Til hovedinnhold

Høyt spill om Tele2-nettet

Skal Norge ha tre mobiltilbydere i framtida, eller skal vi tilbake til duopolet?

Kurt Lekanger, Amobil.no

Da avtalen om å selge Tele2 til NetCom ble inngått, fikk samtidig Konkurransetilsynet et delikat problem:

Hva skal skje med Tele2-nettet?

Tele2-nettet er bygget ut til 75 prosents befolkningsdekning, og er delvis finansiert og subsidiert av konkurrentenes mobilkunder ved at Tele2 har kunnet ta en høyere avgift enn de andre selskapene for samtaler som går inn til Tele2s nett.

Tanken bak er at det norske mobilmarkedet har hatt for lite konkurranse, og ville bli mer velfungerende med en tredje aktør med eget nett.

Dersom Konkurransetilsynet godkjenner salget av Tele2 til Teliasonera, som fra før eier NetCom og Chess, blir det ikke noe tredje nett.

– Kan selge det til Polen

Teleanalytiker Tore Aarønæs sier til Inside Telecom at han mener Teliasonera ikke har noen interesse av Tele2s nett, siden de allerede har sitt eget som er bedre utbygd.

– NetCom vil skaffe seg kunder og hindre konkurranse. Regnestykket for NetCom handler om hva det er verdt at det tredje nettet blir borte, så kan de selge utstyret til Polen. Å drifte dette videre blir bare hår i suppa, sier Aarønæs til Inside Telecom.

Norske myndigheter, med Post- og teletilsynet og Samferdselsdepartementet i spissen, har lenge hatt et uttalt mål om at det bør være minst tre mobilnett i Norge for å sikre best mulig konkurranse.

Fram til Tele2 og Network Norway i sin tid satte i gang byggingen av det tredje nettet, var alle norske mobilkunder henvist til Telenors eller NetComs nett. Uavhengige tilbydere, som Enitel (konkurs) og Chess (nå kjøpt opp av Teliasonera) var henvist til å kjøpe tilgang i et av disse nettene til strengt regulerte priser.

Tele2-sjef Arve Hustad har vært i hardt vær etter at Tele2 ikke lyktes i sikre seg de viktige 4G-frekvensene i fjorårets frekvensauksjon.

Usikker fremtid for det tredje nettet

Nå er det svært usikkert hva som skjer med det tredje nettet som Tele2 har bygget. Med mindre Konkurransetilsynet setter vilkår om at nettet skal skilles ut og selges, vil Teliasonera overta et nett de strengt tatt ikke har bruk for. Da er Aarønæs’ scenario muligens plausibelt.

Dersom Konkurransetilsynet skulle stille krav om en utskilling og salg av nettet, et utfall som nok er mindre sannsynlig, vil en mulig kjøper kunne være Ice. Ice snappet opp de verdifulle mobilfrekvensene i 4G-båndet foran nesa på Tele2 rett før jul, og er den indirekte årsaken til at selskapet nå har gitt opp håpet om en selvstendig tilværelse i Norge. Et nesten ferdig utbygd nett uten frekvenser å sende i, er det vanskelig å se verdien i. Ice har imidlertid frekvensressurser i fleng.

Analyse: Skjebneår for Tele2

Ice har allerede signalisert at de vil bruke 4G-frekvensene de vant i auksjonen til å tilby høyhastighets mobildata i sitt eksisterende 450-nett. Selskapet har også hintet til at det kan hende at de nøyer seg med å selge datakvoter, og dropper tale og SMS. Skulle Ice fått kjøpt Tele2-nettet på billigsalg, vil de sannsynligvis kunne være ganske raskt oppe og gå som en fullverdig konkurrent til Telenor og NetCom. Det er imidlertid lite sannsynlig at Teliasonera og Tele2 vil være interessert i å selge til en potensielt fremtidig konkurrent.

Samferdselsdepartementet bekrefter at de er maktesløse i forhold til Tele2-prosessen. I saken om hva som skal skje med nettet i en eventuell sammenslåing, er det bare Konkurransetilsynet som har noe de skulle sagt, skriver Inside Telecom.

Gigantene slår seg sammen – en internasjonal trend

Internasjonalt er det en trend at mange av de store mobilaktørene driver intens myndighetspåvirkning for å få regulatorene til å vise forståelse for at markedene trenger færre aktører, og at det må tillates flere store sammenslåinger. I USA måtte Sprint og T-mobile avblåse sin planlagte fusjon etter at kommunikasjonsmyndigheten FCC satte foten ned fordi man fryktet dårligere konkurranse i markedet.

I Tyskland har imidlertid Telefonica og O2 fått grønt lys for en fusjon som vil gjøre selskapene til Tysklands største mobiloperatør. EU-kommisjonen har satt som betingelse at prisene for kundene ikke må øke, når Tyskland nå går fra fire til tre mobiloperatører.

Foreløpig har ikke Konkurransetilsynet gitt noen signaler om hva de vil konkludere med når det gjelder Teliasoneras kjøp av Tele2. I og med at kjøpet vil få betydning for konkurransesituasjonen i det norske mobilmarkedet, er det naturlig at tilsynet vurderer saken nøye.

Les mer: Ice gleder seg til å få 4G

annonse