Til hovedinnhold
TestApple iPad Air 2

Er iPad Air 2 det heftigste nettbrettet av dem alle?

Det er svært tett mellom de to kvasseste nettbrettene på markedet.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Konklusjon

Apple har nylig lansert sin nyeste generasjon nettbrett. Sammenliknet med fjorårets lansering, snakker vi strengt tatt om en halv generasjon. Det er nemlig kun iPad Air 2 som har fått de store oppgraderingene. Nå har Apples nyeste nettbrett funnet veien til redaksjonen for test.

Liker du ikke store nettbrett så godt? I så fall kan du følge med litt ekstra godt på partiene som omhandler Touch ID-knappen på iPad Air 2. Foruten et nytt fargevalg er denne knappen det eneste som er nytt på iPad Mini 3.

iPad Air 2 er ekstremt tynt, men ikke dramatisk tynnere enn andre nettbrett, så som Sonys Xperia Tablet Z2.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Mangler en ikonisk bryter

iPad Air 2 er altså Apples nettbrett med 9,7 tommer stor skjerm, og i praksis dagens versjon av den klassiske iPad-modellen Apple lanserte i 2010. Designen fikk seg en liten oppdatering ved lanseringen av iPad Air i fjor, men det er fortsatt lett å gjenkjenne en iPad. Denne gangen har nettbrettet blitt tynnere og lettere, men Apple har også fjernet skyvebryteren som pleide å være plassert sammen med volumtastene på siden.

Den velkjente skyvebryteren fra tidligere generasjoner iPad er vekk.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tidligere ble bryteren brukt til å skru av og på lyden på Apples bærbare produkter, men det ble etter hvert åpnet for å bruke bryteren til å skru av og på skjermrotasjon også. Nå mener Apple at så mange bruker bunnmenyen i iOS at knappen ikke lenger er nødvendig. Vi synes den nye løsningen fungerer godt, og undertegnede har strengt tatt ikke brukt skyvebryteren særlig mye på iPad-modellene så langt. Noen vil nok muligens savne den kjappe og enkle tilgangen på denne innstillingen.

At den har blitt lettere og tynnere er svært merkbart sammenliknet med tidligere iPad-modeller. Sammenlikner vi med nettbrettene på markedet forøvrig var dette likevel en nødvendig slankekur. Kanskje spesielt nødvendig i sammenlikning med Sonys Xperia Tablet Z2 som har omtrent de samme dimensjonene som iPad Air 2.

Som vanlig har Apple begått det som føles som et forholdsvis solid håndverk. Selve konstruksjonen virker svært slitesterk. Med iPhone 6-oppstyret friskt i minne, er det likevel greit å påpeke at en tynnere iPad også betyr at den ikke er like fast i fisken som sine forgjengere. Når vi tar iPad Air 2 inn og ut av deksler merker vi av og til at den er litt mer fleksibel enn sin forgjenger, men så langt vi har erfart har den hverken tatt skade av disse prosessene, eller blitt permanent bøyd.

Endelig Touch ID-sensor

At Apple endelig har lagt til Touch ID-sensor i hjemknappen er nok en velkommen endring for de som bruker Apples telefoner til daglig. Forrige generasjon iPad-modeller føltes tidvis som iPhones ikke fullt så oppvakte slektninger. Der man kunne åpne telefonen med kun et tommeltrykk, måtte man trykke inn koden manuelt på iPad.

Nå er iPad akkurat like smart på dette punktet som telefonene. En finger på hjem-tasten åpner nettbrettet enkelt og greit, og i iOS 8 kan også apper benytte seg av sensoren. Dermed kan du logge inn på en rekke tjenester med Touch ID.

iPad Air 2 er det eneste virkelig nye nettbrettet fra Apple i år. iPad Mini 3 er i praksis forrige utgave med Touch ID-sensor lagt til.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
iPad Air 2 til venstre, og iPad Mini 3 til høyre. Begge fås i fargene sølv, «Space Grey» og gull.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den store fordelen med Touch ID er ikke bare at det forenkler hverdagen for folk som allerede har passord på enhetene sine. Når identifisering er gjort så enkelt som Apple har gjort det her, kan det få langt flere til å sikre enhetene sine. I kombinasjon med funksjoner som fjernsletting og posisjonering av en mistet iPad kan man altså se for seg at sikkerheten på disse produktene blir langt bedre enn den har vært. Spesielt viktig er det når vi tenker på hvor mange nettbrett som blir lagt igjen på steder de ikke hører hjemme. I fjor sommer skal det for eksempel ha kommet inn over hundre iPad-enheter på Oslo lufthavns hittegodskontor.

Det vi ikke får av Apple er brukerkontoer. Nettbrett er typiske deledingser, og de blir gjerne brukt av hele familien på rundgang. Nettopp derfor er det mulig å sette opp brukerkontoer på de fleste Android-nettbrett, og noen av dem har også fingeravtrykkslesere som kan aktivere individuelle kontoer. Like fullt er det ingen av fingeravtrykksleserne i Android-leiren som fungerer fullt så bra og intuitivt som Touch ID gjør.

Helt ny gammel skjerm

På papiret har det kanskje ikke skjedd all verden med iPad-skjermen siden sist. Iallfall ikke om du ser på de tallene vi vanligvis pleier å se slike endringer på. Oppløsningen er den samme som før, altså 1536 x 2048 piksler, og en størrelse på 9,7 tommer.

Det har likevel skjedd mye med akkurat denne skjermen. Der iPad-skjermene tidligere var i flere ulike lag, er de nå samlet til ett panel. I tillegg har produsenten belagt skjermene med et antirefleksbelegg som skal tåle røff behandling samtidig som det ikke ødelegger presisjonen for fingersensorene i skjermen. Det var iallfall slik Apple presenterte det nye nettbrettet fra scenen.

Det er betydelig mindre refleks i iPad Air 2-skjermen enn i andre nettbrett. Til venstre ser du iPad Mini 3, øverst til høyre er Samsung Galaxy Tab S, og nede til høyre er iPad Air 2.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Når man tester digitale dingser blir man utsatt for en stor mengde luftige påstander. Påstander produktene av og til har store problemer med å leve opp til. Allerede fra første gang vi tittet på iPad Air 2 var det åpenbart at Apples påstander ikke var pølsevev. Skjermen reflekterer langt mindre lys enn vi er vant til fra store nettbrettskjermer. Det betyr bedre lesbarhet i sterkt lys. Vår erfaring er dessuten at vi kan la lysstyrken stå på et lavere nivå også i situasjoner der lyset rundt ikke er fullt så påtrengende.

Summen av dette betyr at skjermen er mindre stressende å se på, enten øynene dine plages av refleksjonene eller av det kraftige baklyset du må ha på for å bekjempe dem. I tillegg varer batteriet lenger når man ikke må ha så sterkt lys på.

For noen oppleves det muligens som en ulempe at selve skjermglasset har litt blåstikk når skjermen er avskrudd eller ved lave lysnivå. Men, lyset skal ikke særlig høyt før man ikke lenger legger merke til blåstikket.

Med siste generasjon iOS og OS X kan de forskjellige Apple-enhetene snakke med hverandre.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skal vi sammenlikne med en annen nettbrettskjerm er det nok Samsungs Galaxy Tab S det er mest naturlig å se til. Samsungs skjerm ser ut til å reflektere mer lys, men den ekstreme kontrasten en AMOLED-skjerm kan by på er vanskelig å slå ved for eksempel filmtitting, en aktivitet også skjermaspektet på Samsungs nettbrett er bedre egnet til. Avhengig av type bruk har altså hver av disse skjermene sine styrker, og samlet sett opplever vi dette som noenlunde dødt løp mellom de to beste nettbrettskjermene det er mulig å få tak i i dag.

Ny iOS-utgave

Så skal vi bevege oss til det som skjer på skjermen. iPad Air 2 leveres med iOS 8.1 ferdig installert, og her ser det, iallfall for iPads del, ut som om Apple har lykkes i å lansere en iOS versjon uten de helt store nykkene. Første oppdatering for iOS 8 ble en formidabel fadese for selskapet, som lynraskt måtte slippe enda en oppdatering for å bøte på viktige bugs som at tilkobling til nettverk falt ut, og at Touch ID-knappen sluttet å fungere. I redaksjonen er det vekslende erfaringer også med iOS 8.0.2 som skulle fikse disse problemene. Med iOS 8.1 ser det altså ut til at Apple har funnet veien tilbake til rent trav på programvarefronten.

Oppstart av nye apper tar stort sett ikke lenger tid enn tiden menyelementer bruker på å laste, og veksling mellom dem går også lynende raskt. Unntaket er naturligvis spesielt krevende apper, som bruker litt lenger tid på å starte opp.

Slik kan en hjemmeskjerm på iPad Air 2 se ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Flyten i alt av menyer er upåklagelig og iOS er, slik vi kjenner det, et brukervennlig og greit menysystem å finne frem i. Vår vante klagesang er imidlertid innstillingsmenyen, som fortsatt har klare fellestrekk med et kråkereir. Med appspesifikke innstillinger tilgjengelig i mange forskjellige menyvalg blir det fort litt vanskelig å vite hvilke valg som er tilgjengelige, og om man har funnet det valget man er på jakt etter. Jo flere apper man har, desto mer rotete er denne menyen. Her burde Apple ryddet opp litt. Like fullt er dette en meny man vanligvis ikke besøker så ofte, og dermed er dette heller ikke noe stort problem.

Solid utvalg medfølgende apper

Før i tiden pleide det ikke å følge med så mye spennende på en ny iPad, eller på nye nettbrett generelt. Du fikk et utvalg standardapplikasjoner så som nettleser og e-post, en kalender og litt til. For de fleste av oss har utgangspunktet som regel vært appbutikken, enten i form av App Store, Google Play eller Microsofts appbutikk. Alle plattformene har blitt gradvis mer kapable den siste tiden, men det er kanskje ingen annen plattform som har sett et like stort hopp i medfølgende godsaker som iOS gjorde i fjor.

Garage Band lar deg lage musikk på en enkel måte, også om du hverken kan noter eller er musikalsk.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Da bestemte nemlig Apple seg for å dele ut programpakkene iLife og iWork som begge pleide å være forholdsvis kostbare. Disse har ikke mistet sitt premiumpreg.

iLife er moropakken, med appene Garageband og iMovie. Her kan du komponere de mest håpløse symfonier uten krav til forhåndskunnskap. Har du litt mer peiling kan du også skape mer fornuftige verk, med en horde av instrumenter og verktøy. For de fleste av oss er sannsynligvis Garageband først og fremst et veldig morsomt leketøy. iMovie er vanlig tidslinjeredigering av video slik vi kjenner det fra større PC-skjermer.

I iWork-pakken er det muligens tekstbehandleren Pages de fleste vil få bruk for. Du kan opprette, og redigere, regneark i Numbers. Keynote lar deg lage presentasjoner.

Arbeid og samtaler flyter fritt mellom enhetene

Continuity er samlenavnet Apple har valgt for sammenkoblingen av flere funksjoner i iOS- og OS X-enheter. Her får vi opp et varsel på PC-en om at en presentasjon er åpen på telefonen. Når vi forsøker det samme fra iPad Air 2 blir ikonet i hjørnet litt annerledes.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Akkurat når det gjelder nytteverktøyene er det en del nyheter i siste utgave av iOS. Hvis PC-en din er en oppdatert Mac kan du nemlig fjernstyre presentasjonene dine direkte fra Keynote på iPad-en. Funksjonaliteten er kjent under navnet Continuity, og her finnes også flere andre nyttige triks. Jobber du for eksempel med en presentasjon på iPad-en mens du pendler til jobb, vil Mac-en automatisk åpne opp det du jobbet med og plassere deg på samme sted i dokumentet når du åpner en av iWork-appene.

Funksjonaliteten er svært spennende, men etter vår erfaring er det litt varierende akkurat hvor godt den virker. Så fort vi starter en aktivitet som er støttet av Continuity dukker det opp et ekstra ikon på Mac-en, men litt avhengig av hva slags type innhold det dreier seg om, kan det ta fryktelig lang tid å faktisk åpne innholdet. Til tider så lang tid at det hadde vært enklere å sende dokumentet som e-post, og åpnet det derfra. Om vårt trådløse nett er delaktig i denne tregheten vet vi ikke, men vi konstaterer uansett at løsningen fortsatt har et lite stykke igjen før den fungerer knirkefritt i alle sammenhenger.

Det tar ofte ganske lang tid å få åpnet dokumenter man har jobbet med på iOS-enheter på en Mac.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Under Continuity-merkelappen skjuler det seg også muligheter til både å ringe og å sende tekstmeldinger fra både Mac og iPad, dersom du også har en iPhone tilkoblet iCloud-kontoen din. Dette fungerer godt.

Det er verdt å få med seg at funksjonaliteten begrenses, eller ikke vil virke, på eldre Mac-er, eller mot andre iOS-enheter med utdaterte versjoner av iOS.

Photo Booth følger med og lar deg ta vrengebilder av uheldige ofre i dine omgivelser.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ut over dette får du fortsatt med klassikeren Photo Booth, som er en app som lar deg ta sprø bilder av deg selv eller menneskene rundt deg. Appen er nok morsomst de første gangene du leker med den, eller for de yngste. iTunesU lar deg laste ned gratis forelesninger fra en rekke store utdanningsinstitusjoner.

Leder fortsatt på innhold

Selv om utviklere i stor grad har samlet seg rundt Android-plattformen også de senere år, er apputvalget fortsatt litt større for brukere av iOS. Ser vi til appene som passer nettbrett blir forskjellen betydelig større. Apple har hele veien satset hardt på å løfte frem og å presentere appene som er laget for de litt større skjermene. Det har ikke Google lykkes så godt med, og det er fortsatt slik at en del av appene man tar ned på et Android-nettbrett egentlig bare er mobilapper i kjempediger størrelse.

Også utvalget av tilbehør er betydelig større for iPad enn for konkurrentene, noe som gjør økosystemet ganske fleksibelt. Selv om iOS på sett og vis er mindre fleksibelt enn Android, er det nesten ikke grenser for hva man kan få til med en iOS-dings forutsatt det riktige tilbehøret.

Lynrask innmat gjør at en rekke spill virkelig kommer til sin rett på iPad Air 2. Ytelsestestene vi har kjørt på brettet antyder at vi har med et nettbrett å gjøre som er nesten 50 prosent raskere enn noe annet vi har testet. Om det er relle tall eller ei blir vi ikke helt sikre på, men du kan se resultatene selv på side 2.

Se ytelsestestene og les om iPad Air som spillmaskin »

Apple har også hevet kvaliteten på iPad-kameraet. Like fullt vet vi ikke helt om dette er et kamera vi ønsker å bruke til å ta store mengder bilder med. Utendørs i godt lys blir resultatene gode, men bilder tatt innendørs blir fulle av støy. Kvaliteten er grei nok, men den når likevel ikke gode kameratelefoner til knærne. Det kan være praktisk med en gedigen skjerm som kamerasøker, men for undertegnede virker det fortsatt som en nødløsning å knipse bilder med en såpass stor enhet som iPad Air 2 tross alt er.

Les mer om kameraet i iPad Air 2 på side tre »

Til slutt

Apples iPad Air 2 er definitivt ett av de beste nettbrettene du kan kjøpe i dag, om ikke det aller beste. Hovedkonkurrenten heter Samsung Galaxy Tab S, og er også et fabelaktig nettbrett.

Prisforskjellen mellom iPad Air 2 og Galaxy Tab S er ikke så stor som man kanskje skulle tro, om man klarer seg med 16 gigabyte innebygget lagring. Det er det mange som ikke gjør lenger, og desto mer lagringsplass du trenger, desto mer fortoner Galaxy Tab S seg som et fantastisk kjøp. Legger du til et minnekort på 128 gigabyte på startprisen på 3700 kroner, har du 144 gigabyte med deg på farten, for knappe 4300 kroner til sammen. En iPad Air 2 med innebygget kapasitet på 128 gigabyte starter på 5800 kroner.

Det du får med Galaxy Tab S som iPad Air 2 ikke kan gi deg, er den perfekte filmskjermen på et nettbrett. Enda høyere oppløsning, riktig aspekt og svartfarger som er helt svarte, er blant fordelene med Samsungs alternativ.

Les testen av Samsung Galaxy Tab S »

iPad Air 2 byr også på en fantastisk skjerm, men siden den ikke er i bredformat egner den seg bedre til arbeid, spill og apper som er tilpasset dette breddeforholdet. En del foretrekker også dette formatet til nettsurfing. Du får dessuten en ytelse som virkelig slår fra seg, og en fingeravtrykksensor som betydelig enklere å ha med å gjøre enn den som står i Samsungs alternativ.

Her må vi for en gangs skyld konkludere med at det er dødt løp mellom de to produsentenes topprodukter. Hvilken du skal ha avhenger først og fremst av hva du vil gjøre med nettbrettet, men vi kan vanskelig se for oss at noen av de to vil skuffe.

Ytelsestester og grafer

Apple skrev om store deler av operativsystemet sitt før iOS 8-lanseringen. Blant nyhetene er et helt nytt programmeringsspråk for grafikkintensive apper. Språket har fått navnet Metal, og det skal være svært mye mer effektivt enn kombinasjonen av Open GL og Objective C som ble brukt til dette tidligere.

Støtten for de gamle appene er der fortsatt, og i testperioden har det meste fungert etter planen. Det meste unntatt ytelsestesten 3DMark, som tilsynelatende gjør seg ferdig med noen av testene, og gir opp resten. iPad Air 2 kommer ekstremt godt ut i testene Geekbench 3 og AnTuTu. Så godt at vi rett og slett er litt usikre på resultatene. Det er ikke hver dag vi får inn testprodukter som parkerer de heftigste konkurrentene med opp mot 25 prosent ytelsesøkning.

Vi blir ikke helt sikre på om disse ytelsestallene er reelle.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi sammenlikner litt likevel, og ser ganske fort til Nvidia Shield Tablet, som er utstyrt med den svært kraftige systembrikken Tegra K1. Nvidias nettbrett oppnår 3488 poeng i Geekbench, altså mer enn tusen poeng under iPad Air 2. I AnTuTu oppnår Nvidias brett 43256 poeng. Samsungs kliss nye Galaxy Note 4 lander på henholdsvis 3625 i Geekbench og 46220 poeng i AnTuTu.

Les testen av Nvidia Shield Tablet »

Uansett om tallene er reelle eller ei, er iPad Air 2 uten tvil et lynraskt nettbrett. Vi ser det ikke bare i oppgaveveksling og i kjøring av tunge nytteapper. Vi ser det også i spill. Apple fremhever en del av spillene som allerede er ute og bygger på den nye Metal-plattformen. Blant disse er bilspillet Beach Buggy Racing med tegneseriegrafikk, og Gamelofts Modern Combat 5, med betydelig mer realistisk grafikknivå.

iPad Air 2 er rett og slett en fortreffelig spillmaskin. På sitt beste blir grafikken påfallende naturtro, men også spill med tegneserieaktig grafikk kan dra nytte av hestekreftene under skjermen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nærmer seg konsollgrafikk

Alt går lynraskt, det er minimalt med forsinkelser her, og et detaljnivå som er ganske voldsomt. Visuelt sett har vi sett ting som ikke er så ulike før, men detaljnivået og finishen er likevel et godt stykke over det vi ser mest av. Dersom resultatene fra ytelsestestene vi har kjørt på iPad Air 2 er riktige, vil vi etter all sannsynlighet se spill med tilpasninger for iPad Air 2, og enda høyere detaljnivå enn det vi har prøvd her. Typisk er imidlertid dette en utvikling som ikke går kjempefort, og det kan ta noen uker eller måneder før den virkelige avkastningen av Metal og den nye A8X-systembrikken i iPad Air 2 viser seg skikkelig.

Apple sier at selv at man skal oppnå konsollkvalitet i grafikken som kjører på iPad Air 2, og vi skal medgi at det ser ut som om denne typen enheter ser ut til å sakte men sikkert ta igjen konsoller på en del områder. Men vi skal heller ikke glemme at konsoller også blir nye fra tid til annen, og grafikken en ny PlayStation 4 eller Xbox One kan gi deg kan du nok neppe forvente i et syltynt nettbrett fra Apple. Det du derimot kan forvente deg er en knallgod spillopplevelse med polert brukeropplevelse og grafikk som er blant det råeste du kan få i denne formfaktoren.

Les testene av Microsoft Xbox One og Sony PlayStation 4 på Gamer.no

Kamera og testbilder

Selv Apple virker litt forundret over at en hel del nettbrettbrukere tar bilder med de store dingsene. De forklarer det med at den store skjermen er en svært god kamerasøker, og gir et fornuftig inntrykk av bildene man har tatt. Vi skal ikke se bort fra at det også kan være et spørsmål om prioriteringer for mange, der prioriteringer eller økonomi ikke tillater både et nettbrett i toppklasse og en telefon i toppklasse. Uansett blir altså disse litt uhåndterlige brettene brukt til fotografering, og stadig flere produsenter skryter nettbrettkameraene sine opp i sky.

iPad Air 2 har fått et nytt kamera som skal gi langt bedre kvalitet enn i forrige generasjon nettbrett fra Apple. Oppløsningen er åtte megapiksler, akkurat som på iPhone 6, men kameraet skal ikke være helt likt. Det merker vi også.

Les testen av iPhone 6 »

Selv om Apple lover bedre bilder fra iPad Air 2, sliter vi med å se for oss nettbrettkameraet som noe mer enn en nødløsning.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis du fotograferer i dagslys, ute, blir bildene som regel ganske så bra, men så fort vi tar med oss brettet innendørs dukker støyen opp. Bildene har også en tendens til å bli litt blasse innendørs.

Mange spennende ekstrafunksjoner

Her dukker det også opp en del ekstrafunksjoner. Du kan for eksempel filme såkalt timelapse med dette nettbrettet. Enkelt og greit betyr det at du setter det i gang med å ta bilder før du setter det fra deg, og så fortsetter det å knipse bilder med faste intervaller. Effekten gir deg ekstrem fortfilm, av typen du sikkert har sett der skyer beveger seg lynraskt over himmelen.

Det er også mulig å filme i saktefilm med iPad Air 2. For deg som bruker iPad til videokonferanser eller selfier er det verdt å få med at frontkameraet også har blitt forbedret i denne modellen. Det fungerer greit innendørs, men også her støter vi på ganske betydelig bildestøy i alle regnbuens farger.

Alt i alt har iPad Air 2 et helt kurant kamera, men bildene vi har tatt legger seg et greit stykke unna den kvaliteten Apple selv viste frem under lanseringen. Det skal sies at vi er et godt stykke på vei inn i en grå og våt norsk høst, så solen har ikke latt seg overtale til å gi oss de samme perfekte forholdene som vi kunne skue i Apples egne bilder.

annonse