Til hovedinnhold

Ti funksjoner vi elsker

Det første objektivet med bildestabilisator: Canon EF 75-30mm f/3.5-5.6 IS USM

5 funksjoner vi elsker

For å skille seg fra mengden, putter produsentene kameraene sine fulle av alle mulige rare funksjoner. Noen av disse er morsomme, noen er nyttige i noen tilfeller, mens en del av dem er nesten uunnværlige i de fleste sammenhenger. Vi tar en kikk på de nyttigste funksjonene du har i kameraet ditt.

  1. Bildestabilisator Hva gjør det: Gir deg skarpe bilder, selv om du ikke klarer å holde kameraet helt stille mens bildet blir tatt.
    Hvordan fungerer det: Dette er vel kanskje den nyttigste funksjonen for folk flest siden fargefilmen. I hvert fall når du skal ta bilder. Kameraet registrerer bevegelser mens bildet blir tatt, og flytter et linseelement eller bildebrikken i motsatt retning for å kompensere for bevegelsen. Dermed blir bildet skarpt, selv om kameraet har beveget seg mens bildet ble tatt.
    Når brukes det: Svært nyttig innendørs, i dårlig lys eller hvis du ønsker spesielle effekter som krever lang eksponeringstid.
    Hvem tilbyr det: Alle produsenter har modeller med bildestabilisator, men alle modellene har ikke funksjonen. Det står alltid spesifisert hvis det er. Styr unna de som bare har digital bildestabilisator. Det fungerer ikke bra.
  2. Intelligent auto Hva gjør det: Passer på at bildet blir riktig eksponert og fokusert, uavhengig av forhold.
    Hvordan fungerer det: Kameraet har en database med et stort antall ulike typer motiver. Det analyserer bildet du har tenkt å ta og slår opp i databasen for å finne et som passer. Der ligger det også informasjon om hvordan bildet bør eksponeres og etterbehandles.
    Når brukes det: Alltid, med mindre du vet godt hva du driver med og ønsker å gjøre noe spesielt med nettopp dette bildet.
    Hvem tilbyr det: Alle tilbyr det på nye kameraer, men ikke alle har hatt det veldig lenge. Panasonic har hatt det lengst og har kanskje den mest avanserte løsningen.
  3. Skyggejustering Hva gjør det: Passer på at alle deler av bildet blir lyse nok, uavhengig av hvor lyse eller mørke de er i utgangspunktet
    Hvordan fungerer det: Når deler av bildet er veldig lyst mens andre deler er i skyggen, er det i utgangspunktet umulig å eksponere begge deler riktig. Kameraet eksponerer bildet slik at de lyse områdene blir riktige, så gjør den de mørke områdene lysere i etterbehandlingen i kameraet. Dermed blir begge deler riktige.
    Når brukes det: Når du har motiver med store kontraster. Bruker du auto på et nyere kamera, skjer det vanligvis automatisk.
    Hvem tilbyr det: Flere og flere tilbyr dette. Panasonic, Olympus og Canon har hatt dette en god stund.
  4. Ansiktsgjenkjenning Hva gjør det: Passer på at ansiktene i bildet er riktig fokusert, eksponert og med riktige farger
    Hvordan fungerer det: Et avansert system analyserer motivet før du tar bildet, og leter etter ansikter. Hvis den finner det, antar den at dette er hovedmotivet i bildet, og gjør innstillinger deretter. Dette systemet er utvidet til også å kunne detektere blunking og smil, slik at du unngår sure folk med øynene igjen på bildene dine.
    Når brukes det: Bruk det når du skal ta bilder av folk.
    Hvem tilbyr det: Alle kameraer har denne funksjonaliteten i dag. Smil og blunking er det færre som har, men du finner det blant annet på noen Canon Ixus-kameraer. Panasonic har også kameraer der du kan lagre hvem det er bilde av, og kameraet husker det til neste gang du tar bilde av samme person.
  5. Panorama og 3D-panorama Hva gjør det: Lar deg ta flere bilder i en rask serie mens du panorerer kameraet, og  setter det sammen til ett panoramabilde i 2D eller 3D.
    Hvordan fungerer det: Du holder nede utløserknappen og panorerer kameraet mens bilder blir tatt fortløpende. Kameraet finner overgangene mellom de ulike bildene og setter bildene sammen der. Deretter klippes det til så det hele blir jevnt. Bruker du 3D-funksjonen, vil kameraet bruke informasjonen som overlapper mellom bildene til å generere et 3D-bilde.
    Når brukes det: Vanlig panorama brukes til flotte utsikter og tilsvarende. 3D-panorama hjelper deg ikke så mye med mindre du har en 3D-TV eller annet utstyr å se den på.
    Hvem tilbyr det: Sony var først ute med dette. Men på noen av de nye modellene tilbyr også Panasonic dette. Sony har det også på sine NEX-3 og NEX-5 systemkameraer.
    Nå vil du kanskje hevde at 3D ikke er det nyttigste du har på kameraet ditt. Men muligheten er ganske banebrytende, og siden det fortsatt er på spebarnsstadiet, tar vi det med for å virke framsynte hvis det en gang skulle bli det helt store.
Eksempel på panoramabilde du kan ta med ett trykk på utløseren med en del nye kameraer.

Dette var 5 funksjoner som kan være nyttige for alle i veldig mange sammenhenger. Men det finnes flere. Noen av dem er nyttige for alle, noen for spesielt interesserte, og noen vet du kanskje ikke om at du har, fordi de er skjult.

På neste side ser vi på noen av disse.

Ytterligere 5 funksjoner vi elsker

En masse av funksjonene vi finner i dagens kameraer er nyttige i en eller annen situasjon. Det betyr at dersom du har spesielle behov, er det nesten helt sikkert et kamera som passer til det. Det betyr ikke at alle funksjoner passer til alle. Her er 5 funksjoner vi mener du kan ha bruk for, enten du vet det selv eller ikke.

  1. Høyhastighetskameraer
    Hva gjør det: Tar mange bilder på veldig kort tid
    Hvordan fungerer det: Kameraet har en bildebrikke som kan skufle unna mye data, og et stort buffer til å lagre bildene i. Da kan det ta svært raske serier med bilder. Dette er i seg selv ikke veldig spennende, men det har mange anvendelsesmuligheter.
    Når brukes det: Med denne muligheten og ekstra støtte i kameraet, kan kameraet for eksempel legge disse bildene oppå hverandre, og gi deg ett bilde med mindre støy eller større dynamikkomfang (HDR) enn ett bilde ville gjøre. Kameraet kan også analysere bildene og finne det som er skarpest og best, og beholde det.
    Hvem tilbyr det: Casio var først ute med dette, og er også de som har kommet lengst. De har det i sin EX-F-serie. Canon har også noen Ixus modeller som er kjappe (Ixus 300 og Ixus 1000), men de er ikke like avanserte som Casio på dette området.
  2. Auto ISO Hva gjør det: Setter lysfølsomheten (ISO-verdien) automatisk, slik at du kan konsentrere deg om andre områder av fotograferingen.
    Hvordan fungerer det: I utgangspunktet er det veldig simpelt. Kameraet vet at for høy ISO-verdi gir mye støy på bildene. Samtidig vet det at uskarpe bilder, som skyldes for lang lukkertid er enda verre. På bakrunn av dette velger det en ISO-verdi som balanserer dette best mulig.
    Når brukes det: Bruker du kompaktkamera, kan du bruke det omtrent alltid. På et speilrefleks, er man ofte mer kresen, men dersom du har krav til både lukkertid og dybdeskarphet, er det deilig å slippe å også tenke på at ISO-verdien må være riktig. Overlat det til kameraet. Litt støy på bildene er mye bedre enn et uskarpt bilde på grunn av for lang lukkertid. Det gir deg også mulighet til å eksperimentere med ulike blenderåpninger uten å risikere feileksponerte bilder.
    Hvem tilbyr det: Alle nye kameraer har det. Kompaktkameraer har hatt det lenge. Speilreflekskameraer har hatt det de siste par årene.
  3. Lite bildestøy Hva gjør det: Dette er ikke en funkjson i så måte, men et resultat av mye forskning, avansert teknologi og dyktig programmering. Det gjør at du kan ta bilder i svakt lys, uten at bildene blir ødelagt av bildestøy.
    Hvordan fungerer det: Det er umulig å gi en detaljert forklaring. Men ved å samle mest mulig lys og lage elektronikken av materialer som skaper minst mulig forstyrrelser (omtrent som man gjør på et stereoanlegg for å få et godt signal/støy-forhold) genereres det mindre støy. Ved så å gjøre en avansert analyse av bildet etterpå for å avgjøre hva som er støy og hva som er motiv, og deretter fjerne støyen får man bilder som kan brukes selv om de er tatt i svært dårlig lys.
    Når brukes det: Når du tar bilder i svakt lys kan man i dag, særlig på speilreflekskamaeraer, skru opp ISO-verdien høyt, for å kunne ta et bilde håndholdt uten blits. I dag kan du ta bilder det rett og slett ikke var mulig å ta da vi brukte film i kameraet. Du kan fange stemninger i naturlig lys som før var umulig.
    Hvem tilbyr det: Egentlig alle, men noen er flinkere enn andre. Det kommer også an på størrelsen på bildebrikken og antallet piksler i kameraet. I dag vil vi kanskje hevde at Nikons speilreflekskameraer er de som gjør det aller best på dette området.
  4. Vann-/støtsikkert Hva gjør det: Hindrer vann og støv i å komme inn i kameraet. Alle vanntette kameraer på markedet i dag er også sikret mot støt og slag, så det tåler å dette i bakken.
    Hvordan fungerer det: Egentlig dreier det seg bare om å gjøre alle mulige åpninger og sprekker i kameraet tette. I tillegg må det ha et ytre som demper støt.
    Når brukes det: Når du er på skitur, på stranden, i vannet, i ørkenen, i Bergen eller andre steder der du risikerer å utsette kameraet for vann, støv eller litt for mye juling.
    Hvem tilbyr det: I dag får du slike kameraer fra de fleste store produsentene. Pentax og Olympus var først ute. Panasonic har nylig lansert en modell som er vanntett helt ned til 12m, så du ikke bare kan bade med det, men faktisk dykke med det også.
  5. Fujifilm EXR Hva gjør det: Kan halvere antall piksler i bildet for å gi et bilde med mindre støy eller større dynaikkomfang.
    Hvordan fungerer det: Jo mindre hver piksle i bildet er, jo mindre lys fanger de hver seg, og det fører til mer støy og lavere dynamikkomfang. Ved å slå sammen to og to piksler, vil man effektivt sett få en dobbelt så stor piksel. Fujifilm har gjort det så smart at du kan velge mellom full oppløsning, halv oppløsning med mindre støy eller halv oppløsning med større dynamikkomfang. Normalt trenger du ikke alle pikslene uansett, så å halvere antallet vil vanligvis ikke gå utover bildekvaliteten. Teknologien trenger fortsatt å modnes litt for å være virkelig imponerende, men det er et genialt konsept som vi gjerne ser blir videreutviklet.
    Når bruker du det: Det kan brukes under veldig mange ulike forhold, men mest naturlig er det å bruke det i svakt lys, eller på bilder med store kontrastforskjeller.
    Hvem tilbyr det: Dette er det bare fujifilm som har i noen modeller som bærer betegnelsen EXR. Særlig Finepix F300 EXR er interessant.

Dette var de funksjonene og teknologiene vi synes var de viktigste. Det er ikke sikkert du er enig, og selv måtte vi velge bort både vridbar skjerm, HD-video og flere andre ting som kanskje burde fått plass. Det får bli en annen gang.

Hold utkikk etter kommende artikkel om "10 funksjoner vi hater"

annonse