Til hovedinnhold

Test: Jawbone Prime - god lyd til høy pris

Hva moteverdenen måtte mene om Jawbone skal være usagt, men ørepluggen vi fikk til test er en liten sølvfarget sak som ikke skiller seg nevneverdig fra noen hundre andre øreplugger vi har sett. Overflaten er riktig nok utstyrt med noen små fordypninger, nesten som de vi finner på en golfball, men litt mer avlange i formen. Men vil du bli lagt merke til kan du også kjøpe fargerike varianter av pluggen.

Sitter godt

Det følger med en bøyle som skal bidra til å holde hodesettet på plass, men har du et noen lunne normalt øre er denne strengt tatt overflødig. Her finnes også seks ulike ørestykker (earbuds) i gummi. Vår erfaring er at pluggen sitter godt, også uten bøylen.

På tidligere Jawbone-modeller har bøylen vært trukket med skinn, noe som i tillegg til å øke komforten også gir et designmessig løft.

Støydødare

Hva lyden gjelder er Jawbone en av de beste ørepluggene vi har testet. Her er det krystallklar lyd i begge ender, og vårt inntrykk er at støyfjerningen virker bra. Nå er pluggen utrustet med noe som kalles Noise Assassin (lyd snikmord?). Denne teknologien er på som standard, men kan stenges av om ønskelig. Nå ser vi ikke helt hensikten med å skru av støyfilteret, annet enn for å høre om det faktisk gjør noen forskjell.

Og det gjør det. I støyende omgivelser filtreres det meste av uvedkommende lyder bort. Ørepluggen skal også ha et vindfilter, men vi er ikke like imponert av dette. Når vi tester ørepluggen i vinden fra en hårføner, så forstyrres lyden ganske mye. Dette er med andre ord ikke noen ideell øreplugg for sykling, fjellturer i storm eller råkjøring med kabriolet.

Kjeveben

Jawbone har fått navnet sin fra en teknologi der en sensor hviler mot det øvre kjevebenet. Denne sensoren registrerer vibrasjonene fra stemmen din, og sørger i teorien for at lyder som ikke matcher med disse vibrasjonene blir filtrert bort.

Sensoren ser vi som en liten hvit gummistøtte.

Betjening

Betjeningen av ørepluggen skiller seg litt fra hva vi er vant til. Her er bare to taster – en som sitter bak på enden av pluggen, og en som ligger utenpå. Ingen av disse er synlige. For å endre volum trykker vi gjentatte ganger på knappen bak. Tre trykk på denne får telefonen til å gjenta siste anrop, mens et langt trykk (2 sekunder) aktiverer taleanrop. Et kort trykk på samme sted vil avvise en samtale, mens vi trykker på den store tasten for å besvare anrop.

Om vi holder baktasten inne i to sekunder under samtale deaktiveres Noise Assassin.
At en og samme tast har så mange funksjoner er vi ikke overvettes begeistret for. Men i praksis fungerer det greit. Trykker vi på den store knappen i 2 sekunder eller mer, så slår vi av eller på ørepluggen.

I pakken som følger med ørepluggen ligger en lader med overgang til USB. Det betyr at vi kan lade ørepluggen via PC eller strømnettet. Men ladekontakten på ørepluggen er proprietær, så her gjelder det å ikke rote bort kabelen. Noen nakestropp eller oppbevaringsetui følger ikke med.

Kostbar

Med en prislapp på om lag 1200 kroner ligger Jawbone godt over de fleste konkurrentene. Lydkvaliteten er unektelig god, så om du er tilstrekkelig kresen kan prisen muligens forsvares. Men mange av oss vil nok klare oss godt med billigere øreplugger enn dette.

Mer om
annonse