Til hovedinnhold

Tele2 tapte 4G-auksjonen

Hemmelig utenlandsk selskap tok innersvingen på de etablerte i tidenes viktigste norske frekvensauksjon.

iStockphoto

Norske Tele2 sitter igjen med skjegget i postkassa etter dagens frekvensauksjon. Selskapet fikk ikke tildelt noen ressurser. I stedet gikk disse til det hemmelige selskapet TelcoData.

Advokat Knut Glad i advokatfirmaet Føyen er styreleder i TelcoData. Han sier til Inside Telecom at han representerer en stor, utenlandsk aktør. Ut over dette kan han ikke kommentere forhold rundt klienten.

– På nyåret vil det bli offentliggjort hvilke planer klienten har, sier Glad til Inside Telecom.

For Tele2 er det et hardt slag i ansiktet å bli sittende uten noen nye frekvenser etter dagens auksjon. Utbudet i auksjonen var rekordstort, med frekvenser i 800- 900- og 1800-båndene. Alle disse frekvensene egner seg godt til utbygging av 4G, særlig passer de to laveste båndene til utbygging av 4G med lang rekkevidde.

800-båndet, som ble frigjort da Norge gikk over til digitale TV-signaler, har hele tiden vært tenkt å skulle sørge for distriktsdekning på 4G. De tre eksisterende mobiloperatørene i Norge kan mange steder nå skru på allerede utplassert utstyr i eget nett, og øke 4G-dekningen betydelig fra første kvartal 2014.

Dette var planen også for Tele2, som foreløpig ikke tilbyr 4G til sine kunder. Nå må selskapet tenke nytt. Det antydes allerede at Tele2 kan kommer til å kjøpe noe ekstra 1800-frekvenser til 4G, i tillegg til å utnytte ressursene selskapet allerede har i 900-båndet.

Administrerende direktør Arild Hustad i Tele2 Norge understreker at ingenting forandrer seg for Tele2-kundene.

– Ingenting endrer seg for våre kunder. Vi har fortsatt det samme nettet som vi hadde i går, og vi vil fortsette å være en utfordrer i det norske markedet. Tele2 har lang historie og erfaring med å bygge vekst gjennom en kombinasjon av sameide selskaper og andre former for partnerskap. Den kunnskapen vil bli viktig fremover, samtidig som vi vil søke muligheten for å erverve ledige frekvenser i 1800 MHz-båndet, sier Hustad til Inside Telecom.

NetCom og Telenor jubler

Tele2 kan også måtte fri til nettopp TelcoData, avhengig av hvem som viser seg å stå bak selskapet. Det kan være alt fra en større internasjonal mobilaktør som vil inn i det norske markedet, til et investeringsselskap som har kjøpt frekvensene for videresalg.

NetCom melder i en pressemelding fredag morgen at de er blitt tildelt den såkalte dekningsblokka i 800-båndet, 2x10 MHz plassert midt i båndet med liten risiko for signalforstyrrelser fra nærliggende frekvensbånd. Til denne blokka hører et utbyggingskrav på 98 prosent befolkningsdekning.

Netcom-sjef August Baumann mener NetCom kan øke sin 4G-dekning fra 50 til 65 prosent allerede i første kvartal 2014 bare ved å ta i bruk de nye frekvensene med større rekkevidde der de allerede har plassert ut utstyr.

Også Telenor sier seg fornøyd med utfallet av auksjonene. Telenor-sjef Berit Svendsen sier at selskapet allerede har 1000 basestasjoner klartgjort for 800 MHz-frekvensene.

– Dekningen blir bedre allerede fra tidlig i 2014. Vi er nå klare til å forbedre dekningen i alle landets fylker – og ikke minst vil innendørsdekningen bli vesentlig bedre, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge i en pressemelding selskapet har sendt ut.

Kilde: (Inside Telecom)

annonse