Til hovedinnhold

Vil knuse prisen på 4G

Da Tele2 snubla i frekvensauksjonen kom den nye gutten i gata på banen.

Len Blavatnik er mannen som har sørget for at Tele2s mobilnett, som selskapet har brukt milliarder på å bygge ut, vil bli stående ubrukt i lang tid framover. Nå skal Ice, selskapet han eier, i stedet bygge sitt eget 4G-nett.

Det nye 4G-nettet skal etter planen stå ferdig i 2015. I dag tilbyr Ice bare trådløst bredbånd over frekvensene etter det gamle mobilnettet NMT 450. Det er ennå ikke kjent om de også i fremtiden bare vil satse på data, eller om de vil fremstå som en komplett mobiloperatør, med både tale og mobildata.

På Post- og teletilsynets PT-forum i Lillesand tirsdag, ga imidlertid Ice uttrykk for at de vil kunne produsere 4G til det norske markedet til en pris som er lavere enn alle konkurrentenes. Det kan bety en priskrig på 4G som vil komme norske forbrukere til gode.

I disse dager er Ice i ferd med å velge leverandører av nettverk, terminaler og forretningsstøttesystemer for den nye løsningen. Tester med LTE i dagens 450-bånd skal allerede ha gitt hastigheter på 40 Mbit/s.

I desember sendte Blavatnik og Ice sjokkbølger gjennom hele den norske mobilbransjen da de, under navnet Telco Data, snappet de viktige 4G-frekvensene foran nesa på Tele2. Telco Data sikret seg også strategisk viktige frekvensblokker i 900- og 1800 MHz-båndene. Denne delen av spektrum har tradisjonelt vært benyttet til 2G og 3G. De har dermed de frekvensressursene som trengs for å levere et fullverdig mobilprodukt tilsvarende det Netcom og Telenor tilbyr, hvis de skulle ønske det.

Dårlig nytt for Tele2

Blavatnik var allerede eier av Ice.net, et selskap som lå an til å tape store penger på konkurrentenes 4G-utbygging. Tross overlegen arealdekning lå det i kortene at med kun 2x6,8 MHz spektrum i 450 MHz-båndet ville Ice være sjanseløs til å kunne konkurrere med de andre operatørenes 4G-nett når det gjelder hastighet og kapasitet.

Nå er situasjonen en annen. Ice har allerede satt i gang forsøk med 4G i sine frekvensområder, mens Tele2 fra høsten av er prisgitt Telenors frekvenser og nettverk for å kunne levere mobilsignaler til egne kunder. Hvis Tele2 vil ha signaler med noe rekkevidde i de 2000 basestasjonene selskapet har satt opp de siste årene, må de inngå en avtale med Ice.

Len Blavatnik er amerikaner, født i Russland. Ifølge Forbes er han verdens 35. rikeste, med en formue på 17,8 milliarder dollar. Blavatnik-selskapet Access Industries eier blant annet plateselskapet Warner Music, og flere tele- og medieselskaper.

Blavatnik kjøpte i 2009 opp konkursboet etter Ice, i tillegg til søsterselskapet i Sverige.

Dagens nyhet om at Ice bygger sitt eget 4G-nett i Norge, gir ny næring til spekulasjonene om Tele2s fremtid. Uten egne frekvensressurser er selskapet henvist til å operere i konkurrentenes mobilnett, med mindre eierne velger å selge selskapet, inngå samarbeidsavtaler eller kjøpe opp en konkurrent.

Les mer: I år er det vinn eller forsvinn for Tele2

annonse