Tele2 søker utsettelse

Tele2-sjef avviser salg av selskapet, men sier Tele2 i Norge må «gjøre noe».

Administrerende direktør Lorenzo Gabau i investeringsselskapet Kinnevik avviser at Tele2-konsernet er til salgs. Dette kommer etter rykter om at Kinnevik var i ferd med å selge hele Tele2 til australske 3, eid av Hutchison Whampoa.

Nå skal Tele2 fokusere på organisk vekst og å skape verdier gjennom å bygge sterke merkevarer.

– I tillegg har vi spesifikke situasjoner som situasjonen for Tele2 i Norge, der ledelsen må vurdere ulike alternativer, sier Gabau ifølge IT24.

Med det sikter Gabau til den kinkige situasjonen Tele2 i Norge har havnet i etter at de tapte den store frekvensauksjonen i desember, og dermed ikke fikk sikret seg viktige radiorettigheter for å kunne levere 2G, 3G og 4G til egne kunder i eget nett.

Søker departementet om utsettelse

De siste årene har Tele2 bygget eget mobilnett bestående av nesten 2000 basestasjoner. Nettet har kostet mange milliarder å bygge, og dette er blant annet finansiert ved to milliarder i såkalte termineringssubsidier.

Frekvensene som ble auksjonert bort i desember er radiofrekvenser som gjør det mulig å sende mobilsignaler gjennom lufta mellom telefoner og basestasjoner. Uten frekvenser vil Tele2s milliardnett være nærmest ubrukelig.

I dag har Tele2 frekvenser i 900-båndet, 1800-båndet og 2100 MHz-båndet. Disse brukes til 2G og 3G. lisensen til både 900 og 1800-frekvensene har allerede utløpt. 900-frekvensene er kjøpt av konkurrenten Ice og skal overleveres i oktober, mens 1800-lisensen utløp i mars. Frekvensene vil bli auksjonert bort på nytt senere.

Nå har Tele2 søkt Samferdselsministeren om en utsettelse på tilbakeleveringen av 900-frekvensene til Ice, og har varslet at de ønsker å beholde 1800-frekvensene fram til disse skal auksjoneres bort, skriver vårt søsternettsted Inside Telecom.

Mange mulige utfall

Dersom Tele2 får gehør for sin bønn til departementet, kan selskapet i beste fall fortsette å drive som i dag. Da vil 2G og 3G gå i selskapets eget nett der de har dekning, og 4G og øvrig trafikk gå i Telenors nett. I verste fall vil de bare kunne levere 3G der de har dekning med sine 2100 MHz-frekvenser (hovedsakelig i de store byene), og vil måtte sende resten av trafikken gjennom Telenor-nettet.

Samtidig foregår det forhandlinger mellom Ice og Tele2 om frekvensene som ble auksjonert bort i desember. Foreløpig skal Ice verken være villige til å selge frekvensene eller til å kjøpe Tele2 for en god pris.

Tidligere har Tele2-sjef Mats Granryd varslet at selskapet vil velge den løsningen i Norge som gir det beste resultatet for aksjonærene.

Tele2 Norge ville ikke kommentere uttalelsen fra Lorenzo Gabau.

Les mer: Tele2 tapte 4G-auksjonen

Les også
Høyt spill om Tele2-nettet
Les også
Ice kan bygge rent 4G-nett
Les også
Vil knuse prisen på 4G
Les også
–Telenor opererer i det skjulte
Les også
Skjebneår for Tele2
Les også
Nå får Tele2-kundene 4G
Les også
Tele2 tapte 4G-auksjonen
annonse