På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
iPad Pro koster flesk, men er den noe tess?
Fantastisk på noen områder, men ikke alle.
Innhold
- Introduksjon
- Bare en enorm iPad?
- Nesten dobbelt så tung som de letteste titommerne
- Kan den fungere som PC-erstatter?
- Hvordan er iPad Pro i bruk?
- Oppgraderingsgalloppen
- Plast med skikkelig høy kilopris
- Voldsom skjerm
- Logitechs fantastiske tastatur dobler vekten
- Ytelse og muligheter
- Heftige ytelsestester
- Overganger og dippedutter
- Hvordan i &%¤)%#¤% får vi redigert en RAW-fil?
- Fire fantastiske høyttalere
- Supert til musikk, video og spill
- iPad Pro som tegneverktøy
- Våre inntrykk
- Pencil er en brekkstang ved lading
- Skikkelig artig tegneverktøy
- Hvordan er Pencil for en ekte tegner?
- iOS begrenser bruken noe
- Konklusjon og alternativer
- Svindyrt med tilbehør
- Helt fantastisk lyd til nettbrett å være
- Tungt, og enda tyngre om du bruker tilbehør
- iOS og Lightning hindrer proffbruk
- Sannsynligvis en av de deiligste skrivemaskinene
- ... men bør du kjøpe det?
Introduksjon
iPad Pro er diger. Den er så stor at den nesten føles litt komisk. Som en slags gammeldags storformatavis mot dagens tabloide, for ikke å si håndterbare, varianter. Og dette er faktisk litt viktig. Enten man sitter på flyet eller på bussen oppleves iPad Pro som for stor.
Vi tror heller ikke dette er en vanesak som vil endre seg over tid. Det handler rett og slett litt om plassen brettet tar av den plassen du egentlig ikke har. Brettet har også større skjerm enn det flyselskap flest tillater deg å ha fremme under avgang og landing. Grensen går normalt sett ved ti tommer — en størrelse også andre aktører pleier å sette strek ved. Men det skal vi komme tilbake til.
Bare en enorm iPad?
Uansett, iPad Pro ser rett og slett ut som en enorm iPad. Inntil du ser nærmere på den er det også vanskelig å sette fingeren på forskjeller mot modellene som har kommet tidligere.
Skjermaspektet er fortsatt som på en gammel TV, altså 4:3. Låsetasten er på toppen, volumtastene er langs høyre langside. En hjemknapp med innebygget fingeravtrykkssensor bor midt på enheten, under skjermen.
Men forskjellene er altså her, om vi ser nærmere etter. Brettet har høyttalergriller rund baut, som signaliserer at her bor det mer lyd enn vi vanligvis møter i nettbrett generelt, og i tidligere iPad-modeller spesielt.
Tre punkter på ene langsiden skiller seg også ut. Dette er en kontakt Apple bruker til å la iPad Pro kommunisere med tilbehør. Tastaturløsninger og liknende kan både sende data til og fra denne kontakten, og hente strøm fra den. Dermed får man varianter som hverken krever lading eller, av og til ustabile, Bluetooth-tilkoblinger. I enkelte sammenhenger er det også en stor fordel å kunne skru radiokommunikasjonen helt av.
Nesten dobbelt så tung som de letteste titommerne
Brettet gir på mange måter også et svært godt førsteinntrykk. Det er, som vanlig for Apple-produkter, velbygget og pent å se til. Programvaren ser ikke ut til å ha skjemmende bugs, og brukervennligheten er på plass i de fleste sammenhenger.
Men med en vekt på 713 gram er dette nettbrettet nesten dobbelt så tungt som de letteste titommerne på markedet. Sonys Xperia Z4 Tablet veier for eksempel 389 gram. Apples egen iPad Air 2 klokker inn på 437 gram. Begge disse brettene finnes det store mengder tilbehør til som gjør at de kan fungere som bærbare PC-er. Økningen på 3,2 tommer i skjermstørrelse høres kanskje beskjeden ut, men det er en ganske voldsom økning i skjermareal. Likevel er det umulig å se bort fra at ergonomien lider under både vekten og den store størrelsen.
Vi fremhevet innledningsvis trange steder som fly, og annen kollektivtrafikk. Men også i sofaen kan iPad Pro oppleves som i største laget.
Sammenliknet med en bærbar PC er vekten fortsatt lav, men vi er vant til å ha nettbrettene med oss overalt, og å holde dem mellom hendene store deler av tiden de er i bruk. iPad Pro forutsetter nesten at du har noe å legge, eller sette den fra deg på.
Kan den fungere som PC-erstatter?
Det store spørsmålet er hvor godt iPad Pro kan fungere som PC-erstatter. Mange bemerket at Apple med denne dingsen tok etter Microsofts Surface-modeller, og brettet føles da også på mange måter som en «forappling» av konseptet Microsoft har vært pionerer for.
Apple selv viser til en rekke ulike formål som iPad Pro kan være fornuftig til. Hovedfokuset handler om tilbehøret Pencil, som er en digital skjermpenn. Den følger ikke med, og hever prisen med 1100 kroner oppå inngangsprisen for iPad Pro som er omtrent 9000 kroner.
Apples råeste iPad er dyr og heftig, men få vil få utnyttet den skikkelig.
Fordeler
- +Fantastisk lyd fra fire høyttalere
- +Flott skjerm
- +Lynende raskt
- +Mange fine nytteapper følger med
- +Mye fint utstyr å kjøpe til
- +Svært morsom med Apple Pencil
Ting å tenke på
- —Svært tungt
- —Tyngde og arbeidsbruk krever ekstrautstyr
- —Ekstrautstyret er latterlig dyrt, og tungt
- —Har ikke filsystem for lagring av eksotiske filformater
- —Mangler fysiske tilkoblinger
- —Begrensninger i iOS gjør det vanskelig å dra nytte av ytelsen
- —Svært dyrt
Hvordan er iPad Pro i bruk?
Vi starter med samme tema som vi var innom på forrige side. Nemlig størrelsen, og behovet for tilbehør som den og funksjonaliteten utløser.
Oppgraderingsgalloppen
Prisen for billigste utgave starter på 9000 kroner. Da får du en grunnleggende modell med Wi-Fi-støtte og 32 gigabyte innebygget lagring. For et brett av denne størrelsen, med Pro i navnet mener vi 32 gigabyte er nesten like magert som å handle iPhone med 16 gigabyte lagring. Det er tross alt meningen at du skal jobbe på dette brettet, og tungt kreative jobber handler ofte om video, foto og illustrasjoner. Dette er typisk innhold som tar stor plass.
I tillegg kan det også være tilfeller der arbeidsstedet ditt setter begrensninger for bruk av skytjenester og liknende. I noen sammenhenger kan det være kritisk om innholdet lekker. Da vil du ikke få avlastet den interne lagringen på noen god måte.
Vi mener altså det er utgaven med 128 gigabyte som er mest aktuell. Om du også trenger mobiltilkobling er et vanskeligere spørsmål å besvare. Dersom den ikke skal reise mye rundt kan Wi-Fi klare seg greit, og de fleste har dessuten en trådløs ruter i lommen, i form av mobiltelefonen sin. Det er verdt å merke seg at minste utgave ikke fås kjøpt med 4G-støtte.
Skulle vi valgt er det den største Wi-Fi-utgaven som er mest aktuell, og den koster 10500 kroner.
Plast med skikkelig høy kilopris
Men det stopper ikke der. Vekten gjør at du nesten er avhengig av et deksel som kan la deg sette fra deg iPaden på en fornuftig måte. Og, vel. Apple fornekter seg ikke. Vi liker ofte produktene, men at prisene er høye er en kjennsgjerning.
140 gram plast i form av et Smart Cover for iPad Pro koster nemlig hele 630 kroner. Med denne kan du sette iPad Pro fra deg på bordet, og den beskytter i tillegg skjermen. Nevnte vi at beskyttelsesdeksel til baksiden koster 850 kroner? 155 gram plast får du her for pengene. Ingen bevegelige deler. Beskyttelsen for baksiden har ikke engang en magnet til å skru av og på skjermen, og er likevel dyrere enn skjermdekselet.
Dette landeveisrøveriet gjør at man betaler nesten 1500 kroner for 295 gram nesten obligatorisk plast, men i prosessen rykker vekten på pakken over kiloet, slik at håndholdt bruk blir enda mer tungvint.
Ser vi et øyeblikk mot Microsofts gigantnettbrett, Surface Pro 4, har det innebygget fot som lar deg velge vinkel selv, uten å gå opp like voldsomt i pris og uten at vekten beveger seg over 800 gram. Dette er trolig den nærmeste konkurrenten til iPad Pro, og vi kommer tilbake til likhetene og ulikhetene mellom disse nettbrettene senere.
Voldsom skjerm
Et nettbrett på knappe 13 tommer er uvanlig stort. Sammenliknet med en PC er det riktig nok ikke så voldsomt, men så har man ofte ikke PC-en sin så nærme som man har et nettbrett.
Dermed føles det nesten som å ha en TV på fanget når man starter Netflix på iPad Pro. Skjermen er god og lyssterk. Innsynsvinkelen er god. Lysstyrken blir noe svakere sett fra siden, men farger og kontrast holder seg utmerket.
Gitt navnet er det imidlertid mer enn Netflix som kommer til å pryde skjermen på dette produktet. Størrelsen betyr også vesentlig mer boltreplass når du jobber. Driver du med tegning og design kan iPad Pro være et trivelig hjelpemiddel, og for slikt er stor skjerm absolutt en fordel. Vi kontaktet en illustratør og lot ham leke seg med iPad Pro. Resultatet ser du litt lenger ut i testen.
Men også om du ikke driver med grafiske oppgaver kan storskjermen være svært nyttig. iOS har nemlig hatt mulighet til å dele skjermen mellom flere apper en stund. Du kan ha en video kjørende i vindu på skjermen, og i tillegg til at to apper deler skjermen mellom seg.
Dermed kan du enkelt forfatte e-posten med lenker til ulike nettadresser, som du har i nettleseren til høyre på skjermen. Mobile operativsystemer har de siste årene nærmet seg fullblods OS som Linux, Windows og OS X på dette området. Men helt fremme er de ikke.
Det er fortsatt slik at flertallet av apper ikke støtter denne funksjonaliteten. For disse må du nøye deg med å kunne trekke en liten fold over skjermen fra høyre side. Kjører du for eksempel YouTube i «hovedvinduet» stopper video og lyd, mens app nummer to kjøres i en smal stripe på skjermen. Slik er det for svært mange aktuelle apper i iOS-systemet. Apple har imidlertid fremhevet appene som støtter multitasking i App Store.
Skal du kjøre flere samtidige apper kan altså en iPad Pro være tingen. Apples problem er at Microsofts Surface-nettbrett ikke bare kanskje er tingen. Med Windows på brettskjerm vet du akkurat hva du får, og enten appen er gammel eller ny, universal og spesielt god i fullskjermvisning, kan du kjøre den ved siden av andre apper.
Vi føler altså ikke at vi vinner så fryktelig mye på den voldsomme skjermstørrelsen. iOS har ikke så mange tilpasninger til den voldsomme skjermen som vi hadde ønsket. Appskjermen har den samme oversikten over 4 x 5 apper som på vanlige iPad Air 2. En ting vi ikke blir riktig klok på er at skjermtastaturet på iPad Pro ikke lar seg dele i to, med en halvdel på hver side. Det er i praksis vanskelig å bruke skjermtastaturet mens du holder iPad Pro i hendene.
Det er mulig å kjøpe eksternt tastatur til iPad Pro. Apples eget Smart Keyboard er foreløpig ikke tilgjengelig i annet enn amerikansk versjon. Vil du ha nordiske taster er det foreløpig Logitech Create som er å få tak i. Vi ble forsynt med et slikt til å prøve i testperioden.
Logitechs fantastiske tastatur dobler vekten
Tastene er svært gode, og det er lys i dem. Kvalitetsfølelsen er meget god. Men tastaturet som er omgitt av plast og nylonstoff svikter faretruende om vi forsøker å løfte iPad Pro mens den står på det. Vi liker det likevel svært godt på mange måter. Men som vi begynner å oppdage med iPad Pro er det ulemper som er vanskelige å se forbi for mange av fordelene. Logitech Create koster faktisk intet mindre enn 1600 kroner, og vil sannsynligvis være ett av de dyreste tastaturene du eier, dersom du kjøper et. Og det veier fantastiske 725 gram. Da er vi altså godt forbi 1,4 kilo for pakken totalt, og en MacBook Pro Retina på 13 tommer er bare rundt halvannet hekto tyngre. Ultrabooks av andre slag vil være vesentlig lettere enn dette.
Det er dessuten på sin plass å nevne at Sonys Xperia Tablet Z4 inkludert tastatur veier 770 gram, har berøringsfelt under tastene og både brett og tastatur koster samlet 6500 kroner. Altså 2500 kroner mindre enn hva iPad Pro starter på uten tastatur.
Sonys brett og tastatur er rett nok en del mindre. Skjermen er ti tommer, men tastene er forholdsvis store til det kompakte formatet å være. Selv undertegnedes digre pølsefingre trives godt på tastene, men Logitech Create er enda et par hakk mer behagelig å skrive på.
I testperioden var det fryktelig vanskelig å bestemme seg for om Logitech-tilbehøret skulle få være på. Det mer enn dobler vekten på nettbrettet, men det fungerer jo så bra når vi først trenger tastene. Det er virkelig et kjempebra tastatur, men med det festet på iPad Pro snakker vi ikke lenger om et nettbrett i ergonomi. Hele pakken blir for tung og uhåndterlig.
Til sammenlikning veier Microsofts Type Cover rundt 300 gram, og Surface Pro 4 veier i underkant av 1100 gram med et slikt tastatur. Apples eget tastatur veier rundt det samme, og ville gjort dette til en lettere pakke å bære med seg, men det er altså foreløpig ikke tilgjengelig i nordisk utgave.
Ytelse og muligheter
Det bor ekstreme mengder ytelse i iPad Pro. Apples A9X-brikke er en enda raskere variant av den du finner i de nye iPhone-modellene.
I Apples eget videoredigeringsprogram kan du klippe og flette sammen flere 4K-videostrømmer samtidig, om du vil. Dette er funksjonalitet du ellers skal ha en relativt robust PC for å få til. Apper som lar deg designe 3D-modeller, slik som nye Umake, ser lekre ut. Selv om undertegnede ikke kan 3D-modellering er responsen og flyten i appene som gjør dette meget god på iPad Pro. Her er vår erfaring for det meste begrenset til demonstrasjonsformene som følger med.
Såvidt vi kan forstå er iPad Pro ment å plassere seg et sted mellom de andre iPad-modellene og en fullverdig Mac. Men gitt prisen vil vi legge til et moment her. Med tastaturdekselet til 1600 kroner, en penn til 1100 kroner og en 128 GB iPad til 10500 kroner, koster pakken over 13 000. Det er altfor dyrt til å bare være et løst tilbehør til en PC eller en Mac. Til den prisen må den være i stand til å klare seg selv.
Her kommer den til kort.
Heftige ytelsestester
Men ytelsen er definitivt her. I våre ytelsestester er det ikke noe annet mobilprodukt som kommer i nærheten av iPad Pro. I stedet nærmer den seg Intels Core i5 i ytelse. Enkeltkjernemålingene i Geekbench 3 er såvidt høyere enn for Intels brikke i Surface Pro 4, men på totalen må iPad Pro se seg noenlunde grundig slått. Avstanden er likevel overraskende liten.
Med gode resultater også i mer spillorienterte tester er dette sannsynligvis det heftigste spillnettbrettet på markedet. Men når det er sagt, du får en PC med ganske solid ytelse for de samme pengene.
Overganger og dippedutter
Joda, Apple lager en haug overganger til mye forskjellig. De har for eksempel en overgang fra Lightning-kontakten til SD-kort. Den fungerer greit, men koster også sitt. En overgang fra Lightning til vanlig USB-kontakt finnes også, men nesten samme hva vi kobler til den får vi beskjed om at tilbehøret krever for mye strøm. Til og med den vanlige USB-pinnen vi forsøkte å koble til nektet iPad Pro å snakke med. For ordens skyld, denne lille kabelstumpen er presentert som en Camera Connector, men når vi vet at folk kobler mye rart til iPad gjennom Lightning-pluggen er det litt uventet at den skal være så sær.
Og så har du ulempen ved å måtte trekke på haugevis av tilbehør i form av knøttsmå klumper og kabelstumper. Undertegnede fant ikke minnekortovergangen i slengen, og endte med å måtte overføre bilder til iPad Pro via Dropbox.
Hvordan i &%¤)%#¤% får vi redigert en RAW-fil?
Å få et bilde i RAW-format derfra til en app som kunne åpne det, viste seg imidlertid å være umulig. Det til tross for at vi hadde en haug apper installert som enkelt ville håndtert formatet fra en minnekortleser. Vi ga rett og slett opp å få brukt kraften i iPad Pro til RAW-redigering da ingen av appene med RAW-støtte ville hente filer fra Dropbox, og heller ikke hadde egne lagringsområder ved tilkobling til iTunes.
Problemet her er todelt. Og langt større for en enhet man forespeiles å kunne jobbe på i så stor grad som denne. Det er der for de mer underholdningsrettede dingsene også, som vanlige iPad og iPhone. Men disse produktene er tradisjonelt ting man har ved siden av en fullverdig PC, og derfor er problemet mindre merkbart. Vi opplever rett og slett at iOS og den ene Lightning-pluggen, som ikke virker med alt, er en sterk begrensning for en enhet som burde klart seg helt på egen hånd.
Til de tingene Apples iPad-modeller har blitt brukt i lang tid, fungerer imidlertid iPad Pro akkurat like godt, og av og til bedre. Det følger med en fullverdig kontorpakke som gir deg gode muligheter til å gjøre kontorarbeid på farten. Microsofts Office-pakke er også mulig å laste ned for iPad. Men vær obs på at Microsoft i likhet med flyselskapene setter grensen ved 10 tommers skjermstørrelse. iPad Pro-brukere må ha betalt abonnement for å bruke Word på farten.
Det gjenstår også en del å si om Apples Pencil, men før vi kommer dit skal vi se på et område der iPad Pro nesten utelukkende er et hyggelig bekjentskap. Underholdning.
Fire fantastiske høyttalere
De fire høyttalerne. Vi sier det igjen. De fire høyttalerne!
iPad Pro er sannsynligvis det aller mest bråkete produktet i sin størrelsesklasse. Og det mener vi på best tenkelige måte. Volumet går ikke bare til 11, det går til 12 og 13 også.
Enten du spiller musikk, spill eller ser på film er lyden en viktig del av opplevelsen. Den er rett og slett fantastisk på iPad Pro. Høyttalerne er plassert i hvert hjørne. Diskant er mer retningsbestemt enn bass, så epleingeniørene har plassert diskanten i de to høyttalerne som til enhver tid er øverst. De er formodentlig nærmere ørene dine. Løsningen likner på den vi ofte ser i biler.
Dypbassen er utenfor rekkevidde, men det er antydninger til øvre bassområde her, og nedre del av mellomtonen gjør at musikklytting likevel er svært engasjerende. Stereoperspektivet er bedre enn vi noensinne har hørt i et bærbart nettbrett eller mobiltelefon, og undertegnede kommer heller ikke på noen bærbare PC-er som har prestert som dette. De finnes det ganske mange varianter av i verden, så vi kan ikke garantere at de ikke finnes.
Alle høyttalerne bidrar til bass og mellomtone. Du hører faktisk at stereolyden snur seg sammen med skjermen når du snur på nettbrettet. Trenger du ekstra høyttalere med iPad Pro på tur? Da skal du være ganske kravstor.
Supert til musikk, video og spill
Av en eller annen grunn virker ikke Spotify på iPad Pro i skrivende stund. Såvidt vi er i stand til å finne ut har svenskene fått en rekke feilmeldinger allerede, og har vært på saken i snart en uke. Dermed kommer det nok en oppdatering snart. I mellomtiden klarer vi oss med Apple Music.
Ellers fungerer Netflix utmerket på den enorme skjermen, og lyden og den flotte skjermen kappes om å gjøre dette til en kjempemessig opplevelse.
Til tross for at den er enorm er imidlertid ikke bildet så fryktelig stort. Aspektet på 4:3 gjør at mye innhold vil akkompagneres av svarte striper på halve skjermen. Dette er irriterende. Spesielt når det er snakk om et såpass påkostet brett, med en ytelse flertallet av kjøperne neppe vil merke i så mange andre sammenhenger enn til underholdning. Det sagt er opplevelsen svært så bra, og fra før er det mange som har blitt godt vant til å se film på en enda mindre 4:3-skjerm i iPad Air 2.
Det neste vi går i gang med er inntrykkene av Apple Pencil.
Apples råeste iPad er dyr og heftig, men få vil få utnyttet den skikkelig.
Fordeler
- +Fantastisk lyd fra fire høyttalere
- +Flott skjerm
- +Lynende raskt
- +Mange fine nytteapper følger med
- +Mye fint utstyr å kjøpe til
- +Svært morsom med Apple Pencil
Ting å tenke på
- —Svært tungt
- —Tyngde og arbeidsbruk krever ekstrautstyr
- —Ekstrautstyret er latterlig dyrt, og tungt
- —Har ikke filsystem for lagring av eksotiske filformater
- —Mangler fysiske tilkoblinger
- —Begrensninger i iOS gjør det vanskelig å dra nytte av ytelsen
- —Svært dyrt
iPad Pro som tegneverktøy
Hvordan er egentlig Apple Pencil å ha med å gjøre? For 1100 kroner ekstra får du altså en digital blyant, som Apple lover skal være helt fantastisk. Apple lover jo at det aller meste skal være fantastisk, så her ble vi nysgjerrige.
Ingen av oss i redaksjonen er særlig gode tegnere. De fleste av oss jobber mest med tekst, bilder og video, og langt mindre med illustrasjon, tegning og design. Vi har derfor delt denne delen av testen i to. Der én bit er våre inntrykk av pennen, og den andre halvdelen er tilbakemeldinger vi har fått fra en illustratør.
Våre inntrykk
Den beste måten å beskrive Apple Pencil på er nok som en blyant. En litt tung blyant, med en hette på toppen. Under hetten skjuler det seg en Lightning-plugg. Du lader nemlig pennen i selve nettbrettet.
Noen få øyeblikks lading skal gi deg en halvtimes brukstid, men lar du den stå i litt lenger får du rundt tolv timers bruk ut av Pencil.
Her er vi bittelitt skeptiske til utformingen. For det første kommer nok mange til å miste den knøttete hetten som bor på toppen. Den er ikke festet med noe som helst, så når den er av må du finne et godt sted å ha den, der den forhåpentligvis ikke blir borte.
Pencil er en brekkstang ved lading
Det andre vi reagerer på er kanskje enda viktigere. Ekvipasjen koster minst 10100 kroner, om du kjøper billigste iPad Pro og penn. Da er det særs merkelig at Apple synes å ha glemt triksene fra MagSafe og i og for seg selve Lightning-kontakten. Magnetkontakter har vært en av de fine tingene med Apples produkter. Røsker du ut en kabel ved uhell, ødelegger du ikke enheten. Men hva skjer om Apple Pencil kommer i klem mens den er koblet til?
Når den lader er blyanten i praksis en brekkstang på hele kontakten. Vi vet ikke helt hva som ville gitt seg først dersom den kom i klem, men vi er ganske sikre på at én av delene ville blitt ødelagt ganske fort. I verste fall begge.
Og det er forholdsvis enkelt å glemme seg, eller være uforsiktig. En ikke helt uvanlig årsak til at skjermer i bærbare PC-er ryker, er at de klappes sammen over skrot som ligger på PC-en.
Til sammen er løsningen knappe 47 centimeter lang, der den tynne spikeren som stikker ut av bunnen på nettbrettet utgjør 16 centimeter. Metalldelen som går inn i selve brettet er på rundt en halv centimeter. Vi hører illevarslende knaselyder for oss allerede. Hvorfor har ikke Apple sørget for svikt i noe her? Hvis de først skulle ha en kork på enden kunne de jo kanskje også hatt en liten kabelbit eller noe annet som sørget for fleksibilitet i pennens ende. Ingenting av dette ser det ut til at de har tenkt på.
Skikkelig artig tegneverktøy
Det er imidlertid bruken her som nok er viktigst. Og for en uinnvidd er Apple Pencil et skikkelig kult verktøy og til dels et leketøy.
Den er svært rask, men noe forsinkelse må man likevel av og til påregne. De løse pennene for iPad som har vært i salg en stund må se seg grundig slått på responsivitet. Vi har mest erfaring med Adonits utstyr, men det er Adonit som lager de fysiske pennene og linjalene for Adobe også, og dermed må vi anta at ytelsen er noenlunde lik mellom to av de viktigere aktørene i akkurat den nisjen.
Jeg har aldri vært noen god tegner, men når vi fyrer i gang Paper by 53, eller ProCreate på iPad-skjermen blir det faktisk morsomt å holde på. Vel så mye som responsiviteten handler det om at trykksensoren er så presis, rask og forutsigbar sammenliknet med tidligere skjermpenner.
Fyllepennverktøyet er perfekt når man skal prøve seg på noen middels dårlige tegninger. Ved et par anledninger imponerte jeg meg selv, om enn ingen andre, med overraskende stilige streker. Det skjer ikke ellers, så dette i seg selv er nok til å gi en mestringsfølelse som frister til gjentakelse, og læring.
Til skriving er verktøyet også utmerket, og sammenliknet med terminalene Posten går rundt med, der man omtrent like gjerne kunne laget et kryss på skjermen, blir skrift faktisk leselig her. Som en svært enkel bruker på dette området synes jeg Apple Pencil er ganske fortreffelig. Men skulle jeg brukt så mye penger på dette utstyret, ville jeg bekymret meg konstant for å miste hetten, eller for å knekke opp Lightning-kontakten på brettet ved uhell.
Hvordan er Pencil for en ekte tegner?
Så hva synes tegneren vår? Vi spurte Simen Røyseland om hans førsteinntrykk.
Det tok litt tid å komme i gang. Blyanten virket ikke umiddelbart særlig responsiv, og det viste seg at tuppen hadde sittet bittelitt løst på metallstangen som holder den. I motsetning til andre skjermpenner skal faktisk ikke tuppen her være løs. Den skal skrus til.
Etter å ha prøvd et par ulike tegneapper endte vår tegner opp med å trives best i Paper by 53. Der gikk han umiddelbart i gang med å tegne en kar Fallout-spillere antakeligvis kjenner godt.
Dommen etterpå var at dette var et svært morsomt leketøy, men fortsatt aller mest det. I hvert fall i tegnesammenheng. Skjermen byr ikke på motstanden et skikkelig papir, eller et realt tegnebrett, byr på. At dette til tross for å være en rask penn også har en viss forsinkelse ble dessuten nevnt.
iOS begrenser bruken noe
I tillegg løfter også iOS sitt hode som begrensning her. Tegnere bruker enten enorme oppløsninger som skaleres ned etter behov, eller så tegner de skalerbart i vektor. Ingen av delene er særlig enkle å oppnå på iPad Pro. Ikke fordi den ikke har hestekrefter til det, for det har den masser av. Men appene er som regel begrenset oppad til relativt lave oppløsninger.
Skal du tegne eksempelvis en diger reklameplakat vil det du får ut av de fleste appene for iPad Pro bli altfor lite.
Men til design, og da spesielt i en tidlig fase, kan pennen faktisk være et svært nyttig verktøy, ifølge vår mann. Muligheten til å raskt tegne opp en skisse av hvordan noe skal se ut, og så stokke om på alle bestanddelene på skjermen kan være svært kjekk å ha.
Dette er neppe den siste testen vi gjør av Apple Pencil, men vår foreløpige konklusjon er at Pencil kan være meget nyttig i noen sammenhenger. Til notering, og i noen designsammenhenger kan den fungere som arbeidsverktøy. Til tegning og illustrasjon virker den imidlertid mest som et leketøy. Et skikkelig morsomt leketøy som kan gi knallfine tegninger, spesielt om talentet også sitter. Men tradisjonelt utstyr, så som Wacoms tegnebrett og PC er langt mer fleksibelt, og fungerer med programvare som er kraftigere enn den som kjører på iOS per i dag. Her finnes det imidlertid apper som gir iPad og Pencil noe av den samme funksjonaliteten, men foreløpig har vi ikke testet iPad Pro som tegnebrett for en PC.
Apples råeste iPad er dyr og heftig, men få vil få utnyttet den skikkelig.
Fordeler
- +Fantastisk lyd fra fire høyttalere
- +Flott skjerm
- +Lynende raskt
- +Mange fine nytteapper følger med
- +Mye fint utstyr å kjøpe til
- +Svært morsom med Apple Pencil
Ting å tenke på
- —Svært tungt
- —Tyngde og arbeidsbruk krever ekstrautstyr
- —Ekstrautstyret er latterlig dyrt, og tungt
- —Har ikke filsystem for lagring av eksotiske filformater
- —Mangler fysiske tilkoblinger
- —Begrensninger i iOS gjør det vanskelig å dra nytte av ytelsen
- —Svært dyrt
Konklusjon og alternativer
Apples nye iPad Pro er ett av de sprøeste nettbrettene vi har lagt pølsefingrene våre på i den senere tid. Brettet koster fra 9000 kroner, som kan virke overraskende rimelig til Apple å være, men da får du skarve 32 gigabyte lagringsplass å boltre deg på. Hvis du skal bruke det fullt ut handler hverdagen din sannsynligvis om store, tunge videofiler og liknende. Da holder ikke minste utgave langt.
Svindyrt med tilbehør
Vår mening er dermed at modellen du bør sikte på er utgaven med 128 gigabyte lagringsplass. Den koster 10500 kroner, og det er ingen modell mellom disse to i utvalget.
Tegneverktøyet Apple Pencil er også nytt av året, og koster 1100 kroner i tillegg. Siden vekten er høy bør du absolutt ha et skjermdeksel som kan brukes som stativ. Men Apples originale smartdeksel koster 630 kroner. Vil du beskytte baksiden også? Det blir 850 kroner, takk. Gratulerer, du har kjøpt i underkant av 300 gram plast for nesten 1500 kroner.
Pris er et moment vi stadig trekker frem med Apples produkter, men ingen steder har det føltes så prekært som her. Brettet er kostbart, men kan på sett og vis forsvare prisen. Passivt plasttilbehør skal ikke koste så mye penger. Det finnes ikke bedre ord for dette enn landeveisrøveri.
Helt fantastisk lyd til nettbrett å være
Men hvordan er nettbrettet? Det er raskt og fint å bruke. Det er faktisk det raskeste nettbrettet vi har støtt på, enten operativsystemet er Apples iOS eller Googles Android. Men det finnes én leir til som fosser frem for tiden, og den bør Apple passe seg godt for her. Det kommer vi tilbake til.
Byggekvaliteten er som vanlig helt i toppklasse. Brettet er stilrent og pent. Det ser ut som en iPad Air 2 som har blitt blåst opp kraftig. Men ser vi nærmere etter er det også forskjeller her. Spesielt er de fire høyttalerne, én på hvert hjørne, merkbare. Om du ikke ser dem med en gang kommer du i hvert fall til å høre dem. Inntrykket er noe i nærheten av det samme som da Ylvis monterte trykklufthorn på en elbil (Youtube). Dette bråker noe helt fantastisk, og vi liker det.
Den flotte skjermen egner seg dessuten helt utmerket til underholdning, så som spill og video. Til sistnevnte må du imidlertid leve med en svart stripe over og under. Skjermutnyttelsen blir ikke så god som vi hadde ønsket, men det er allerede en skare mennesker der ute som har store mengder av sitt videokonsum på en iPad i dag. For dem vil dette være en gedigen oppgradering. De mange høyttalerne setter naturligvis sitt stempel på alle disse opplevelsene.
Tungt, og enda tyngre om du bruker tilbehør
Vekten er på såvidt over 700 gram, med litt forskjell avhengig av om du velger modellen med trådløst nett eller mobilnettilkobling. Legger du til den svindyre plasten Apple selger foran og bak stiger vekten til over ett kilo. Ikke belag deg på å holde dette nettbrettet.
Skjermtastaturet er stort, og med iPad Pro i liggende positur er det helt ålreit å skrive på. Det som hører til lar seg imidlertid ikke dele opp langs sidene, slik tastaturet på tidligere iPad-modeller har gjort. Vi tar dette som nok et hint om at iPad Pro ikke egentlig er laget for å holdes. Både bedre og verre blir det om du setter på Logitechs fabelaktig gode tastatur, Create. Det er herlig å skrive på, men svindyrt og tungt som et lodd. Det veier mer enn iPad Pro i seg selv, og samlet vekt blir oppunder 1,5 kilo.
Som proffverktøy er vi ikke helt sikre på at vi ser iPad Pro. Vi lot en illustratør få prøve seg, og tilbakemeldingene var at dette foreløpig mest er et leketøy. Våre egne erfaringer antyder imidlertid at det er et skikkelig, skikkelig morsomt leketøy. Den beste tegneopplevelsen forutsetter imidlertid at du tar deg råd til den svindyre blyanten.
iOS og Lightning hindrer proffbruk
For proff arbeidsbruk handler ulempene mye om utfordringer med iOS og brettets ene fysiske kontakt. Skytjenester er vel og bra, og oppkoblede ting blir det stadig flere av. Likevel må man av og til kunne koble til fysiske enheter for å jobbe med innholdet de kan by på. Kort fortalt, du behøver en overgang til hva som helst du skal koble til. Ikke alle overganger virker med alt du kan koble i, og har du mange nok garanterer vi deg nesten at du kommer til å miste en eller flere av dem. De koster dessuten fra 2-3 hundrelapper stykket.
Vi nevner også iOS fordi mange av produktivitetsappene som faktisk drar nytte av ytelsen i iPad Pro i seg selv er begrenset. Dette gjelder spesielt variantene som handler om foto og tegning. Oppløsninger er ofte begrenset oppad, for å sikre ytelsen på brettet. Det gjør det potensielt problematisk for deg som tegner eller driver bildebehandling på brettet.
Interessant nok gjelder tilsynelatende ikke dette video, ettersom Apples egen redigeringsprogramvare lar deg behandle flere samtidige 4K-strømmer.
Sannsynligvis en av de deiligste skrivemaskinene
For de av oss som driver mye med tekst er iPad Pro sammen med Logitech Create sannsynligvis en av de deiligste skrivemaskinene penger kan kjøpe. Og det er jo verdt en del, men er det verdt minsteprisen på 10600 kroner for billigste brett og tastatur? Vi er ikke helt sikre på det. For disse pengene finnes det mye å velge i, og det meste av det er langt mer allsidig.
Dette er altså et tungt og kostbart nettbrett, som etter noen dager i vår bruk ikke helt lever opp til lovnadene om å være for proffe brukere. For noen kan det være det, og for dem kan det kanskje være verdt prisen. Men det engelske uttrykket «jack of all trades, master of none» har surret i bakhodet underveis i testen. iPad Pro er på mange måter fantastisk, men på nesten like mange måter begrenset. Herlig skjerm og lyd betyr mye vekt. Mye fint tilbehør finnes, men alt er svindyrt og tungt. iOS er ikke så fleksibelt som det burde være for en proffbruker. Hvor er filsystemet når vi trenger det? Det er ganske ofte.
... men bør du kjøpe det?
Usikker på om iPad Pro er verdt investeringen? Tja. Vi anbefaler i hvert fall at du sjekker hva Microsoft har å by på før du tar avgjørelsen. Surface Pro 4 er et helt fantastisk nettbrett, og mange har beskyldt Apple for å forsøke å blåkopiere Surface-konseptet med iPad Pro. Med det nye Surface-brettet vet du akkurat hva du får. Nemlig et fullverdig operativsystem, som håndterer fullversjonen av Photoshop, om du vil. Du får filsystemet. Du slipper drøssevis av overganger, og du får digital penn der også.
Prismessig er de to i samme landskap, men siden du slipper å investere i så mye tilbehør til en Surface Pro 4 kan Microsofts heftige brett fort vise seg å bli en billigere investering enn iPad Pro.
Hvis skjermstørrelse og tegning ikke står høyt på agendaen vil vi også skjenke Sonys Xperia Z4 Tablet en soleklar anbefaling. Sammen med tastaturet BK50 koster hele ekvipasjen rundt 6500 kroner, og den veier bare 770 gram. Da får du også en knallgod skrivemaskin, og Android er på en del vis mer allsidig enn iOS, ettersom du faktisk får tilgang på filsystem og kan lagre filer brettet i utgangspunktet ikke forstår.
Men har du over 10 000 kroner liggende, og ikke lar deg skremme av vekten på iPad Pro med tilbehør. Da kan den være verdt en vurdering. Bare husk at iPad Pro trives best sammen med en PC eller en Mac, ettersom skytjenester og overganger ikke alltid strekker til.
Her kan du se video av en illustratør som får slå seg løs med iPad Pro og Apple Pencil »
Apples råeste iPad er dyr og heftig, men få vil få utnyttet den skikkelig.
Fordeler
- +Fantastisk lyd fra fire høyttalere
- +Flott skjerm
- +Lynende raskt
- +Mange fine nytteapper følger med
- +Mye fint utstyr å kjøpe til
- +Svært morsom med Apple Pencil
Ting å tenke på
- —Svært tungt
- —Tyngde og arbeidsbruk krever ekstrautstyr
- —Ekstrautstyret er latterlig dyrt, og tungt
- —Har ikke filsystem for lagring av eksotiske filformater
- —Mangler fysiske tilkoblinger
- —Begrensninger i iOS gjør det vanskelig å dra nytte av ytelsen
- —Svært dyrt