Til hovedinnhold

Fra mobilfoto til veggpynt på sekunder

Det finnes en rekke ulike digitalrammer på markedet. Interessen for slike rammer er stor, og fremdeles ser produsentene på dette som et marked med rom for betydelig vekst. Før du kjøper en digitalramme er det imidlertid en del ting du bør tenke på. Her tar vi for oss de viktigste, og beskriver hvordan Pinells ramme gjør det på de ulike områdene i vår test.
Design
Ulike rammer passer inn i ulike miljøer. Pinells ramme har en skjerm på 15 tommer. Det gir en bildeflate på ca 30x23 cm. I tillegg kommer en passepartout og en brun ramme i ekte tre. Til sammen er rammen totalt 50x42 cm. Bruken av passepartout og en speilblank glassflate får rammen til å se ut som en tradisjonell fotoramme. Størrelsen gjør at rammen krever en del plass. Den kommer med støttefot, men er for stor for de fleste bokhyller eller seksjoner. Foten er stødig og du kan velge om du vil ha bildet i høyde- eller breddeformat.
Det blanke glasset reflekterer lys, og det begrenser også hvor rammen kam stå. Den bør helst plasseres slik at du ikke speiler vinduene, for da kan det bli vanskelig å se bildene.


Det blanke glasset gjør at rammen ikke ser ut som en PC-skjerm på veggen, men begrenser samtidig plasseringsmulighetene.
Ledningen som forsyner rammen med strøm er også en utfordring. Henger du rammen på veggen, så vil ledningen være synlig. Nå er ledningen ganske tynn, men like vel. Plasseringsmulighetene begrenses også av hvor i huset du har ledige stikkontakter.
Oppløsning
Pinells ramme har en oppløsning på 1024x768 punkter. I praksis betyr det at du har mer enn 1100 bildepunkter per kvadratcentimeter og vil oppleve bildet som skarpt også på kort avstand.
Bildegjengivelse
Bildene dine ser unektelig best ut om du unngår direkte sollys på skjermen. Kontrast og lysstyrke på bildene er bra, og det samme er fargegjengivelsen. Rammen fra Pinell har ikke noe skjemmende fargestikk.
Synsvinkel
Med mindre du plasserer rammen i et hjørne, så vil synsvinkelen ha betydning. Pinells ramme har god synsvinkel, men bildet er unektelig best om du ser det rett forfra.
Formatstøtte
Bildene du tar med et mobilkamera lagres i mobiltelefonen eller på minnekortet i jpg-format. Rammen støtter filer i opp til 12 MB størrelse. Så store filer får du ikke en gang med et vanlig digitalt speilreflekskamera.
Rammen støtter flere minnekort-typer, men skal du bruke minnekortet fra mobiltelefonen vil du trenge en adapter. Rammen støtter også videoformatene Motion JPEG, MPEG1, 2 og 4 samt avi. Men vi opplever at den sliter tungt om vi forsøker å spille av større videofiler.
Rammen kan spille av musikk via de innebygde høyttalerne, men lyden blir ikke videre fyldig. Å bruke rammen som stereoanlegg i stua kan du selvsagt bare glemme. Men det er mulig å spille dempet bakgrunnsmusikk til bildefremvisningene dine.
Tilkoblinger
Rammen har 128 MB internt minne. Å få bilder fra mobiltelefonen over i dette minnet krever imidlertid at du går via en PC og laster opp til rammen via USB-kabel.
Du kan heller ikke sende bilder via bluetooth eller WLAN, slik enkelte rammer har støtte for. Rammen støtter tilkobling til PC via USB (miniport). I tilleg har den en USB-port for tilkobling av minneplugger.
Vi satte minnekortet fra mobilen i en USB-leser, og plugget denne til skjermen. Skjermen hadde ingen vansker med å lese minnekortet via USB-leseren.
Brukervennlighet
Dette er en ramme som er enkel å bruke. En fjernkontroll lar deg bla i menyer på skjermen. Du har begrenset med valgmuligheter, og kan ikke sortere bildene eller velge enkelgrupper for visning.
Bilder som kommer feil vei kan roteres med et tastetrykk, og du kan også zoome inn i bildene. Men mister du fjernkontrollen er du tapt. Betjeningstastene skjult bak trerammen har nemlig ikke full funksjonalitet.

Mer om
annonse