Kan denne klokken endre alt?
Vi ser nærmere på Samsungs fremtidsteknologi.
Amobil.no/Berlin: Det er knyttet stor forventning til smartklokkemarkedet. Sony har allere eksperimentert med formfaktoren i flere år, og på spleiseportaler som Kickstarter og Indiegogo har produkter som Pebble slått alle rekorder. Nå har Samsung endelig vist frem sitt håp.
Under kveldens lansering i Berlin beskrev Samsungs representanter Galaxy Gear som fremtidsteknologi. Vi er iallfall delvis enige – Samsung har gjort en del smarte valg her.
Les også: Samsung har lansert Galaxy Note 3 og sin første smartklokke
Lekker design
For det første er designen lekker. Selve klokken består av aluminium og glass. Reimen er i et plastmateriale, men den også føltes vellaget. I det hele tatt virker Galaxy Gear som et solid produkt. Vekten på rundt 73,8 gram bidrar også til det inntrykket.
I hånden fremstår klokken mer som et ur av god kvalitet enn et klassisk mobiltilbehør. På samsungs visningsgulv satt enhetene fast i en sikringsmekanisme som gjorde det vanskelig å ta dem på seg. Det er altså litt for tidlig å si om Samsungs påstand om at klokken skal være svært behagelig å ha på stemmer.
Først og fremst et mobiltilbehør
Men, selv om designen gir ett inntrykk, er realiteten en litt annen. Galaxy Gear er først og fremst et mobiltilbehør. Under Samsungs pressekonferanse skrøt de av at klokken ville ha 25 timers batteritid.
Dermed må du lade klokken ganske hyppig. Det er naturligvis noe du slipper å tenke på med klassiske armbåndsur, og selv blant smartklokkene fins det klokker som varer og varer. Allerede nevnte Pebble er en av dem.
Fargene spretter ut av skjermen
Skjermen på klokken ble ikke 2,5 tommer, slik ryktene i forkant tilsa. I stedet har Galaxy Gear fått en langt mer håndterlig skjermstørrelse på 1,63 tommer. Oppløsningen på 320 x 320 piksler oppleves som helt tilstrekkelig, og AMOLED-skjermen gjør at fargene formelig spretter opp av glasset.
Klokken har en mengde funksjoner, og de som ikke er forhåndsinstallert rett ut av esken skal kunne lastes ned fra en egen applikasjonsbutikk. Her fins det allerede apper for noen av de vanligste sosiale tjenestene.
Les om Asus' nylanserte nettbrett
Naviger med sveip
Navigasjonen på klokken foregår med sveip på skjermen. Sveiper vi nedover går vi tilbake ett og ett lag i menyen. Sveiper vi oppover aktiveres kameraet, som er hendig plassert i reimen på klokken. Sveip til høyre og venstre blar mellom funksjonene i menyen eller appen som kjører.
Det var ikke alltid klokken registrerte sveipene våre riktig. Vi er usikre på om det skyldes lite øvelse med å bruke klokken, eller om det har med selve teknikken i dingsen å gjøre.
Middels innmat
Det er naturligvis noen plasshensyn å ta inni en slik dingsboms. Det skal være plass til et tilstrekkelig batteri, og både prosessor, arbeidsminne og teknikken på baksiden av skjermen krever sitt. Dermed kan ikke innsiden av Galaxy Gear sammenliknes med noen spesielt heftig telefon.
Med nylanserte produkter, og spesielt førstegenerasjons produkter som Galaxy Gear, opplever vi titt og ofte ujevnheter i ytelsen på de tidligste produktene. Det gjorde vi også her. Om disse skyldes programvaren, eller kompromissene produsenten har måttet inngå på innsiden av urkassen vet vi heller ikke foreløpig.
Blåskjerm!
På ett tidspunkt klarte vi imidlertid å få hele klokken til å gi fra seg Android-verdenens svar på en blåskjerm. Vi regner med at programvaren vil være langt mer stabil den 25. september, når klokken er ventet å komme i salg. Med tanke på at det øyensynlig er et fullverdig Android-system som ligger i bånn, er vi også spente på hva andre utviklermiljøer, så som gjengen bak Cyanogenmod kan finne på med programvaren i Galaxy Gear.
Som de fleste andre smartklokker vi har sett så langt, har denne klokken fjernstyring av multimediefunksjonene på telefonen den er koblet til. Fjernstyringen er forholdsvis enkel, og lar deg skru opp og ned volumet, starte og stoppe avspilling, og spole mellom sporene. Du får også opp tittelen på det du spiller av.
Fungerer som håndfri
Du kan bruke Galaxy Gear som håndfri for telefonen. Samsung har bygget inn en høyttaler i reimen, og det sitter en mikrofon i selve klokken. Ved hjelp av et innebygget gyroskop merker klokken at du løfter den til øret, slik at samtalen kan besvares på den måten.
Lyden i høyttaleren virker tilstrekkelig høy, men det er naturligvis ikke mye bass her, siden høyttaleren er knøttliten og bygget inn i hengselet på reimen.
Knøttlite men presist tastatur
Du kan ringe ut direkte fra klokken også. Da får du opp en knøttliten ringemeny som er så godt som lik den du finner på dagens Galaxy-modeller. Vi stusset litt over størrelsen på tastene, men vi traff likevel ganske godt. Den lille berøringsskjermen virker svært presis når vi ikke sveiper.
Klokken har en enkel skritteller, av samme kaliber som den som bor i dagens Galaxy S4. Det fins også en app som viser deg bildene du har tatt. Selv om den bittelille skjermen er god, er den litt i minste laget til denne typen bruk.
Les meldigen på klokken, besvar den fra mobilen
Du får opp varslene fra mobiltelefonen din på klokkeskjermen, og det er mulig å lese hele meldinger på klokken. Hvis du løfter opp den tilkoblede mobilen mens du leser en melding på klokken, vil du få opp den samme meldingen der, slik at det er enkelt å lese videre eller å svare.
Galaxy Gear har mange muligheter – spesielt med appene som allerede fins og er på vei til plattformen. Med tanke på bildene som gikk før lanseringen, var det nok mange, oss inkludert, som hadde skrudd ned forhåpningene litt før kvelden.
Samsung Galaxy Gear hadde dermed ingen problemer med å overgå forventningene våre, men om dette faktisk er fremtidens teknologi – om Samsung har funnet formelen for såkalt "wearable technology", der er vi langt mer usikre. Vi mistenker at det vil skje mye i den korte tiden frem mot lansering, og dette skal bli et svært spennende produkt å teste.
Se videodemonstrasjon av Samsung Galaxy Gear »
Få med deg flere nyheter fra IFA her »