Slik velger du riktig hodesett
Kjært barn har mange navn, og det er lett å gå seg vill i de ulike betegnelsene på det vi før bare kalte hodetelefoner. I dag har mange heller tatt i bruk det engelske ordet headset, og derifra har også vi gått over til å kalle det hodesett.
I tillegg finnes det jo flere ulike varianter av disse, og vi deler dem gjerne inn i tre typer:
Øreplugger er de små som stikkes inn i øregangen. Også her brukes betegnelsen "plugger" om hverandre med "propper", men egentlig er vel ørepropper det man putter i ørene for å stenge lyden ute når man skal sove eller er på konsert.
Andre skiller slik mellom begrepene at propper brukes om de små som hviler rett innen for øregangen, men plugger er de som puttes litt lenger inn i ørekanalen og som tetter enda mer mot lyd utenfra. Holder vi oss til denne ordbruken, er proppene den typen som pleier å følge med som tilbehør til mobilen eller MP3-spilleren du kjøper, mens pluggene er de dyrere og ofte bedre variantene.
Et lite søk på Google viser at her finnes det ikke noe konsekvent eller gjennført ordbruk, så det gjelder bare å holde tunga rett i munnen for å forstå hvilken type hodesett man egentlig snakker om.
Ørehøyttalere henger man på det ytre øret, og de kan dermed gi luft mellom høyttaleren og øregangen og vil ofte kjennes mer behagelige på.
Øreklokker er det som henger i en bøyle over hodet, og det er her vi finner bakgrunnen til ordet hodetelefoner (eller høretelefoner som noen også sier). Man mente nemlig at de så litt ut som telefonrør som man hang over hodet.
Det er ikke nødvendigvis slik at en av disse typene er bedre enn andre, det blir litt mer smak og behag. Hvilken du bør velge vil også også være avhengig av hva du skal bruke det mest til.
Ørepluggene har tradisjonelt vært best til å holde bakgrunnsstøy ute, men de er også kjent for å være ubehagelig å ha på over tid. Med de litt dyrere variantene følger det imidlertid gjerne med gummiplugger i ulike størrelser slik at du kan tilpasse pluggene best mulig til øret ditt. I tillegg kan du få kjøpt spesialtilpassede plugger for dine ører, men disse koster fort flere tusen kroner og er nok mest aktuelt for de virkelig lydinteresserte.
Øreklokkene er kjent for å være mest behagelig å ha på, men enkelte varianter kan bli veldig tunge og store. De er heller ikke like gode på å fjerne bakgrunnsstøy, selv om mange av dem kommer med ulike teknologier for lydisolering og fjerning av bakgrunnsstøy.
Med eller uten ledning
Noe av det første du må ta stilling til når du skal ha hodesett, er om du ønsker en trådløs variant eller om det er greit for deg å ha en ledning hengende til mobilen eller hva du nå ellers skal feste hodesettet til.
Det er uten tvil befriende å kunne vandre fritt rundt uten å bli hengende fast når ledningen blir for kort, og ikke minst slipper du ledningskaoset som ofte fører til et lite virvar med knuter på tråden når du oppbevarer ledningene i veska eller lomma.
Det har lenge vært mulig med trådløs lydoverføring via bluetooth, men det er først de senere år at vi har fått stereolyd på den trådløse lydoverføringen. Derfor var ikke de trådløse monohodesettene særlig egnet til å høre på musikk med før. Nå stiller det seg annerledes med den nye A2DP-teknologien.
A2DP er en forkortelse for Advanced Audio Distribution Profile, som er en standard for lydoverføring i stereo via bluetooth. Selv om dette nok er den mest praktiske løsningen, finnes det argumenter for å beholde ledningen. Det ene momenter er pris, selv om den er gått betraktelig ned den siste tiden. Det andre er lydkvaliteten, som kan være svært varierende.
I tillegg må du gjerne finne deg i å ha en klumpete boks rundt øret med bluetooth-settene. På grunn av stadig mindre og bedre batterier, kommer det likevel hele tiden nye og mindre modeller på markedet.
Alternativt kommer en del av bluetooth-pluggene med ledning mellom proppene og bluetooth-senderen. Da blir imidlertid ikke opplevelsen så trådløs likevel.
Til samtaler
Du må også bestemme deg for om du ønsker å bruke hodesettet til å snakke i mobilen med, slik at du trenger en type med mikrofon, eller om det holder med varianter som kun har høyttalere.
Skal du kjøpe hodesett til MP3-spilleren, holder det gjerne lenge med høyttalere. Til mobil vil de fleste ha muligheten til å ta i mot samtaler også. Da bør du også se på hvor god mikrofonen er til å eliminere bakgrunnsstøy. Det hjelper lite om du hører den du snakker med utmerket, mens vedkommende bare hører vind og støy fra omgivelsene rundt deg.
Brukervennlighet
Det er ikke alltid bare bare å få koblet det trådløse hodesettet til mobilen. Mens man ellers bare plugger inn ledingen, må du med bluetooth gjøre noen innstillinger. Det varierer litt hvordan man gjør det, men det er gjerne bare snakk om å trykke på noen knapper for å få opp hodesettet blant mulige bluetooth-tilkoblinger på mobilen så du kan pare dem.
Noe annet som virker inn på brukervennligheten er hvordan hodesettet er utstyrt med knapper for å betjene mobilen direkte uten å måtte ta den opp av lomma. Det varierer hvor mye du kan styre direkte fra hodesettet, samtdig som det er store variasjoner for hvor lett det er å forstå hvordan du gjør det.
Vekt og batteri
Andre ting som er verdt å tenke over er hvor mye hodesettet veier, hvor stort det er og om det er egnet til å slå sammen og bli mer kompakt når du skal ha det liggende i veska.
Batteritiden varierer også veldig på de ulike modellene, så her er det lurt å sammenligne oppgitt batteritid på samtaler og avspillingstid på musikk.
Prisen er som sagt svært varierende, du kan regne med et spenn fra noen hundrelapper til flere tusen kroner. Uansett er nesten alle hodesettene du kjøper separat av bedre kvalitet enn de medfølgende hodesettene. Generelt kan vi si at disse er kjent for lite imponerende kvalitet og derfor bør byttes ut.
For å finne ut hvilke hodesett som er best og som gir deg mest for pengene, bør du også lese tester og brukeranmeldelser. Her er noen av våre relevante tester:
De beste ørepluggene
Test av stereo bluetooth håndfri