Til hovedinnhold

Ice kan bygge rent 4G-nett

LTE i Ice-nettet vil gi 4G-fart langt utenfor allfarvei.

Kurt Lekanger, Amobil.no

I Finland har allerede operatøren Ukko Mobile startet utbygging av 4G i de gamle NMT –frekvensene på 450 MHz i samarbeid med Huawei.

I Norge er det Ice som sitter på disse frekvensene, som har lang rekkevidde, men ikke kapasitet til 4G-hastigheter med den teknologien som brukes i dag. Ice-sjef Eivind Helgaker følger interessert med på den finske utbyggingen.

– Vi har registrert det som skjer i Finland og følger nøye med på alt som skjer rundt 450 MHz-båndet over hele verden. Flere og flere operatører ser verdien av 450 MHz, særlig nå som den støtter LTE/4G, sier Helgaker til vårt søsternettsted Inside Telecom.

Ice har allerede testet LTE i eget nett i nesten et år, og er svært fornøyd med resultatene. Testene viser hastigheter på opptil 37,5 Mbit/s i de områdene der Ice har dekning i dag.

Kan bli ren 4G-operatør

I tillegg ble Ice den ubestridte vinneren i fjorårets frekvensauksjon. Med frekvenser som kan brukes til både 2G, 3G og 4G, betyr det at Ice også vil kunne levere et svært godt 4G-produkt i tettere befolkede områder, der behovet for kapasitet i nettet er større.

Dette vil gi langt høyere hastigheter enn de 37,5 Mbit/sek som 450MHz-nettet vil kunne levere, og vil gjøre Ice svært konkurransedyktige i tettbygde strøk.

Det er ingen grunn til å tro at Ice vil være interessert i å bygge ut 2G og 3G i tillegg til 4G, slik de andre operatørene har gjort. I løpet av 2015 regner de fleste norske operatørene med å være klare for tale over LTE (VoLTE). Da vil også 4G-nettet bli en fullverdig konkurrent til de andre nettene, og ikke bare et rent datanett som i dag.

Helgaker vil imidlertid ikke avsløre noe om Ice sine planer akkurat nå. Han understreker likevel at de står friere enn de andre operatørene, siden de slipper å dra med seg gammel mobilteknologi:

– Vi slipper å forholde oss til gamle støttesystemer, gamle teknologier og kan dermed tenke helt annerledes. Vi har en fleksibilitet som er helt unik blant mobiloperatørene. De tjenestene vi kan tilby basert på 450 MHz-nettet og de nye frekvensene vi fikk i auksjonen, gir et unikt utgangspunkt og et 4G-nett med både god arealdekning og kapasitet, sier Helgaker til Inside Telecom.

Les mer: Tele2 søker utsettelse

Kilde: Inside Telecom

annonse