Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMicrosoft Surface Book

Surface Book er Microsofts kompromissløse hybridmaskin

Kombinerer det beste fra tradisjonelle bærbare og Microsofts Surface Pro-brett.

Niklas Plikk, Tek.no

Introduksjon og oppsummering »

I over et år har både amerikanere, briter og tyskere fått stifte bekjentskap med det vi bare kunne mistenke å være en av de friskere satsningene i bærbarmarkedet på lang tid, nemlig Microsoft Surface Book.

Surface Book, hybriden vi håper skal gjøre det like skarpt på både underholdningsbiten hjemme i sofaen og produktivitet på arbeidsplassen, slo oss under avdukingen i fjor høst som et svært gjennomtenkt produkt. Selv om det absolutt ikke har skortet på virkelig gode Windows-baserte hybridmaskiner den siste tiden (bare sjekk ut topplisten vår!) er det noe spesielt når det kommer fra Microsoft selv. Hva klarer Microsoft å få til når de har bygget en maskin fra grunnen av, spesiallaget for Windows 10, for å stanse den stadig økende Mac-andelen?

For Mac-veksten, kanskje spesielt i Norge, er ikke noe å kimse av. Selv da vi hentet vårt testeksemplar var Microsofts Surface-ansvarlige i Norge, Christian Almskog, klinkende klar på at Norge er et skikkelig Mac-land.

Det var imidlertid én annen, hyggeligere sak for Microsoft Almskog gjorde et poeng ut av, nemlig at Norge visstnok er det landet i verden hvor størst prosentdel av befolkningen kjører Windows 10 på enheten sin. Vi er altså både et Mac- og Windows 10-land.

Ved å bruke denne argumentasjonen, og samtidig gå sammen med de andre kjøpesterke Nordiske landene for å skape et større marked for Surface Book, klarte Microsoft Norge å overbevise toppledelsen i statene om å sende noen av maskinene hitover, noe som leder oss til denne testen på selve lanseringsdagen for Surface Book i Norge.

Én enhet for både sofaen og arbeid

Niklas Plikk, Tek.no

Microsoft går med sin Surface Book etter kreative personer, den påvirkningssterke gruppen som i sin tid skal ha sin del av skylden, eller æren, for Mac-bølgen som skylte over oss.

Der det selvsagt er viktig for Microsoft å vise at selskapet kan lage en premium bærbar på høyde med Apples MacBooks er det imidlertid ikke slik at selskapet nå går i tottene på egne Windows-partnere som Lenovo, HP og Asus. Fremfor noe annet er målet nemlig å demonstrere hvilke muligheter og hvilket potensiale som ligger i Windows 10, og hvordan partnerne deres best kan utnytte dette i sine produkter for å øke andelen Windows 10-produkter på verdensbasis.

Har Microsoft lykkes i dette? Vel, etter noen dagers testing er det tydelig for oss at Surface Book ikke er noen revolusjon for bærbare, eller hybrider i den forstand, men uansett en svært vellykket kombinasjon. Til sammen gir maskinen en følelse av at lista for hva en kan forvente av en premium Windows-bærbar akkurat har steget et hakk.

For, der en har hatt hybrider – gode hybrider som sådan – på markedet noen år allerede, er Surface Book en av de aller mest suksessfulle så langt.

Grunnen til det er enkel: I sin Surface Book har Microsoft tatt med seg det beste fra tradisjonelle bærbare og blandet dette med alle de gode elementene vi kjenner fra deres egen Surface Pro 4. Resultatet er en hybrid som vi for første gang føler ikke tvinger brukeren til å inngå et eneste kompromiss verken når det kommer til underholdning- eller arbeidsdelen.

Her ser du de forskjellige konfigurasjonene og prisene (prislenker går til vår kommersielle partner Prisguide.no)

En PC som kan bli et nettbrett, ikke omvendt

Som hos den halvannet år gamle Surface Pro 4 har Surface Book to separate deler. Et tastatur, og en berøringsskjerm hvor også de fleste komponentene sitter. Der Surface Pro 4 fungerer supert som et nettbrett, og lar deg koble til et tastatur for mer produktivitetsarbeid, ville imidlertid undertegnede ikke gått til innkjøp av en slik kombinasjon om den forventede arbedisfordelingen mellom lett underholdningsbruk og produktivitet var relativt jevnt fordelt. Surface Pro 4 er i første rekke et nettbrett med mulighet til å bygges ut til en bærbar datamaskin for noe produktivitetsbruk. Ikke bare gir dette seg til syne når en ser på konstruksjonen av selve tastaturet, men også når en tar i betraktning at det er svært kostbart tilleggsutstyr og altså ikke følger maskinvaren.

Disse punktene styres mot kontaktene på tastaturet ved hjelp av magneter.
Niklas Plikk, Tek.no

Surface Book kommer på sin side som en fullgod bærbar maskin ut av boksen, med mulighet til å plukke skjermen av tastaturet – eller vende den – for å sitte igjen med et ypperlig nettbrett også. Som en bonus får du en ekstra USB-port over Surface Pro 4 sin éne ensomme, og en minnekortleser. Dette uten å punge ut omtrent 2000 kronene Surface Pro 4-docken koster.

Forskjellen mellom den rimeligste Surface Book og Surface Pro 4 er altså at sistnevnte må bygges opp med flere dyre ekstra moduler, som tastatur og en egen dock, for å gå fra et nettbrett til å ligne en tradisjonell bærbar PC. Surface Book har til forskjell alt dette ut av esken, og det i en form som fremmer produktivitet i langt høyere grad samtidig som underholdningskonseptet og sofa-surfingen Surface Pro 4 er godt bevart.

Tastatur og pekeplate

Tastaturet er godt nok, men har en litt hul følelse og støyer litt vel mye synes vi.
Niklas Plikk, Tek.no

Noe av det vi gledet oss aller mest til med Surface Book var å få en enhet med alle kvalitetene til Surface Pro 4, bare med en skikkelig tastaturdel integrert. Greit, den nye tastaturtypen som Surface Pro 4 ble lansert med er mye bedre enn tidligere Type Cover, men ut over av dette faktisk måtte skaffes som tilleggsutstyr følte i alle fall undertegnede at tradisjonelle bærbare fremdeles leverte bedre med tanke produktivitet. Verken stabilitet, tastevandring eller jevnt over skrivefølelsen til et Type Cover-tastatur kan måle seg med et tradisjonelt tastatur. Ikke minst er Surface Pro 4, grunnet den ustabile skjermstøtten, ikke en særlig god match for bruk på fanget eller ujevnt underlag der den kan velte når som helst.

Umiddelbart hever Surface Book seg flere hakk når det kommer til skrivefølelse. Her får du et fullgodt tastatur som har godt med vandring (1,6 mm) for tastene og mye bedre stabilitet enn Surface Pro 4 sitt Type Cover.

Det hvite baklyset i tastene kan reguleres i tre nivåer og lyser lekkert opp i halvmørket, uten særlig lysblødning, mot de lysegrå og matte tastene. Med i en totalvurdering av tastaturet hører imidlertid ikke bare ros, for vi synes nemlig tastene er noe støyende og høres litt «hule» ut. Blant annet tastene til MacBook Pro 13 (2015) og HP Spectre gir en mer tilfredsstillende tilbakemelding rent lydmessig.

Pekeplaten er stor, presis og blant de bedre for Windows-PC-er.
Niklas Plikk, Tek.no

Når vi kommer til pekeplaten må det først bemerkes at vi heller ikke her liker lyden så godt, der den er både svært høylytt og hul når den trykkes ned. Andre maskiner, som Apples MacBook har pekeplater som kan trykkes ned uten å lage en lyd, så vi forstår ikke hvorfor Microsoft ikke klarer bedre her. Heldigvis må du ikke trykke den ned om du ikke vil.

På den positive siden har pekeplaten vokst videre fra Surface Pro 4s Type Cover, slik at den nå byr på skikkelig danseplass for fingrene dine. Faktisk er arealet på denne omtrent identisk som hos MacBook Pro før fjorårets overhaling.

Overflaten er laminert av glass, så den er selvsagt både glatt og jevn, noe som gir deg mulighet til å navigere presist og raskt rundt omkring, være seg ved hjelp av flerfingerbevegelser eller vanlige enkelt- og dobbelttrykk.

Om du forventer Apple-presisjon for musepekeren får du ikke helt det, noe vi faktisk hadde håpet Microsoft kunne ordne for oss nå som de designet sin egen maskin fra bunnen av. Det sagt oppleves Microsofts presisjonspekeplate (det er faktisk navnet dens) som en av de bedre, der den blant annet stiller i samme klasse som HPs ekstremt gjennomførte Spectre 13.

Perfekt skjerm

I nettbrettmodus kommer du enda nærmere skjermen, som i alle fall vi rett og slett ikke kan få nok av. Det er det flere grunner til, men først og fremst vil vi nevne det individuelt kalibrerte og svært presise panelet samt 3:2-forholdet Microsoft har gått for.

3:2-forholdet funger selvsagt langt bedre for et nettbrett enn en 16:9-skjerm, men også i vanlige Windows-applikasjoner liker vi den ekstra høye skjermen. 16:9-skjermer, som 95 prosent av Windows-bærbare leveres med, er rett og slett ikke like lett å være produktiv på som 16:10-skjermer eller der hvor det er plass til mer tekst i høyden. Forholdet gjør at panelet får den utradisjonelle oppløsningen 3000 x 2000 piksler. Fordelt på det 13,5-tommer store IPS-panelet gir det oss en pikseltetthet på hele 276 PPI.

Skjermen må oppleves. Skarp, nøyaktig og en form vi virkelig liker. Pennen festes til skjermen ved hjelp av magneter.
Niklas Plikk, Tek.no

Microsoft imponerte oss allerede med skjermen på sin Surface Pro 4, og denne gang gjør de det igjen. Med et nær perfekt kalibrert panel ut av boksen er det en fryd å studere bilder en finner på nettet, og for profesjonelle bilde- og filmredigerere er det gull verdt at skjermen er så ærlig som mulig. Panelet støtter 100 prosent av sRGB-skalaen, og med en lysstyrke på 390 nits og kontrast på 1700:1 er det rett og slett klasseforskjell fra mange andre maskiner der ute. Videre gjør skjermen er ganske god jobb med å jage vekk uønskede reflekser, selv om det selvsagt ikke er av det helt matte slaget.

Niklas Plikk, Tek.no

Der skjermen skal fungere som et nettbrett, og ofte sveve nærmere nesetippen din enn andre paneler er det selvsagt viktige egenskaper.

Som et nettbrett er det imidlertid også viktig at skjermen responderer skikkelig på berøringene dine, og her gjør Surface Book-skjermen en helt ypperlig jobb.

Niklas Plikk, Tek.no

Om vi i testperiode sveipet nedover, rullet nettsiden nedover. Beveget vi to fingre fra hverandre forstørret vi bildene vi så på, og om vi dro et objekt falt det ikke av før vi lettet på fingeren.

Design

Noe som helt klart er til Surface Books fordel er det utrolig flotte designet. Her er det rene linjer og enhetlige gråtoner i spill, ikke snurten å se til stygge klistremerker som eller er kjent å herje Windows-bærbare.

Selv undersiden av maskinen er så stilren at kun en liten Microsoft-logo og et enhetsnummer har fått plass.

Der andre produsenter gjerne hadde latt USB-porten være blå, Mini DisplayPort-utgangen være sort og minijack-utgangen grønn for å nevne noen, er alle portene her farget hvite.

Litt inspirasjon er nok hentet fra MacBook, men Microsoft har også innovert når det kommer til skjermhengselen.
Niklas Plikk, Tek.no
To USB-porter og en minnekortleser ser du her. Den andre siden skjuler en Mini DisplayPort og strømkontakten, mens laderen også byr på en ekstra USB-kontakt.
Niklas Plikk, Tek.no

Når vi først er innom portene igjen, er det ikke litt artig at Microsoft på sine siste Surface-enheter, Surface Book inkludert, har «lånt» prinsippene bak Apples nå skrinlagte MagSafe-kontakt for lading av enheten? Det er veldig betryggende at ladekontakten holdes på plass av magneter, og umiddelbart kan frigjøres om noen skulle komme borti ladekabelen. Alternativet ville vært å se Surface Book-en velte eller falle i gulvet.

En ekstra nikk skal også Microsoft ha for at de utstyrte selve ladeboksen med en ekstra USB-port. Det bringer totalen opp til tre USB-porter, noe som bør tilfredsstille de fleste.

Designet er også tydelig gjennomtenkt når vi kommer til den spesielle skjermhengselen, hvor brettdelen lar seg frigjøre fra hovedenheten ved hjelp av et raskt trykk på en tast. Magnetisme sørger for å lede skjermen på riktig spor og automatisk låse den fast igjen når det er på tide å skrive en lengre e-post eller behandle bilder.

Mange lurer kanskje på om ikke gapet mellom tastaturet og skjermen i lukket tilstand vil tiltrekke seg mye skitt og greier som kan skade maskinen. Det er selvsagt en større risiko for at fremmedelementer finner veien til skjermen når det er fri passasje, men har du egentlig en masse smågrus eller sand i sekken eller bagen din sammen med den bærbare? I sa fall, ta en opprydding her, så går det nok veldig bra.

Takket være den litt rare og muligens kontroversielle skjermhengselen kan du også bruke Surface Book i flere ulike posisjoner. Både «teltmodus», filmmodus og tegnemodus kommer i tillegg til nettbrettmodus. Et par av modusene skal vi gå litt innpå.

Niklas Plikk, Tek.no

Ytelse

Vi har ytelsestestet Surface Book en rekke forskjellige scenarioer, slik som Cinebench, Handbrake og 3DMark, i tillegg til en håndfull spill. Stort sett var resultatet som forventet – innstegsmodellen vi har fått til test er ingen kamphane, men den duger til de enkleste tingene.

Du kan sjekke alle ytelsesmålingene våre på side 2 »

Nettbrett- og tegnemodus

Nettbrettmodus er nok modusen som vil bli mest brukt ut over standardoppsettet, og mens vi har vært borti avtakbare skjermer tidligere er Microsofts Surface Book overlegen. Ikke bare er skjermen som nevnt helt nydelig både å se på og navigere rundt på, men brettdelen veier med sine snaue 730 gram ganske lite tatt i betraktning at vi har å gjøre med et massivt nettbrett på 13,5 tommer. Det gir deg, for å si det mildt, svært god oversikt, og det er ikke noe i veien for å kjøre to vinduer side-ved-side i nettbrettmodus. Opplevelsen av å se film på et 13,5-tommers nettbrett på toget, lese en ebok eller lange PDF-dokumenter på vei til jobb er veldig god, og vekten gjør det behagelig å holde selv over litt lengre strekk. Vekten er nok også noe av grunnen til at Microsoft ikke gikk for et 360-graders-design som Lenovos Yoga-serie, Asus UX360, HPs Spectre x360 eller Dells XPS 13 2-i-1.

Skjermpennen overbeviser og inspirerer til tegning.
Niklas Plikk, Tek.no

Med Surface Book følger det en egen penn for å ta notater eller tegne direkte på skjermen i den såkalte tegnemodusen. Tegnemodus kommer du til ved å poppe opp skjermen, rotere den 180 grader og sette den på plass igjen. Når du så legger skjermen ned blir den ikke liggende helt paddeflat, men får takket være den buede skjermhengselen en svak vinkel som gjør det lettere og mer komfortabelt å bruke pennen. Microsoft har med sine Surface-produkter ofte gjort et poeng av pennens mange bruksområder og hendige funksjoner, men for at noe skal bli mye brukt må det ut over å være skikkelig bra også være svært tilgjengelig.

Heldigvis fant Microsoft på sin Surface Pro 4 ut at pennen kunne hektes på den ene siden av nettbrettet ved hjelp av magneter, og denne løsningen er nå videreført med Surface Book. Selv i sekken holder den seg på plass så lenge vi har siden med pennen vendt opp.

Resultatet av dette er at pennen er mer «for hånden» enn dersom den sitter festet i en hempe eller ligger i en lomme, som igjen betyr at vi i større grad kan gripe den og bruke den når det passer seg slik.

Når Surface Book hvilker slik er den vinklet for bedre komfort når du tegner eller skriver med pennen.
Niklas Plikk, Tek.no

Pennen er kanskje ikke noe alle kommer til å bruke, men vi nekter ikke for at vi nok ville utforsket de digitale tegneferdighetene våre mer om vi hadde Surface Book lengre til låns. Ut over å ta raske notater, skrible ned matematiske formler, lage digitale scrap-bøker rett i Microsofts OneNote, finnes det nemlig et flust av gode tegneapper i Windows Store. Også Photoshop kunne vi tenke oss å utforske mer ved bruk av pennen, som nok kan gi vel så god kontroll som pekeplaten eller kanskje også en mus med litt trening.

Pennen opplevdes som behagelig å holde i og bruke, og ifølge spesifikasjonene har den en trykkfølsomhet på 1024 trinn. Det betyr at skjermen gjennom pennen «merker» hvor hardt eller løst du trykker, slik at du enkelt kan få slikt som tykkere eller tynnere streker og penselstrøk når du tegner.

Konklusjon

Niklas Plikk, Tek.no

Som du sikkert forstår er vi ganske positive til Microsofts Surface Book fra de dagene vi har hatt med maskinen. Hybriden er ingen revolusjon, men hver del av maskinen holder en veldig høy kvalitet. Selv det snodige hengselet endte vi opp med å like, og innbyr til ulike bruksmoduser, enten som nettbrett eller PC. Kombinert med den smarte pennen og et par kreative løsninger, har Microsoft gjort mye riktig.

De har gjort akkurat nok til at mange Surface Pro 4-brukere kan tenkes å fristes over grunnet fokus på produktivitet og et skikkelig tastatur, for når det kommer til annet enn designet og tastaturet er jo egentlig mye kjent for gamle Surface-brukere. De vet å sette pris på den sylskarpe, presise 3:2-skjermen, hendig automatisk innlogging med biometrisk Windows Hello-kamera og mulighet for nettbrettmodus på toget eller i sofaen. Når vi i tillegg får en smart ladeløsning med Microsofts svar på Apples nå parkerte magnetiske MagSafe-kontakt blir det enda vanskeligere å mislike Surface Book.

Så får tiden vise om Microsoft også klarer å hale noen Mac-bukere over til Windows-land igjen. Det har lenge virket umulig, men med Surface-familien, og da særlig Surface Book har nok selskapet en større mulighet enn noen gang tidligere.

På et punkt parkerer også Surface Book øvrige Windows-baserte utfordrere: Vi kan nemlig melde om at maskinen i vår batterimåling satte nye offisiell Tek-rekord med fantastiske 13 timer og 20 minutter videovisning.

Vi er imidlertid skeptiske til et par-tre saker.

For det første virker maskinen å være noe høyt priset tatt i betraktning komponentene du får. 16 000 kroner gir deg nemlig kun en stusslig 128 GB-SSD, noe vi mener er alt for lite på en proffmaskin som Surface Book. Doble denne, og vi kan snakkes.

For det andre skulle vi gjerne sett Intels nyeste prosessorgenerasjon, Kaby Lake om bord. Det faktum at Microsoft ved norgeslanseringen allerede har tilbudt maskinene i hele syv måneder over dammen gir selvsagt svaret på hvorfor denne ikke er inkludert. Likevel er jo dette en ganske dårlig unnskyldning uansett. Ikke at ytelsen fra Skylake har blitt så mye bedre, men blant annet avspilling av h.265-innhold går langt mer smertefritt for seg på Kaby Lake og i tillegg er energieffektiviteten her enda bedre.

For det tredje har ryktene rundt en Surface Book 2 «allerede» begynt å florere. Nå som Microsoft Norge har uttalt at vi har blitt et såkalt «Wave 1»-land er det dermed å forvente at vi blir prioritert på linje med større markeder når neste Surface Book kommer. Kanskje til sommeren, kanskje til høsten, hvem vet, men det som er klart er i alle fall at disse nye Surface Book-modellene etter alle solemerker kommer med Kaby Lake-prosessorer og minst én USB- Type-C-port. Dagens Surface Book har ingen USB Type-C-port, og mens det ikke er noe en nødvendigvis savner akkurat i dag kan det vise seg å bli en sår mangel om et år eller to når flere eksterne enheter, fra skjermer til harddisker, designes rundt denne standarden. Neste Surface Book kan i så måte bli mer fremtidssikker enn dagens modell.

Nå er nå likevel Surface Book endelig kommet til Norge. Det skal vi være glad for, for den er godt gjennomtenkt i alle de viktigste leddene, solid bygget og viser på mange måter hvor mangfoldig en bærbar PC kan være i 2017.

Selv om vi velger å ikke eksplisitt anbefale Surface Book i dag grunnet de overnenvte manglene er det du faktisk får veldig bra. Etter vår mening er nemlig Surface Book et bedre valg enn tilsvarende prisede tradisjonelle bærbare, der den gir en enorm merverdi i form av nettbrettfunksjonaliteten. Vi holder bare litt på hestene ettersom vi venter at toeren blir enda bedre på alle punkter og ikke kan være veldig langt unna.

Salgsstart for Surface Book er ikke før 20. april, men maskinen kan forhåndsbestilles fra og med i dag.

Microsoft Surface Book (CR9-00016)
8
Meget bra

Microsoft Surface Book (CR9-00016)

8
Meget bra
sitatDenne skulle vi gjerne hatt tidligere!

Fordeler

  • +
    Svært gjennomtenkt design
  • +
    Solid bygget
  • +
    Utrolig god skjerm
  • +
    Lett nettbrettdel
  • +
    Laaaang batteridriftstid
  • +
    Windows Hello
  • +
    God skjermpenn
  • +
    God pekeplate

Ting å tenke på

  • Dyr
  • Ingen USB Type-C-port
  • Ikke Kaby Lake
  • Noe støyende tastatur og pekeplate
  • Lite lagring

Ytelse »

Under har vi samlet alle ytelsesgrafene som forteller oss hva den tokjernede i5-6300U-prosessoren og dens integrerte HD 520-grafikk er god for. Vi måler også ytelsen til SSD-disken og kontrollerer at temperaturene holder seg på et akseptabelt nivå.

Grei til det meste, men ikke forvent deg en spillmaskin

Med alle ytelsesmålingene unnagjort kan vi slå fast det spesifikasjonene nesten alene kunne fortalt oss til å begynne med. Vår testkonfigurasjon av Surface Book er ikke akkurat råskapen selv, men det kan man kanskje ikke forvente av innstegsmodellen uansett. Den håndterer alle lettere og hverdagslige oppgaver på en god måte, men dersom du forventer å spille spill, eller eksempelvis behandle video, må du se deg om etter en modell med langt kvassere spesifikasjoner.

Ikke nyeste fra Intel eller Nvidia

Mens maskinen for mange vil være mer enn rask nok reagerer vi – enn så glade vi er for at vi i det hele tatt får Surface Book til Norge – på at Microsoft seks måneder etter at modellene fikk en oppdatering i USA, gir oss de nøyaktig samme modellene til en svært premium pris. Mye har nemlig skjedd på disse seks månedene, blant annet har Intel kommet på banen med sin kraftigere og mer energieffektive Kaby Lake-arkitektur. Selv om det ikke gjelder vår testkonfigurasjon kan vi jo også riste litt på hodet over at Microsoft i april 2017 vil lansere hele fire Surface Book-konfigurasjoner (såkalt Performance Base-modeller) med grafikk fra Nvidias Maxwell-generasjon. Tatt den kraftig forbedrede ytelsen og energieffektiviteten til deres nye Pascal-arkitektur burde en aktør som Microsoft, når de først satser på å få med seg "power-users", vært blant de første som kastet seg på.

Uansett savner vi en konfigurasjon i Surface-familien med kraftigere i5-prosessor med integrert Iris-grafikk. Kanskje ingen god match for nettbrettmodusen, men mange ville nok satt pris på en Surface Book med matchende grafiske kvaliteter som Apples MacBook med Touch Bar uten å måtte velge dedikert grafikk.

Lagringsytelsen på vår testmodell er så-som-så. Lesehastigheten, som er den viktigste for deg i det daglige er akseptabel, men skrivehastigheten – som kommer i fokus ved installasjon av store programmer og kopiering av store filer til disken, er laber og etter vår mening ikke et premiumprodukt verdig.

Ettersom alle de vitale komponentene sitter i nettbrettdelen, altså lokket, er det også dette som blir varmt under bruk. Og det blir faktisk ganske varmt. Selv når denne testen skrives, uten andre aktive prosesser, føles nettbrettdelen «lunken pluss». Når vi tvinger maskinens prosessor i arbeid med måleprogrammet Cinebench stiger temperaturen ytterligere, til omtrent 45 celsius. Det er ikke noe problem om du likevel jobber med tastaturet, men om du sitter med nettbrettdelen i fanget eller holder det i hånden vil det fra tid til annen kunne føles irriterende varmt mot huden.

Skjult inne i nettbrettdelen sitter det en liten vifte, men denne hører vi kun en svært lav susing fra når Surface Book virkelig må jobbe i våre syntetiske testprogrammer. Om vi måtte valgt mellom et litt kjøligere nettbrett og mer støy, ville vi nok kommet frem til samme løsning som Microsoft.

Når det kommer til batteridriftstid overbeviser Surface Book til de grader. Microsoft selv hevder 12 timer videoavspilling, og mens dette i seg selv er imponerende opplever vi faktisk at Surface Book setter ny offisiell Tek-rekord med vanvittige 13 timer og 20 minutter kontinuerlig videoavspilling.

Ikke minst er dette imponerende med tanke på at Microsoft som nevnt benytter seg av Intels forrige prosessorgenerasjon, og ikke den nyeste enda mer effektive Kaby Lake-generasjonen.

Nå er Surface Book strengt talt proppet full av batterier, der det sitter et på 50,5 Wh i nettbrettet og et på 17,5 Wh i tastaturdelen. Til sammen utgjør dette et stort batteri på 68 Wh. Det er høyere enn den gjengse ultrabærbare, men uansett er det nok også gjort en hel del optimaliseringsarbeid fra Microsofts side her for å få hvert komponent til å snakke så effektivt som mulig med Windows 10.

Mens vi måler alle våre bærbare på «Strømsparer»-planen er Surface Book målt på «Balansert»-planen ettersom dette var den eneste tilgjengelig. Like greit når maskinen uansett utnytter maskinkraften såpass effektivt på egenhånd.

Om du kun bruker nettbrettdelen vil denne kunne holde tritt med deg i fire timer, viser våre målinger. Det er ikke like godt som tradisjonelle nettbrett, men svært akseptabelt tatt i betraktning at vi tross alt snakker om en greit spesifisert PC i hånden her.

Microsoft Surface Book (CR9-00016)
8
Meget bra

Microsoft Surface Book (CR9-00016)

8
Meget bra
sitatDenne skulle vi gjerne hatt tidligere!

Fordeler

  • +
    Svært gjennomtenkt design
  • +
    Solid bygget
  • +
    Utrolig god skjerm
  • +
    Lett nettbrettdel
  • +
    Laaaang batteridriftstid
  • +
    Windows Hello
  • +
    God skjermpenn
  • +
    God pekeplate

Ting å tenke på

  • Dyr
  • Ingen USB Type-C-port
  • Ikke Kaby Lake
  • Noe støyende tastatur og pekeplate
  • Lite lagring
annonse