Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPad (2017)

Nettbrettet ingen spurte om, men som alle egentlig trengte

Alt du trenger til en lav pris.

Niklas Plikk, Tek.no

For sju år siden, april 2010, dro Apple sløret av deres aller nyeste produkt: iPad. Et produkt som var mye større enn en mobiltelefon, men likevel mindre og enklere å bruke enn en bærbar datamaskin. En stor, rektangulær greie, som i løpet av de neste årene skulle vise seg å bli synonymt med ordet «nettbrett». Litt som bommulspinner kalles Q-tips og kaffekanner som holder på varmen kalles Thermos.

Siden den gang har Apple gradvis endret på designet og sluppet raskere og tynnere iterasjoner av det opprinnelige designet. De lanserte iPad Mini (som var mindre) og senere også iPad Pro (som var større), men i bunn og grunn har det vært samme produkt.

Og i år slapp de iPad. Et nytt produkt med et gammelt navn, og egentlig helt uengasjerende spesifikasjoner og funksjoner.

iPad (2017)iPad Air 2iPad Pro - 9,7"
Størrelse24 x 16,95 x 0,75 cm24 x 16,95 x 0,61 cm24 x 16,95 x 0,61 cm
Vekt469 gram437 gram437 gram
Skjerm9,7 tommer, IPS, 2048 x 1536 piksler9,7 tommer, IPS, 2048 x 1536 piksler9,7 tommer, IPS, 2048 x 1536 piksler, True Tone
ProsessorApple A9Apple A8XApple A9X
Lagringsplass32/128 GB16 / 32 / 64 / 128 GB32 / 128 / 256 GB
Kamera8 MP, autofokus, 1,2 MP frontkamera8 MP, autofokus, 1,2 MP frontkamera12 MP, autofokus, 5 MP frontkamera
EkstrafunksjonerNope.Antirefleks-skjermApple Pencil-støtte. Smart Connect-kontakt. Fire høyttalere.
Batteri32,4 Wh27,6 Wh27,5 Wh
Pris:3690 kronerca 4000 kroner5930 kroner

Den nye iPaden tar over for iPad Air-serien til Apple, og det er nå tre varianter å velge mellom:

  • iPad Mini – Den nyeste Mini-varianten er iPad Mini 4, og byr på en 7,9-tommers skjerm
  • iPad Pro – For de som liker nettbrett-formfaktoren, men som likevel krever litt kraftigere ytelse og avansert tilbehør. Kommer i 9,7- og 12,9-tommers versjoner
  • iPad – Hvis du vil ha et nettbrett. 9,7 tommer.

Der Air-serien satset på å være et så tynt produkt som mulig, hvor de skrelte av et par millimeter fra den første til den andre utgaven, satser iPad 2017 mer på å bare være en iPad. Det mest iPaddete iPaden du kan finne, til en hyggeligere pris enn det Air-serien kunne by på.

Mistenkelig gjenkjennelig

Klarer du å se forskjellen?
Niklas Plikk, Tek.no

Akkurat som da Apple dyttet en ny prosessor og et nytt kamera i en iPhone 5S-kropp og kalte det en iPhone SE, har de nå forvandlet en gammel iPad Air til en litt raskere vanlig iPad. Dimensjonene er identiske med den opprinnelige Air-modellen, men nå har den fått en raskere A9-prosessor (den samme som iPhone 6S), og den vanlige hjemknappen har blitt byttet ut med en hjemknapp med fingeravtrykksleser. Den er ikke helt lik iPad Air, men bortsett fra bittesmå detaljer så føles den identisk i bruk.

Dermed har du en iPad som er litt tykkere enn iPad Air 2 (7,5 millimeter mot 6,1 millimeter), med en litt oppdatert prosessor (A9- mot A8X-prosessor). Den ekstra tykkelsen er ikke veldig merkbar når du faktisk bruker iPaden, og kanskje har det en fordel også: Batteriet i årets iPad er nemlig betydelig større enn det Apple fikk plass med i iPad Air 2 og i iPad Pro-modellen på 9,7 tommer.

Apple har fjernet den lille bryteren som lar deg låse skjermorientering.
Niklas Plikk, Tek.no

Batteriet har en kapasitet på 32,4 watt-timer, noe som er godt over de 27,5 watt-timene iPad Air 2 og iPad Pro 9,7 kan skryte av. Man skulle tro den ekstra kapasiteten førte til lengre batteritid, men Apple selv nevner det ikke med et eneste ord. På samtlige informasjonssider til de tre nettbrettene står samme tall oppført: 10 timer med surfing, videoavspilling eller musikkavspilling.

Litt av årsaken kan være prosessorforskjellene, men vi hadde trodd den nye iPaden med sitt store batteri ville holde ut litt lenger enn Air 2 og Pro. I praksis er det vanskelig å måle nøyaktige tider for «vanlig» bruk, men inntrykket i løpet av testperioden er i hvert fall at nettbrettet holder ut lenge før det lades. Vi brukte det til både surfing, Netflix-titting, spilling og ytelsesmåling, og den holdt ut i de annonserte 10 timene. Selv under spilløktene, som pleier å tømme batteriet raskere enn vanlig, gikk ikke batteriindaktoren nevneverdig ned.

untitled link

Som du kan se i ytelsesgrafene over er den nye iPaden absolutt kraftig nok til hverdagslige ting, og kommer bedre ut enn iPad Air 2 på noen av målingene. Men det er fortsatt et godt stykke opp til Pro-modellene, noe vi naturligvis også hadde regnet med.

Høyttalergrillene har endret seg bittelitt. Nye iPad øverst, originale iPad Air nederst.
Niklas Plikk, Tek.no

Men grafer og målinger i et par programmer sier ikke nødvendigvis alltid hvordan et produkt føles i bruk.

Årets iPad lever opp til forventningene. Menyene flyter som vanlig godt, og for «vanlige» nettbrettaktiviteter, som å se på videoer, surfe litt på nettet og spille noen spill, så er det aldri noen forsinkelse å spore. Skal du bruke nettbrettet til litt skikkelig arbeid er dette naturligvis ikke produktet for deg. Da kan du heller vurdere iPad Pro, eller nettbrett som Microsoft Surface Pro 4, Surface Book eller Huawei MateBook. Vi er også veldig spente på Samsung Galaxy Book når det slippes.

Får ingen av finurlighetene fra nyere modeller

Skjermen er fortsatt 9,7 tommer stor, og det er fortsatt det vanlige IPS-panelet vi har sett tidligere med en oppløsning på 2048 x 1536 piksler. En pikseltetthet på 264 ppi er absolutt godt nok for at du aldri tenker over individuelle piksler på skjermen, og akkurat som tidligere er det blant de mest lyssterke skjermene du får.

Ettersom det virker som at Apple bokstavelig talt har funnet frem sine gamle iPad Air-modeller fra lageret og stappet inn en ny prosessor, har ikke årets nye iPad noen av de nye finurlighetene Apple har dyttet inn i deres nyeste nettbrett. Det gjelder også på skjermfronten. IPad Air 2 hadde for eksempel en helt ny type skjerm som ga mindre refleksjoner. Det har ikke årets iPad. Ipad Pro har en funksjon kalt True Tone som justerer fargetonene på bildet automatisk ved å analysere lyset i rommet du befinner deg i. Det har ikke årets iPad.

Hjemknappen har blitt byttet ut med en Touch ID-knapp.
Niklas Plikk, Tek.no

Men som vi har skrevet tidligere - det er ikke sikkert at denne nye iPaden egentlig trenger disse funksjonene. Selvfølgelig er det fint med mindre refleksjoner og et selvjusterende bilde, men det er nok noe Tek-lesere bryr seg om mer enn folk flest.

Når det er sagt, den nye iPaden har fortsatt nightshift-funksjonen, som ble innført via en iOS-oppdatering for ikke så altfor lenge siden. I motsetning til True Tone-sensoren til iPad Pro er det imidlertid ikke snakk om noen automatisk justering av fargetonene, men en funksjon som gjør fargene varmere på kvelden for å hjelpe deg å sove.

Apper, operativsystem og i bruk

Med fare for å gjenta oss så er det ikke mange overraskelser ved den nye iPaden. A9-prosessoren gjør at menyer flyter godt, apper starter raskt og du kan spille selv de mest grafikkintensive spillene i App Store. Med nesten sju år på markedet har Apple finjustert iOS på iPad til å fungere som en drøm, og de ligger fortsatt hårfint foran konkurrentene når du skal ha et nettbrett som bare skal underholde, ikke produsere.

Den kanskje aller største forskjellen på iOS-opplevelsen på mobil og nettbrett er muligheten til å navigere seg mellom apper ved hjelp av flerfinger-bevegelser. Hvis du allerede har en iPad og aldri prøvd dette selv er det på tide å begynne - det gjør navigasjonen til en lek:

  • Fire/fem fingre opp - Få opp app-velgeren
  • Fire/fem fingre mot høyre/venstre - Bla mellom aktive apper
  • Klyp alle fingre sammen på en åpen app - Lukk appen

Dette har allerede eksistert i iOS for iPad lenge, men det er likevel noe som gjør Apples nettbrett til en drøm å bruke når du skal bytte mellom et par apper. Deres begrensede støtte for å kjøre to apper samtidig ved siden av hverandre er derimot ikke like gjennomtenkt. Men hvis du har store planer om å drive med multitasking bør du heller vende nesen mot hybridmaskiner som Surface Pro 4 eller en tilsvarende maskin med tastatur og et operativsystem egnet for produksjon.

Det er ikke lett å se forskjellen, men den nye iPaden har ingen ring rundt kameraet, slik iPad Air har.
Niklas Plikk, Tek.no

En av de mest naturlige tingene å gjøre med en iPad er å se på videoer, og som vi har nevnt er bildekvaliteten på iPad-skjermen god. Lyden dyttes imidlertid ut av et par stereohøyttalere plassert på den ene kortsiden, og kan ikke beskrives som mer enn OK. Her hadde vi virkelig håpet at Apple hadde inkludert høyttaleroppsettet fra Pro-modellene, hvor hvert hjørne av nettbrettet er utstyrt med høyttalere. Men igjen, 2017-modellen av iPad er ikke her for å lamslå oss med nye funksjoner og heftige spesifikasjoner.

Nettbrettet er forøvrig utstyrt med kamera både framme og bak, men ingen av delene er noe særlig å skrive hjem om. Ta heller fram mobilen (eller et skikkelig kamera!) for å ta bildene dine. Frontkameraet på 1,2 megapiksler duger forøvrig helt fint til videosamtaler over Skype eller Facetime.

Konklusjon

Årets iPad-modell fra Apple er ikke et spennende produkt, så enkelt er det. Det har tatt utseendet til den første iPad Air-modellen, frisket opp prosessoren litt og lagt inn en fingeravtrykksleser, og senket prisen til et veldig hyggelig nivå. For mange er det nok akkurat det de ville ha.

For iPad (2017) gjør akkurat det den skal, og den gjør det bra. Skjermen er like fin som den alltid har vært, tykkelsen er ikke noe å hverken elske eller hate, og mangelen på ekstrafunksjoner er det bare noen få av oss som egentlig vil legge merke til.

Dette er iPaden for alle som har en gammel iPad som har begynt å bli altfor treg å bruke. Så hvis du sitter med en iPad eldre enn iPad Air, eller kanskje til og med iPad Air, er dette modellen du har ventet på. Men hvis du har iPad Air 2, eller en av Pro-modellene, er det bare å vente på at Apple faktisk slipper noe nytt neste gang.

Alternativer til Apple iPad (2017):

Apple iPad Pro 9.7" 32GB
Hvis du vil ha det aller beste

Apple iPad Pro 9.7" 32GB

fra 16292:-

Okay, kanskje du leste deg gjennom hele testen og tenkte «jammen, jeg vil ha den beste iPaden, ikke den billigste!». Vel, da er det bare å snu blikket mot Pro-serien. 12-tommeren er naturligvis større, men 9,7-tommeren har en True Tone-skjerm, noe ingen andre kan skryte av.

Huawei MediaPad M3 8" 32 GB WiFi
Enda billigere, men med Android

Huawei MediaPad M3 8" 32 GB WiFi

Hvis det er prisen som er viktigst for deg så er Android-brettet Huawei MediaPad M3 brettet for deg. Det er lynraskt, tynt og pent, og koster til og med mindre enn Apples nye iPad.

Apple iPad 32GB (2017)
7.5
Bra

Apple iPad 32GB (2017)

7.5
Bra
sitatAbsolutt ingen nyvinning, men prisen veier opp for manglene

Fordeler

  • +
    God skjerm
  • +
    Fortsatt god byggekvalitet
  • +
    Stort batteri
  • +
    Raskere enn forgjengeren
  • +
    God programvare

Ting å tenke på

  • Proprietære løsninger - som alltid
  • Lite nytt
  • Et steg tilbake i utviklingen
annonse
Apple iPad 9.7" 32GB (5th Generation)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse