Nyhet

Mot døve ører

(Publisert 30.09.2009)
Reiser du kollektivt har du utvilsomt støtt på ungdommer og unge voksne som har skrudd opp lyden på musikkmobilen eller MP3-spilleren til det maksimale, til sjenanse og ubehag for medpassasjerer. Det disse sikkert vet er at det neppe er særlig bra for hørselen, men hvor alvorlig det faktisk kan være er det nok mange som ikke er klar over. Derfor har Hørselshemmedes Landsforbunds Ungdom (HLFU) nylig startet en holdningskampanje kalt ”HÆ?” hvor de oppfordrer folk til å dempe lyden for å skåne hørselen.

Samtidig vurderer EU nye tiltak mot hørselshemming; Den maksimale desibelgrensen på portable musikkenheter – også mobiltelefoner –, blir trolig senket fra 100- til 80 desibel.

Hørselshemming
Hørselshemming ved bruk av portable musikkspillere har blitt debattert i snart 30 år, og mange ropte et stort varsko allerede da Sony Walkman – til kassetter – kom på det europeiske markedet tidlig på 80-tallet. I 2009 sitter Walkman-en i Sony Ericssons mobiltelefoner, med musikken i digitalt filformat, men de samme farene ved for høy- og hyppig lytting til musikk er definitivt til stede. HLFU opplyser at tilretteleggingen for hørselshemmede i Norge er mangelfull på flere viktige områder, som manglende teksting på norske TV-programmer, mangel på teleslynger i offentlige rom, og støyende omgivelser for øvrig som på gjør livet tøft for dem med redusert hørsel. Samtidig blir hørselshemmede stigmatisert i noen sammenhenger.

- På individnivå er det et ork å få med seg det som blir sagt i mange sosiale sammenhenger, som jo ofte foregår i støyende omgivelser slik som kafeer og lignende. Mange trekker seg heller unna og blir sosialt isolerte, sier leder i HLFU, Frederic Sagen, til Mobilen.no.

 - Det å bruke høreapparater er fortsatt beheftet med et uheldig ”gammelmannsstempel”, sier han videre.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Holdningskampanjen ”HÆ?”
Hørselshemmedes Landsforbund Ungdom jobber derfor aktivt for å oppfordre dem med god hørsel til å ta vare på den, og advarer samtidig mot langsiktige skadevirkninger ved uforsvarlig bruk av musikkmobiler og MP3-spillere. De har nylig lansert holdningskampanjen ”HÆ?” som oppfordrer ungdom til å skru ned lyden og ta jevnlige pauser fra lyttingen.

- Vi ønsker at ungdommer er bevisste på hva de utsetter hørselen sin for ved ufornuftig bruk av MP3-spillere og komme med råd til fornuftig bruk. Vi ønsker jo ikke at andre skal bli som oss! Vi tror at problemet rett og slett er at ungdom ikke tenker over risikoen forbundet med høy lyd, sier Sagen.

- Vi risikerer en framtidig generasjon 40-åringer med hørsel som 70-åringer dersom flere ikke er flinkere til å passe på hørselen sin, advarer han.

EU vil senke grensen
Den lovlige maksimalgrensen for portable musikkenheter innen EU – og dermed i praksis også i Norge – er for tiden 100 desibel. Dette nivået har vært gjeldende siden 2006. Nå ønsker EU-kommissær Meglena Kuneva å få en slutt på hørselsskader; Hun vil foreslå at desibelgrensen senkes til 80 desibel på musikkmobiler og MP3-spillere. Dette melder Mobilsiden.dk. Ifølge EUs statistikk står én av ti av dem som daglig hører på musikk på slike musikkenheter i fare for å få permanente hørselsskader på sikt – på grunn av høyt volum. HLFU støtter forslaget.

Er det nødvendig at musikkenheter får en lavere desibelgrense, eller ville det vært nok med en holdningskampanje av typen ”HÆ!?”?

- Opplysningskampanjer er veldig viktig, men når ikke alle. Dermed er det greit at sperren ligger inne, og hvis man etter å ha fått info om risikoen ved høy lyd, fremdeles velger å skru av sperren så er det opp til den enkelte, svarer Sagen.

 - Myndighetene må også komme på banen med en omfattende opplysningskampanje, da vi har begrensede ressurser selv, legger han til.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Jeg har inntrykk av at en del ”tøffe” unge mennesker som reiser kollektivt skrur opp lyden så høyt som mulig for å vise medpassasjerene hvor ”fantastisk” musikksmak de har – hvilke råd vil HLFU gi til slike ungdommer?

- Det viktigste er vel at de passer på hørselen slik at man kan kose seg med musikken sin hele livet? Vårt råd er heller å dempe lyden, ta pauser fra lyttingen – minst noen minutter hver time – og kjøpe skikkelige headsetts som isolerer for støyen omkring. Slik er man også høflig ovenfor sine medpassasjerer ved ikke å utsette dem for uønsket støy, svarer lederen i HLFU.

Les mer om ”HÆ?”-kampanjen til Hørselshemmedes Landsforbunds Ungdom her.

Les også
Jabra kadabra!
Les også
Låter å våkne opp til
Les også
Velg riktig musikkmobil
Les også
Slik velger du riktig hodesett
Les også
Skullcandy med iPhone-applikasjon
Les også
Ukas beste saker
Les også
Øreplugger med bevegelseskontroll
Les også
Dingsene du må ha til din mobil
Les også
Spotify på iPhone sluker megabytes
annonse