Til hovedinnhold

Telenor gir deg 4G i utlandet

Men bare i noen land foreløpig.

Shutterstock / 156983231

Inntil nå har du kun hatt 3G-dekning når du har surfet i utlandet med et norsk Telenor-abonnement. Det skal det bli slutt på, skriver Telenor i en pressemelding.

Telenor åpner nå for første gang for 4G-surfing til kunder på reise i utlandet.

Leder for Mobile i Telenor Norge, Bjørn Ivar Moen.Foto: Telenor

– Først ut var Sveits, Nederland og Russland. Flere land vil følge, sier leder for Mobile i Telenor Norge, Bjørn Ivar Moen.

Konkurrenten NetCom har hatt 4G-surfing i utlandet helt siden juni i fjor.

– Først ute var NetComs kunder på reise i Sverige, og i løpet av høsten åpnet vi for 4G-surfing også i Danmark og Estland. TeliaSoneras kunder i Sverige, Danmark og Estland kan også surfe på NetComs 4G-nett når de er på norgesbesøk, sier kommunikasjonsrådgiver Charlotte Erikstad.

Flere land kommer

Telenors første internasjonale 4G-roamingavtale ble nylig inngått med Swisscom i Sveits, og denne uken ble lignende avtaler inngått med KPN i Nederland og MTS i Russland.

– Med etableringen av 4G-roaming, legger vi til rette for at kundene våre skal få tilgang til de mest moderne mobilnettene også når de er på reiser i utlandet, sier Bjørn Ivar Moen.

Han forteller at Telenor er i ferd med å inngå 4G-avtaler med flere roamingpartnere. Foreløpig er det størst interesse fra operatører i Asia, samt noe fra Sør- og Nord-Amerika.

– Men vi har klare indikasjoner på at europeiske operatører begynner å bli klare. Vi har satt oss ambisiøse mål for 2014, sier Moen.

Også NetCom er igang med å inngå nye avtaler om 4G-roaming, og vil annonsere nyheter om dette i løpet av Mobile World Congress i Barcelona neste uke.

Slutter å surfe i utlandet

Det store spørsmålet er om 4G i utlandet vil føre til at flere vil bruke mobiltelefonen til å surfe med i utlandet – eller om de vil la være i frykt for høye datakostnader.

Informasjonssjef i Telenor, Per Aril Meling, bekrefter overfor Mobilen.no at roamingprisene vil være de samme som for 3G. Høyere overføringshastigheter på 4G betyr med andre ord at du vil kunne bruke opp datakvoten enda raskere.

EU-kommisjonen undersøkte nylig mobilvanene til personer som reiste innad i EU, og fant ut at hele 47 prosent aldri vil benytte mobilt internett når de befinner seg i et annet EU-land. 33 prosent av de reisende slår alltid av muligheten til dataroaming, for å unngå høye kostnader.

– Jeg er opprørt over disse tallene. De viser at vi må sluttføre arbeidet og få bort roamingavgiftene, sier Neelie Kroes i EU-kommisjonen, ifølge Telekomidag.se.

Les også: Slik bygger de lynrask 4G i tunnelene (Tek Ekstra)

annonse