn standardpapiret. Med gull- eller sølvpapir i skriveren endres tilbudet av rammer og clipart slik at du bare får skrevet ut rammer som er tilpasset denne typen papir. Å skrive ut på dette papiret tar også noen sekunder ekstra per bilde.

Du kan kombinere flere clipart-figurer på ett og samme bilde, men du kan ikke kombindere clipart med rammer.

Kalenderutskrift eller snakkebobler er heller ikke tilgjengelige om du bruker dette spesialpapiret.

Kostbart alternativ

Men du skal være glad i å jobbe med bilder om dette skal være et alternativ til utskrift fra fotobutikken. Vanlig papir i 100-pakning koster 353 kroner (Fotomagasinet jamfør Kelkoo.no). Det gir en bildepris på kr 3,53 per stykk. Kjøper du pakning med 50 ark er prisen per bilde drøyt kr 4,50.

Et bilde med gulltrykk kommer på 14-16 kroner stykket, avhengig av hvor du kjøper papiret og hva du må betale i frakt (netthandel).

Selve skriveren koster i skrivende stund fra om lag 2000 kroner. Oppladbart batteri kommer på snaut 1000 kroner, mens et nettsøk viser at en bluetoothdongel koster rundt 700 kroner.

Du kan selvsagt også koble den via USB til en PC, eller skrive ut fra digitalkameraer som støtter PictBridge.

For den kreative

Har du en brukbar blekkskriver kan du antakelig skrive ut bildene dine raskere og rimeligere enn med Selphy ES3. Men er du en ivrig entusiast som setter sammen egne fotoalbum og liker å skape ditt eget uttrykk, så kan en skriver som Selphy ES3 være et alternativ.

Mer om
annonse