Til hovedinnhold

Nå får langt flere 4G i Norge

NetCom lover 4G til 3,2 millioner nordmenn på nyåret. Hos Telenor står 1 000 basestasjoner klare til oppgradering.

iStockphoto

Til nå har 4G i stor grad vært forbeholdt norske byer og populære reisemål, men ganske snart bør vi kunne oppleve toppfart på surfingen i mobilnettet flere steder. Årsaken er at mobilselskapene har kjøpt nye frekvenser i Post- og teletilsynets auksjon. Dette åpner for en massiv oppgradering til 4G-hastigheter i Norge de kommende årene.

Både Telenor og NetCom fikk kjøpt frekvenser i den lukkede auksjonen, men det gjorde overraskende nok ikke Tele2. I stedet kom en fjerde aktør, Telco Data (Ice.net), på banen.

– Gigantisk 4G-utbygging

Administrerende direktør August Baumann i NetCom.Foto: Varog Kervarec

NetCom vant en spesiell blokk med frekvenser i auksjonen, som gjør at de forplikter seg til å gi 98 prosent befolkningsdekning på 4G innen fem år. Allerede fra nyåret vil angivelig 3,2 millioner nordmenn få tilgang på 4G via NetCom.

– Vi øker 4G-dekningen fra rundt 50 prosent til minst 65 prosent over natten når Post- og teletilsynet gir oss klarsignal til å ta i bruk 800 MHz-båndet. Først ut med enda bedre 4G-dekning er Agder-fylkene, Oslo, Akershus, Vestfold, Østfold, Buskerud, Telemark, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, og innen fem år skal vi dekke 98 % av befolkningen med lynraskt mobilt bredbånd, sier NetCom-sjef August Baumann i en pressemelding.

– Vi har svært store ambisjoner for dekning, der vi ønsker å tilby kundene et nett i verdensklassen, med suverene hastigheter og god kapasitet, sier han videre.

Telenor: 1 000 basestasjoner står klare

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor sier de ikke har bestemt hvilke områder som først vil få nyte godt av de nye frekvensene de klarte å klore til seg.

– Men jeg kan bekrefte at vi har gjort som Ingrid Espelid og jukset litt; Vi har bygd ut mye på 800 MHz, og har klargjort 1 000 basestasjoner. Det er betydelig. Oppgraderingen vil skje i Q1 og Q2 2014, før sommeren, sier Amundsen til Mobilen.no.

Han nevner at at Telenor for eksempel har bygd ut med 800 MHz i hovedstaden, noe som skal gi langt bedre innendørsdekning på 4G. Amundsen sier de vil komme tilbake med flere detaljer etter hvert, men at de har ambisiøse planer for oppgraderingen.

Fordeling av frekvenser og pris:

  • TeliaSonera – samlet pris på 626 700 000 NOK for følgende frekvenser:
  • 2 x 10 MHz (dekningsblokken) i 800 MHz-båndet 2 x 5 MHz i 900 MHz-båndet 2 x 10 MHz i 1800 MHz-båndet
  • Telco Data – samlet pris på 705 000 000 NOK for følgende frekvenser:
  • 2 x 10 MHz i 800 MHz-båndet 2 x 5,1 MHz i 900 MHz-båndet 2 x 20 MHz i 1800 MHz-båndet
  • Telenor – samlet pris på 453 002 000 NOK for følgende frekvenser:
  • 2 x 10 MHz i 800 MHz-båndet 2 x 5 MHz i 900 MHz-båndet 2 x 10 MHz i 1800 MHz-båndet
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.Foto: Håvard Fossen, Insidetelecom.no

Tele2 ble tatt på senga

I flere år har myndighetene lagt opp til at Tele2 skulle bygge ut Norges tredje, landsdekkende mobilnett. Derfor har også Tele2 fått flere fordeler for at de skulle kunne konkurrere mot Telenor og NetCom.

Ettersom Post- og teletilsynet gjorde denne frekvensauksjonen lukket, kunne ingen se hvem som var budgivere, eller hva budene lå på, før auksjonen var ferdig. Dermed endte det ukjente selskapet Telco Data opp med frekvensene som Tele2 "burde" vunnet. Senere viste det seg at Telco Data hadde nær tilknytning til Mobilt bredbånd-selskapet Ice.net, ifølge Inside Telecom (abonnementstjeneste).

– Det er høy risiko med denne formen for auksjon, og jeg er fornøyd med at Telenor ikke betalte mer enn vi gjorde. Men jeg må si at jeg har stor medlidenhet med Tele2 her, sier Telenors dekningsdirektør, og understreker at myndighetene selv har lagt opp til at Tele2 skulle få bygge ut det tredje norske mobilnettet.

Inside Telecom melder at Tele2 nå enten må fortsette å leie kapasitet i nettet til Telenor eller NetCom, samarbeide med Telco Data, kjøpe Telco Data eller kjøpe deres frekvenser for en høyere pris, eller selge sin norske kundemasse til Telco Data.

– Vi er slett ikke ute av spill. Vi har gått på en smell før og taklet det, vi skal nok takle denne også, kommenterte Tele2-sjef Arild Hustad i Tele2 til Inside Telecom før helgen.

Les også: Tele2 tapte 4G-auksjonen (Mobilen.no)

(Kilder: Inside Telecom, Post- og teletilsynet, pressemelding (NetCom))

Mer om
annonse