Til hovedinnhold

Fokuserer etter at bildet er tatt

Dette unike kameraet har bare en knapp.

Er Edwind Lands Polaroid-kamera krysset med et kaleidoskop? Lytro appellerer til de stilbevisste og de som kan tenke seg enda et partytriks når de nå endelig bringer produkter til markedet.

Stilren minimalisme som bryter med de fleste tradisjoner

Teknisk design i fokus
Det har gått noen år siden vi først stiftet bekjentskap med Ren Ng, hans kolleger ved Stanford University og kameraet som leverer bildefiler du kan stille fokus på i etterkant. Onsdag denne uken inviterte de pressen til en forhåndstitt på det første håndfaste produktet - Lytro Light Field Camera. Dette er det første konsumentkameraet basert på såkalt plenoptisk teknologi. Bildet fanges ikke av en flat sensor, men med en kominasjon av små prismer og bildepunkter som sørger for at alle områder er i fokus i den flerdimensjonelle råfilen. Det gjennomført annerledes designet vil garantert vekke oppsikt i seg selv, men det vil nok bildene også.

Én knapp
Selve kameraet er utformet som et objektiv med en skjerm på bakenden og minimalt av forstyrrende elementer i form av kontroller. Kun en knapp er synlig, utløserknappen sitter midt oppe på toppen av kroppen. Skjermen er berøringsfølsom for å kunne bla effektivt i bildene, og bak utløserknappen finnes en berøringsfølsom stripe for å styre det kraftige zoom-objektivet fra 35-280mm effektiv brennvidde. Maks blenderåpning er f2.0 over hele zoom-området.
På undersiden finnes strømbryter og USB-kontakt, Lytros første modell leveres med fast intern lagring. Denne er på 8GB i de metallisk blå og koksgrå variantene og 16GB i den litt dyrere røde. Prisen er satt til henholdsvis $399 og $499 i første omgang.

Plenoptiske bilder kan fokuseres i etterkant. Trykk på raketten!

Levende bilder
Lytro fremhever hurtigheten når de snakker om kameraet i operasjon. Det synes som om eksponering og hvitbalanse styres automatisk. På spørsmål om noe så enkelt som oppløsning, er svaret at de betegner Lytro Light Field Camera å kunne gjengi 11 megarays. Hva dette tilsvarer i jordiske verdier får vi nok svar på når kameraet kommer i kundenes hender. Foreløpige testbilder synes ikke å holde mer enn 3-400 'piksler' i bredden og høyden, men Lytro håper at teknologien skal gi god bildekvalitet i oppløsning tilsvarende 1080p.
Forøvrig er det tanken at disse levende bildene skal deles til sosiale medier som Twitter og Facebook via en delbar visnings-container som såvidt vi kan se bruker Flash på datamaskiner og et funksjonslikt alternativ på mobile enheter. At den fungerer problemfritt på mobiler og tablets av alle varianter er nok en forutsetning, det sosiale fokuset tatt i betraktning.

Trykk på damen!

Ingen under årets juletrær
De første kameraene ventes på markedet på nyåret, og i første omgang må man ha amerikansk adresse for å få bestille. Den andre forutsetningen er at man foreløpig trenger en Mac for å kjøre programvaren bildene etterbehandles i. Programvaren for Windows er fortsatt under utvikling.

(Kilde:(Lytro, Petapixel, Engadget)

annonse