TestiPad Pro

iPad Pro koster flesk, men er den noe tess?

Fantastisk på noen områder, men ikke alle.

Introduksjon

iPad Pro er diger. Den er så stor at den nesten føles litt komisk. Som en slags gammeldags storformatavis mot dagens tabloide, for ikke å si håndterbare, varianter. Og dette er faktisk litt viktig. Enten man sitter på flyet eller på bussen oppleves iPad Pro som for stor.

Vi tror heller ikke dette er en vanesak som vil endre seg over tid. Det handler rett og slett litt om plassen brettet tar av den plassen du egentlig ikke har. Brettet har også større skjerm enn det flyselskap flest tillater deg å ha fremme under avgang og landing. Grensen går normalt sett ved ti tommer — en størrelse også andre aktører pleier å sette strek ved. Men det skal vi komme tilbake til.

Bare en enorm iPad?

Uansett, iPad Pro ser rett og slett ut som en enorm iPad. Inntil du ser nærmere på den er det også vanskelig å sette fingeren på forskjeller mot modellene som har kommet tidligere.

Skjermaspektet er fortsatt som på en gammel TV, altså 4:3. Låsetasten er på toppen, volumtastene er langs høyre langside. En hjemknapp med innebygget fingeravtrykkssensor bor midt på enheten, under skjermen.

Men forskjellene er altså her, om vi ser nærmere etter. Brettet har høyttalergriller rund baut, som signaliserer at her bor det mer lyd enn vi vanligvis møter i nettbrett generelt, og i tidligere iPad-modeller spesielt.

Tre punkter på ene langsiden skiller seg også ut. Dette er en kontakt Apple bruker til å la iPad Pro kommunisere med tilbehør. Tastaturløsninger og liknende kan både sende data til og fra denne kontakten, og hente strøm fra den. Dermed får man varianter som hverken krever lading eller, av og til ustabile, Bluetooth-tilkoblinger. I enkelte sammenhenger er det også en stor fordel å kunne skru radiokommunikasjonen helt av.

Nesten dobbelt så tung som de letteste titommerne

iPad Air 2 og iPad Pro. Den ene er vesentlig mer håndterlig enn den andre. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Brettet gir på mange måter også et svært godt førsteinntrykk. Det er, som vanlig for Apple-produkter, velbygget og pent å se til. Programvaren ser ikke ut til å ha skjemmende bugs, og brukervennligheten er på plass i de fleste sammenhenger.

Men med en vekt på 713 gram er dette nettbrettet nesten dobbelt så tungt som de letteste titommerne på markedet. Sonys Xperia Z4 Tablet veier for eksempel 389 gram. Apples egen iPad Air 2 klokker inn på 437 gram. Begge disse brettene finnes det store mengder tilbehør til som gjør at de kan fungere som bærbare PC-er. Økningen på 3,2 tommer i skjermstørrelse høres kanskje beskjeden ut, men det er en ganske voldsom økning i skjermareal. Likevel er det umulig å se bort fra at ergonomien lider under både vekten og den store størrelsen.

Vi fremhevet innledningsvis trange steder som fly, og annen kollektivtrafikk. Men også i sofaen kan iPad Pro oppleves som i største laget.

Sammenliknet med en bærbar PC er vekten fortsatt lav, men vi er vant til å ha nettbrettene med oss overalt, og å holde dem mellom hendene store deler av tiden de er i bruk. iPad Pro forutsetter nesten at du har noe å legge, eller sette den fra deg på.

Kan den fungere som PC-erstatter?

Det store spørsmålet er hvor godt iPad Pro kan fungere som PC-erstatter. Mange bemerket at Apple med denne dingsen tok etter Microsofts Surface-modeller, og brettet føles da også på mange måter som en «forappling» av konseptet Microsoft har vært pionerer for.

Apple selv viser til en rekke ulike formål som iPad Pro kan være fornuftig til. Hovedfokuset handler om tilbehøret Pencil, som er en digital skjermpenn. Den følger ikke med, og hever prisen med 1100 kroner oppå inngangsprisen for iPad Pro som er omtrent 9000 kroner.

Apple iPad Pro 128GB 4G
7
Bra

Apple iPad Pro 128GB 4G

sitat"Apples råeste iPad er dyr og heftig, men få vil få utnyttet den skikkelig."

Fordeler

 • Krysse av
  Fantastisk lyd fra fire høyttalere
 • Krysse av
  Flott skjerm
 • Krysse av
  Lynende raskt
 • Krysse av
  Mange fine nytteapper følger med
 • Krysse av
  Mye fint utstyr å kjøpe til
 • Krysse av
  Svært morsom med Apple Pencil

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svært tungt
 • Bytt
  Tyngde og arbeidsbruk krever ekstrautstyr
 • Bytt
  Ekstrautstyret er latterlig dyrt, og tungt
 • Bytt
  Har ikke filsystem for lagring av eksotiske filformater
 • Bytt
  Mangler fysiske tilkoblinger
 • Bytt
  Begrensninger i iOS gjør det vanskelig å dra nytte av ytelsen
 • Bytt
  Svært dyrt