Til hovedinnhold

Skjebneår for Tele2

2014 kan bli året da Tele2 forsvinner fra det norske markedet. Eller det året de tar av.

Utfallet av den norske frekvensauksjonen før jul traff bransjen som en bombe. «Alle» tok det for gitt at de viktige 4G-frekvensene i 800-båndet skulle fordeles mellom Telenor, Netcom og Tele2.

Det trodde åpenbart også Tele2, som ikke leverte inn et høyt nok bud til å sikre seg de attraktive frekvensene. I stedet ble selskapet fullstendig utmanøvrert av ukjente Telcodata.

Bak Telcodata står Leonid Blavatnik, samme styrtrike russer som eier mobilbredbåndselskapet Ice.net.

Dermed befinner Tele2 seg i den delikate situasjonen at selskapet har flere tusen ferdig utbygde basestasjoner, Norges tredje største mobilkundemasse i Tele2, One Call og Network Norway, men (nesten) ingen radiobølger å sende mobilsignalene sine over.

Mobilfrekvenser – en naturressurs

Mobilfrekvenser er en naturressurs som finnes i begrensede mengder. Forskjellige frekvenser er optimale for forskjellige typer bruk. De gamle TV-frekvensene i 700- og 800-båndet er godt egnet for utbygging av mobilt bredbånd i mer spredtbygde strøk, fordi de gir lang rekkevidde på signalene. Dette gjør at mobilmastene kan bygges med større avstand, og at utbyggerne får mindre av den rådyre gravejobben når fiberkablene skal frem til mobilmastene.

I tillegg brukes 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz og 2600 MHz til mobilsignaler. Jo høyere tall, jo kortere rekkevidde, men høyere kapasitet. Noen bånd er forbeholdt 2G, noen 3G og noen 4G. I tillegg skal andre ha sitt, alt fra FM- og DAB-radio, Riks-TV og militære frekvenser.

Snart sitter Tele2 bare på noen frekvensblokker i 2100 MHz-båndet, ifølge vårt søsternettsted Inside Telecom. Dermed blir det nesten umulig å levere et fullverdig mobiltilbud i eget nett, selv om selskapet har bygd ut 2000 basestasjoner og 75 prosent befolkningsdekning.

Roamingavtale – en kortsiktig løsning

Tele2 har nå inngått en roamingavtale med Teliasonera også for 4G, noe de allerede har for 2G og 3G. Det vil si at Tele2 leier kapasitet i Netcoms nett der de ikke kan bruke sitt eget. For et selskap som har brukt store summer på å investere i eget nett, vil dette være lite attraktivt økonomisk på lengre sikt. Forholdet mellom Telenor (som datterselskapet Onecall leier kapasitet hos) og Tele2 har også til tider vært konfliktfylt.

Samtidig pågår forhandlingene for fullt. I Norge er situasjonen foreløpig uavklart, men selskapet er i forhandligner med Ice.net, og ifølge vårt søsternettsted Inside Telecom er ingen alternativer utelukket forøpig. Det betyr at Ice kan kjøpe Tele2, Tele2 kan kjøpe Ice, eller selskapene kan velge å inngå et samarbeid.

Samtidig er det verdt å huske at Tele2 kan overraske, som de gjorde da de kjøpte samarbeidspartneren Network Norway. Den gang var det mange analytikere og bransjefolk som var sikre på at kjøpet ville gå andre veien.

Selskapet er imidlertid klare på at de vil agere på en måte som maksimerer aksjeeiernes verdier. Fredag steg Tele2-aksjen åtte prosent i verdi på rykter om at Tele2 Sverige kan bli solgt til konkurrenten 3.

Spis eller bli spist

Kollega Håvard Fossen i Inside Telecom lister opp disse alternativene for Tele2:

  • Salg av kundebasen og den norske Tele2-virksomheten til Ice.net. Dette kan være en av de mest aktuelle scenariene. Ingen kjenner Blavatniks planer med de norske frekvensene, men Tele2-eier Christina Stenbeck uttaler i et intervju med Svenska Dagbladet at hun vil støtte konsolideringer i det nordiske mobilmarkedet, og at hun mener Tele2 må fokusere på markeder der de har muligheten for å innta en nr1 eller nr2-posisjon.
  • Kjøpe frekvensene det er snakk om fra Ice.net, med pristillegg. Dette vil selvsagt også være en mulighet, men en lite attraktiv en for Ice.net, som enten de selger hele eller deler av frekvensene, skaffer seg en konkurrent. Fremtiden for Ice er også 4G. Når det blir bedre 4G-dekning i distriktene vil det hytte-bredbåndet Ice leverer via 450 MHz i dag ha problemer med å konkurrere.
  • Kjøp av Ice.net. Dette vil gi Tele2 en ekstremt sterk frekvensposisjon. Med sine 2000 basestasjoner, i tillegg til frekvensblokkene i Telcodata og Ice sin uovertrufne dekning gjennom det gamle NMT-nettet på 450 MHz, vil Tele2 stå langt sterkere til å utfordre Netcom og Telenor. Men det vil koste, kanskje til og med mer enn det smaker, for et selskap som har slitt med å levere overskudd i Norge de siste årene.
  • Og til slutt: Felles nett gjennom et felles selskap med Ice.net. Et aktuelt alternativt, men et alternativ der de to utfordrerne i markedet også konkurrerer med hverandre. En slik konkurranse kan svekke eller styrke begge selskapene, alt etter hvordan samarbeidet legges opp.

Det eneste som er helt sikkert er at den situasjonen selskapet har havnet i etter frekvensauksjonen, vil tvinge Tele2 til å handle, og det relativt raskt.

Det blåste friskt da Tele2 avduket sin basestasjon nr 2000 i oktober. Det har ikke blitt roligere rundt selskapet siden.Foto: Ida Oftebro/Mobilen.no
annonse