Hva slags kamera skal jeg kjøpe?
Innhold
Innledning
Opp gjennom årene har vi gitt utallige anbefalinger om konkrete kameraer i ulike klasser. Men hva om du ikke vet hvilken ”klasse” du skal satse på. Vi skal se om vi kan hjelpe deg.
Denne guiden er ikke først og fremst beregnet på den avanserte brukeren, da vi regner med at de kjenner mulighetene og begrensingene i ulike kameraer fra før. Hvis du derimot føler deg litt fortapt i mylderet av modeller og nisjer, så les videre.
Hvis du har et begrenset budsjett, er det første du bør gjøre å bestemme deg for hvor mye penger du skal bruke på kamera. Det hjelper deg å begrense utvalget. Dersom du ikke har begrenset budsjett kan du lett hoppe over det punktet, og gå rett på punkt to: Finne ut hva du trenger eller ønsker deg av muligheter. Her er en del punkter du bør tenke igjennom. Klikk på lenkene på de ulike alternativene for å lese mer om dem.
- Har du tenkt å ha fotografering som hobby eller skal du bare knipse bilder som minner?
- Størrelse – må det passe i en lomme, bør det være minst mulig i forhold til bildekvalitet eller andre funksjoner eller liker du at det er stort og stabilt og godt å holde i?
- Bildekvalitet – skal det være best mulig eller godt nok?
- Skal du ta bilder av spesielle motiver, slik som sport, barn, ville dyr eller landskap? Mange motiver krever litt ekstra av kameraet for å gi best resultat.
- Kommer du til å utsette kameraet for spesielle påkjenninger, slik som kulde, vann, regn, snø, sand, slag eller støv?
Når du vet hvor mye penger du vil bruke, og hva de trenger og ønsker deg av muligheter, ligger veien åpen for å gjøre et godt kjøp.
Det er vanskelig å komme med konkrete anbefalinger av modeller, da markedet endrer seg svært fort, og siden akkurat dine utvalgskriterier ikke er like så mange andres. Men har du først kartlagt behovene dine, kan du lettere få det du trenger når du møter opp i fotobutikken, eller du kan diskutere saken videre i forumet vårt.
Men vi vet hvor gjerne du vil ha noen konkrete anbefalinger, så du finner noen her.
Les også:
Systemkamera med og uten speil.
Ting å tenke på før du kjøper (ditt første) speilreflekskamera.
Skal jeg kjøpe kompaktkamera eller speilrefleks?
Fotograf eller ferieknipser?
Fotografering som hobby
Du har ambisjoner om å kunne være kreativ med kameraet, og trenger et som gir deg disse mulighetene. Førstevalget ditt bør være et systemkamera – speilrefleks eller ett av de nye hybridkameraene uten speil. Her er det stort utvalg av kameraer, og det er vanskelig å trå veldig feil. For å finne noe som passer deg, bør du ta en tur i en fotobutikk og be om å få kjenne på ulike modeller. Da får du noe som passer i hendene dine og føles riktig.
Hybridkameraene er mindre enn speilreflekskameraer, men de er pr. i dag ikke like raske og utvalget av objektiver er begrenset.
Dersom du virkelig må ha noe som får plass i lommen, eller du har veldig begrenset budsjett nå og i overskuelig framtid, finnes det alternativer blant kompaktkameraer og ultrazoomer. Disse modellene gir lavere bildekvalitet, særlig i dårlig lys. Du har mindre kontroll over enkelte kreative aspekter og kan ikke forvente den samme responsen som du finner på systemkameraene.
Ta bilder som minner
Det viktigste for deg er at kameraet er med deg og at det klarer å fange motivet. Et lite kamera vil oftere være med enn et stort, og vi anbefaler derfor et lommevennlig kompaktkamera. Disse finnes det utrolig mange av, så dersom du har flere kriterier, gå tilbake til forsiden. Dersom du ikke har flere kriterier, kan du nesten velge fritt etter pris, utseende og størrelse.
Sammenliknet med et par år tilbake er det utrolig hva kameraene i dag får til uten at du trenger å tenke noe videre på hvordan du skal ta bildet. Kameraene analyserer motivet, finner ut omtrent hva du tar bilde av, og vet umiddelbart hvordan det skal ta bildet for at det skal bli best mulig. En slik automatikk kunne vi bare drømme om tidligere. Knipse-bildene dine blir med andre ord vesentlig bedre med et nytt kamera.
Stort eller smått?
Må passe i en lomme
Hvis kameraet ditt må passe i en lomme, må du velge blant de minste modellene. Det er mange lommevennlige kameraer, så du begrenser deg ikke enormt, men det sier seg selv at de mest avanserte må du styre unna, da de blir for store og tunge for deg. Det dårligste kameraet av alle er det som ligger igjen hjemme i skuffen, så ikke kjøp for stort kamera.
De små kameraene finnes nå i alle prisklasser. Noen avanserte, noen enkle og en masse midt i mellom. Legger du vekt på design, er dette den klassen der du har størst valgmuligheter. Kameraene kommer i mange farger, og du kan kjøpe et som passer til festantrekket ditt for eksempel.
Minst mulig i forhold til bildekvalitet
Du har fokus på bildekvalitet, og bør enten velge et speilløst systemkamera (hybridkamera), eller et kompaktkamera for entusiaster. Det kommer an på hvor stor vekt du legger på bildekvalitet i forhold til størrelsen på kameraet. Hybridkameraene gir desidert best bildekvalitet og kreativ kontroll, men er større og dyrere.
Liker stort kamera
Det finnes store kameraer og så finnes det Store kameraer. Men det høres ut som du ønsker deg et speilreflekskamera. Det har et godt grep, knapper er tydelige og lett tilgjengelige, den optiske søkeren slår alt annet på markedet i dag, og du kan få all den funksjonaliteten, hastigheten og de kreative mulighetene du kan ønske deg. Prisen trenger ikke å være avskrekkende, men kan fort bli høy hvis du ønsker det. Det går an å starte enkelt og så kjøpe mer utstyr etter hvert.
Topp bildekvalitet eller godt nok?
Best mulig bildekvalitet
Her er vi på systemkameraer igjen. Om du velger speilrefleks eller det speilløse hybridkameraet, får du i utgangspunket samme bildekvalitet. Unntaket er hvis du skal opp i de mer ekstreme klassene. Der finner du pr i dag ingen speilløse systemkameraer, bare speilrefleks.
For å gjøre dem små, har kompaktkameraer en mye mindre bildebrikke, og fanger derfor mye mindre lys. Det gjør at bildet som fanges må forsterkes mer og trenger kraftigere prosessering. Dette går utover bildekvaliteten.
Generelt kan man si at jo større bildebrikke kameraet har, og jo dyrere objektiv som brukes, desto bedre blir bildekvaliteten (så finnes det naturligvis unntak).
God nok bildekvalitet
Det er ikke så veldig mange år siden digitale kompaktkameraer hadde så varierende bildekvalitet at det var veldig nøye å velge riktig. I dag er det ingen som direkte dårlige, men noen er selvfølgelig bedre enn andre. Hvis du skal se bildene dine på skjermen eller skrive dem ut i 10x15cm eller der omkring vil nok alle kameraer gjøre nytten.
Husk at med mindre du skal beskjære bildene mye, eller du skal skrive dem ut i store størrelser, trenger du ikke tenke på antall megapiksler. Alle kameraer de siste årene har hatt mer enn nok av dem (til skjerm eller 10x15cm utskrift trenger du ikke mer enn 2 megapiksler).
Spesielle motiver
Mange motiver krever litt ekstra av kameraet
Alt etter ambisjonsnivået ditt, er det en del motiver som krever en del av kameraet ditt.
Skal du for eksempel ta bilder av innendørssport trenger du ikke bare et kamera som fokuserer raskt og som reagerer raskt når du trykker på utløseren. Du trenger også vanligvis en del tele og et kamera som fungerer godt i dårlig lys.
Den innebygde blitsen i kameraet vil ikke hjelpe deg da den sjelden har en rekkevidde på over 4 meter.
Innendørssport er derfor noe av det vanskeligste å ta bilder av, og vi kan ikke anbefale noe annet enn speilreflekskamera med lyssterk optikk. Det betyr ikke at det er umulig å få gode bilder med andre kameraer, men andelen vellykkede bilder vil fort bli lav.
Fotograferer du sport utendørs i godt lys blir alt mye enklere, og de fleste av dagens kameraer vil kunne gi akseptable resultater hvis du ikke står for langt unna. Mye zoom kan være en fordel.
Landskaper liker vidvinkelobjektiv. I dag kommer de fleste kameraer med dette. Vi vil anbefale en brennvidde tilsvarende maksimalt 28mm, gjerne enda kortere.
Ville dyr krever ofte akkurat det motsatte av landskaper, nemlig lang brennvidde. Da kommer motivet nærmere, og du slipper å gå nær dyret, noe som kan være vanskelig, farlig eller begge deler. Her klarer du deg bra med en ultrazoom, og innenfor et amatørbudsjett er det ofte det beste alternativet. De virkelig lange ”kanonene” til speilreflekskameraer kan være svært dyre. Skal du fotografere disse dyrene i dårlig lys, bør du derimot opp på speilrefleks, da de fanger mer lys.
Tar du bilder av barn, er det viktig at kameraet rekker å fokusere og ta bildet før barnet er ute av bildet. De har en tendens til å bevege seg fort og spennende situasjoner kan være over før du får reagert omtrent. Av og til skjer ting fort, og et kamera som kan ta mange bilder raskt etter hverandre er en fordel.
Skal du ta bilder av små ting, trenger du et makroobjektiv eller det finnes andre løsninger som i stor grad bare finnes til systemkameraer, så her blir reslutatet vanligvis heller magert hvis du forsøker med kompaktkamera.
Fysiske påkjenninger
Skal kameraet få juling?
Et digitalkamera i dag er mye avansert elektronikk, sammen med finmekanikk og svært delikat optikk. Kombinasjonen høres ut som det får arveporselenet til å virke robust i forhold. Det er ikke tilfelle, og et vanlig kamera tåler overraskende mye. Det betyr ikke at du bør provosere fram problemer ved å utsette det for all verdens påkjenninger.
Trenger du noe som tåler å dette i bakken eller i vannet, eller du skal på en forblåst sandstrand eller til og med uti vannet, trenger du noe ekstra.
Det finnes kameraer som er laget for å tåle alt dette. Det er i all hovedsak enkle kompaktkameraer som tar bra bilder til hverdagsbruk. Dersom det ikke er nok, og du ikke trenger å bade med kameraet finnes det speilreflekskameraer som tåler omtrent alt. De fleste av dem er i 30 000-kronersklassen, men det finnes også rimeligere alternativer.
Konkrete anbefalinger
Konkrete anbefalinger
Som du kanskje har lagt merke til, har vi ikke nevnt en eneste modell eller kameraprodusent. Det er fordi markedet forandrer seg raskt og det vi anbefaler i dag kan være utdatert i morgen.
Hvis vi skal være litt konkrete, kan vi si følgende:
Skal du kjøpe systemkamera, er det viktigste at det dekker dine behov. Dersom du kjenner noen med et system som passer for deg, som du kan låne utstyr av, kan det være lurt å gå for det samme systemet. Alle speilrefleksprodusenter i dag lager glimrende kameraer, men har du først kjøpt et merke, er det vanskelig å skifte, så tenkt deg om to ganger.
Hybridkameraene er kompakte og fine å reise med, men objektivutvalget er begrenset. Panasonic og Olympus var de første på markedet med disse, og kan bruke de samme objektivene. De har derfor størst objektivutvalg.
Trenger du et kamera som tåler alt, har både Olympus, Canon, Panasonic og Fujifilm slike modeller. Olympus er de som har det bredeste utvalget og har lagd slike lengst. De har også den ”tetteste” speilrefleksmodellen til under 30 000 kroner.
Ska du ta bilder i svakt lys, er det antakelig Fujifilm som ligger fremst i løypa. Et kamera med deres EXR-brikke bør gi bra resultater.
Trenger du høy hastighet for å fange ett nøyaktig øyeblikk anbefaler vi at du tar en kikk på Casios HS-modeller. De kan ta flere titalls bilder på ett sekund.
Til landskap trenger du først og fremst vidvinkel. Panasonic har lenge vært lederen på det området, men mange har kommet etter, så utvalget er stort.
Andre store produsenter, som Nikon, Canon, Sony og Pentax har alle utmerkede systemkameraer som enten passer til spesielle behov eller som glimrende all-round-kameraer. Canon og Sony er også store på kompaktkameraer og har et bredt utvalg til nesten alle behov.
Finn mer informasjon i produktguiden.