Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei MateBook M3

Elegant og lekker hybrid fra Huawei

MateBook og tilhørende utstyr har en usedvanlig gjennomført stil.

Vegar Jansen, Tek.no

Huawei MateBook M3

Når vi skriver Huawei tenker du naturlig nok «mobiltelefon», men slik trenger det ikke nødvendigvis å være. På årets Mobile World Congress sent i vinter kunne de nemlig vise fram sin Huawei MateBook, et nettbrett – eller PC, alt ettersom – med Intel-innmat og Windows 10 som operativsystem.

Nå har vi fått teste MateBook i «M3»-versjon, en betegnelse som da peker på at prosessoren tilhører Core m3-familien. Denne er rangert under Intels Core i-prosessorer, men har mer muskler enn Intel Atom og dens like.

Selve datamaskinen er elegant, med avrundede hjørner og aluminium der det ikke er glass.

Huawei MateBook er tynn til PC å være. I hjørnet ser vi hodetelefonkontakten og perforeringen til den ene høytaleren.
Vegar Jansen, Tek.no

Nåla stanser på 645 gram på vår vekt – godt over det et tradisjonelt nettbrett veier altså – mens tykkelsen er på 6,9 millimeter. I de andre dimensjonene måler vi 28,0 x 19,5 centimeter, så den er litt mindre enn et A4-ark.

Berøringsskjermen på 12 tommer har en oppløsning på hele 2160 x 1440 piksler.

Ikke en lyd

I Huawei MateBook M3 sitter som nevnt en Intel-prosessor, nærmere bestemt Core m3-6Y30. Denne tilhører Skylake-generasjonen av prosessorer og har en TDP på 4,5 watt. Her er det ikke lagt opp til aktiv kjøling, så dette er med andre ord et nettbrett du aldri vil høre et knyst fra.

Med mindre du da setter på en film, musikk eller noe annet som lager lyd.

Mange vil kaste et blikk på Huawei MateBook M3 og se på den som en konkurrent til Microsoft Surface Pro 4. Men samtidig har den også ting til felles med Apple MacBook og/eller Microsoft Surface 3 – avhengig av hva du vil vektlegge.

Faktisk kan den også være et slags alternativ til Apple iPad Pro.

MateBook og Surface Pro 4 har litt til felles, som avtagbart tastaturdeksel. Rent utseendemessig er MateBook litt tynnere, litt mindre og gjør seg bedre i skinnsofa'n.
Vegar Jansen, Tek.no

Men hvis vi starter med det innvendige og prosessoren, så finner vi denne også i den nye MacBooken fra Apple, samt i den rimeligste utgaven av Surface Pro 4. Core m3-6Y30 har to kjerner og Hyper-threading, og i Huawei MateBook M3 kjører den normalfrekvensen på 900 MHz – og opp mot 2200 MHz (2,2 GHz) i turbomodus.

En PC trenger for øvrig mer enn bare en CPU. Huawei MateBook M3 er utstyrt med 4 GB minne, en 128 GB SSD og har Intel HD Graphics 515 – integrert i prosessoren – til å ta seg av grafikken.

Vårt tidlige testeksemplar hadde dog en SSD på 256 GB, men etter hva vi har fått beskjed om fra Huawei vil ikke denne konfigurasjonen bli tilgjengelig i Norge. Ønsker du mer RAM og en mer romslig SSD, må du over på MateBook M5, som da vil ha en litt kjappere prosessor og for øvrig koste mer.

MateBooks tastaturdeksel fungerer også som støtte, men gir deg kun to vinkler å velge mellom.
Vegar Jansen, Tek.no

Kommunikasjon til nettverk og trådløse dingser går over 802.11ac Wi-Fi og Bluetooth 4.1.

Foruten dette er MateBook utstyrt med et webkamera og mikrofon slik at videosamtaler ikke er noe problem, samt en «Windows Hello»-fingeravtrykksleser på siden som gjør at du slipper å skrive inn passord for å logge inn. Ikke like enkelt og elegant som med ansiktsgjenkjenningen hos Surface Pro 4, men nesten.

To innebygde høyttalere har MateBook også. Disse sitter i «toppen» når datamaskinen brukes sammen med tastaturet, slik at det blir kort vei fra disse til ørene. Lyden er stort sett kurant, men diskanten kan til tider oppleves som litt vel skarp.

Lyd er dog ikke det du bør legge vekt på i en tynn bærbar eller nettbrett. Skal du ha god lyd, bruk hodetelefoner eller en eksternt anlegg.

Én USB-kontakt

Medfølgende lader og kabel er også USB Type-C.
Vegar Jansen, Tek.no

Av porter og kontakter er Huawei MateBook kun utstyrt med én USB 3.0-kontakt, da av den nye Type-C som også brukes til å lade datamaskinen.

De to andre kontaktene du finner på denne PC-en er en 3,5-millimeters minijack for lyd og en proprietær kontakt som lar deg koble til det medfølgende tastaturet, som for øvrig er bakbelyst og kalles MateBook Portfolio Keyboard. Her trenger du bare å føre delene sammen – magneter sørger for at det hele kommer skikkelig på plass og blir der.

Som tilfelle også er med Microsofts Surface-modeller trenger du ikke bruke et tastatur med MateBook, men produktiviteten øker utvilsomt når du har noe skikkelig å taste med.

Tastaturet fungerer også som støtte og som deksel for selve MateBooken når du putter den i veska. Dekselet går da helt rundt, holdes på plass med magneter og med sin lærtekstur gir det hele pakka en eksklusiv «touch and feel» som oser klasse og kvalitet.

MateBook er godt beskyttet av tastaturdekselet. Her har vi også USB Type-C-kontakten til venstre, og mellom volumknappene til høyre sitter fingeravtrykksleseren.
Vegar Jansen, Tek.no

Uheldigvis gjør det også sitt for vekten. For selv om MateBook ikke er spesielt tung – 645 gram leser vi på vår vekt – blir totalen på 1150 gram når vi få på tastaturdekselet. Da veier den plutselig mer enn både MacBook og aktuelle Surface-modeller.

Overganger og ekstrautstyr må til

Huawei MateDock er ekstrautstyr.
Vegar Jansen, Tek.no
Huawei har ikke spart på innpakkingen heller. Her er MatePen i esken sin.
Vegar Jansen, Tek.no
MateDock i etuiet, hvor det også er plass til MatePen og de to USB-overgangene som følger med datamaskinen.
Vegar Jansen, Tek.no

Som Huawei burde ha fått med seg er MateBook med sin ene USB Type-C-kontakt litt spartansk utstyrt. Men de lar deg ikke helt i stikken. En kort ledning med USB Type-C i den ene enden og Mikro-USB i den andre følger med, samt en overgang fra Mikro-USB til vanlig USB (Type-A).

Med disse to vil du kunne koble til det meste av vanlig USB-utstyr.

USB-kontakten benyttes også til lade MateBooken. Den medfølgende laderen og USB-C-kabelen på halvannen meter kan levere opp til 24 watt og lader datmaskinen omtrent halvveis på en times tid.

Men når du lader får du jo ikke brukt USB-kontakten til andre ting, så derfor får du også en dokkingstasjon til MateBook – ikke helt overraskende kalt MateDock – som ekstrautstyr.

Selve dokken gir deg to vanlige USB 3.0-kontakter, kablet nettverk, HDMI og VGA. Den kan være koblet til samtidig som du lader MateBooken og kommer med et etui i samme stil som tastaturdekselet. Også her er det magneter som holder ting på plass, og det er dessuten gjort plass til de to USB-overgangene som følger med datamaskinen.

MateDock-etuiet har også plass til ekstrautstyr nummer to: MatePen (ja, nettopp), som da er en stylus eller skjermpenn for MateBook. Pennen er oppladbar, er trykksensitiv gjennom 2048 nivåer og har laserpeker i den andre enden.

Når det kommer til kvalitetsinntrykket har ikke Huawei spart seg – både datamaskinen og det andre utstyret virker elegant, solid og har en gjennomført stil. Men så hører heller ikke MateBook og kompani til i den rimelige enden av prisskalaen.

MateBook M3 inkludert tastatur har en veiledende pris på 9499 kroner, mens MateDock skal koste 999 og skjermpennen 699 kroner.

Huawei MateBook M3 12" 128 GB
7
Bra

Huawei MateBook M3 12" 128 GB

7
Bra
sitatEn elegant og gjennomført hybrid-PC, men ikke best i klassen.

Fordeler

 • +
  Lyssterk, høyoppløst skjerm
 • +
  Tastaturdeksel medfølger
 • +
  Helt stillegående
 • +
  Solid og elegant
 • +
  «Windows Hello»-fingeravtrykksleser
 • +
  Ålreit tastatur, god pekeplate

Ting å tenke på

 • Kun én USB Type-C-kontakt
 • Litt høy vekt med tastaturdekselet
 • Ingen minnekortleser

Ytelse

Hvor god ytelse du trenger vil være helt avhengig av hva du har tenkt å bruke datamaskinen til – det sier seg selv at en som bare skal surfe, skrive litt og se på film ikke trenger den samme kraften som i en PC ment for spilling og videoredigering.

La det derfor være klart at Huawei MateBook helt klart er rettet mot deg som har ganske lette oppgaver i tankene. Min kollega Anders kalte den nye MacBooken fra Apple for «verdens dyreste PowerPoint-assistent», og det kan være verdt å ha i bakhodet ettersom MateBook M3 egentlig er i samme klasse.

I tillegg til å kjøre MateBook M3 mot nevnte MacBook, har vi også tatt med Microsoft Surface 3 og Microsoft Surface Pro 4 – sistnevnte da med Intel Core i5-prosessor.

Microsoft Surface 3 har for øvrig en Intel Atom x7-prosessor og er på papiret den svakeste av de fire. Men så koster den også langt mindre.

Dessuten har vi slengt med den nye HP Spectre 13, som både kan skilte med god ytelse og en tynn profil – samt en skikkelig heftig prislapp.

Som vi ser av prosessorytelsen så gjør Huawei MateBook det helt greit. Den er naturligvis ikke på nivå med Surface Pro 4 med kraftigere prosessor, men vi ser at den faktisk gjør en litt bedre figur enn Apples MacBook – som har den samme prosessoren.

At MateBook da slår MacBook har med varme å gjøre. Begge disse datamaskinene er passivt kjølt, og ytelsen tilpasses etter hvor varm datamaskinen er. Her ser det ganske enkelt ut til at Huaweien er flinkere til å bli kvitt varmen slik at prosessoren kan holde litt høyere hastighet.

Spillytelsen forteller den samme historen som prosessortestene. Huawei MateBook kan brukes til litt forsiktig spilling, men det går ikke akkurat unna. Den er dog et langt bedre valg enn Surface 3 dersom det er viktig for deg.

En ting som ikke kommer fram av tallene over er at ytelsen går ned etter litt tid. Etter en halvtimes spilløkt kunne vi i Far Cry 2 måle at ytelsen gikk ned med så mye som tretti prosent. Igjen har dette med varme å gjøre – under spilling rekker ikke PC-en å kvitte seg med varmen, og prosessoren setter ned hastigheten deretter.

Vi målte for øvrig en maksimal overflatetemperatur på førti grader under belastning, som er et par grader under det vi typisk ser på vifteløse modeller.

SSD-en som sitter i Huawei MateBook er ikke den raskeste i klassen, men en lesehastighet på 555 megabyte i sekundet er på høyde med hva vi får ut av en vanlig 2,5-tommers SATA SSD – og under vanlig bruk vil du neppe merke noen forskjell.

Skrivehastigheten er som typisk for en slik datamaskin. Her er for øvrig MacBooken i en klasse for seg.

Huawei MateBook M3 12" 128 GB
7
Bra

Huawei MateBook M3 12" 128 GB

7
Bra
sitatEn elegant og gjennomført hybrid-PC, men ikke best i klassen.

Fordeler

 • +
  Lyssterk, høyoppløst skjerm
 • +
  Tastaturdeksel medfølger
 • +
  Helt stillegående
 • +
  Solid og elegant
 • +
  «Windows Hello»-fingeravtrykksleser
 • +
  Ålreit tastatur, god pekeplate

Ting å tenke på

 • Kun én USB Type-C-kontakt
 • Litt høy vekt med tastaturdekselet
 • Ingen minnekortleser

Bruk og konklusjon

I bruk

Huawei MateBook M3 er nesten like stor og tung som Apple iPad Pro. Og som tilfelle var med denne, er du nesten nødt til ha noe å støtte MateBook opp mot.

Det er muligens derfor Huawei selger den sammen med tastaturdekselet, noe Microsoft lettere slipper unna med ettersom Surface har integrert støttebein og forskjellige typer tastaturdeksler å velge mellom.

Store deler av tiden har vi derfor også brukt Huawei MateBook sammen med tastaturdekselet, som altså gir brettet god beskyttelse, men får den totale vekten opp i 1,15 kilogram. Dekselet fungerer også som støtte, hvor det er mulig å velge mellom to trinn – som på langt nær er like praktisk som Surface Pro 4s trinnløse støttebein.

Huawei er glade i å bruke magnetisme for å holde ting på plass, og det er også tilfelle med støtten for MateBook. Dette fungerer fint på pulten, men idet du sitter med MateBook på fanget på et humpete tog merker du begrensningene og fallhøyden.

Kun to trinn å stille vinkelen på vil for øvrig ikke alltid kunne gi deg den mest optimale vinkelen mot hvordan du sitter og eventuelle sjenerende lysskilder i bakgrunnen. Men med en ganske lyssterk IPS-skjerm med god innsynsvinkel ordner det seg i de fleste tilfeller.

Skjermen er ikke blant de best kalibrerte vi har sett. Spesielt i området fra grønt til hvitt er det litt å sette fingeren på, men det er nå ikke noe du typisk vil legge merke til med mindre du har noe å sammenligne med direkte.

Vi regner egentlig ikke med at de mest kresene designerne skal gå etter akkurat denne PC-en heller.

På den annen side kan vi ikke være for sikre. Som tilfelle er med både iPad Pro og Surface Pro 4 kan mye av poenget med en slik datamaskin være å sette seg godt til rette i sofaen og bruke den spesielle pennen (jepp, ekstrautstyret kalt MatePen) til å utforske sine kreative sider.

Pennen fungerer for øvrig upåklagelig etter hva vi erfarer, men ettersom undertegnende ikke har et kunsterisk fiber i kroppen er det ikke blitt lagt særlig vekt på bruk av denne under testen.

Ålreit tastatur

Når det gjelder andre måter å samhandle med datamaskinen på har MateBook altså en berøringssensitiv skjerm, og til det gjør også Windows 10 en anstendig jobb. Ellers vil nok de fleste foretrekke å bruke tastaturet og pekeplata som naturlig nok sitter i tastaturdekselet.

Tastaturet er for det meste godt å skrive på, men kan ikke vinkles og ligger flatt på underlaget. Tastene har relativt kort vandring, men tastaturet har også litt fleks, slik at du ikke blir helt bråstopp. Det støyer heller ikke nevneverdig med mindre du går inn for å virkelig hamre løs.

Pekeplaten holder også god kvalitet, med glatt og behagelig overflate, støtte for flerfingring og klikk der du presser ned hele platen.

Vårt testeksemplar kom for øvrig med internasjonal layout, men i Norge skal tastaturet være av den velkjente felles skandinaviske typen.

Batteridriftstiden kunne vært bedre, spesielt med tanke på at Huawei MateBook – når vi kalkulerer inn vekten av tastaturdekselet – er tyngre enn både Apple MacBook, HP Spectre 13, Microsoft Surface Pro 4 og Surface 3

Dette altså til tross for at den har en mer energigjerrig prosessor enn Surface Pro 4 og Spectre 13.

Merk for øvrig at Surface 3 ikke er med i tabellen over – den ble nemlig batteritestet på en litt annen måte. Men vi regner med at den ville lagt seg omtrent på samme nivå som Apple MacBook.

Konklusjon

Elegant pakke: MateBook, tastaturdeksel og MateDock. MatePen er også i etuiet.
Vegar Jansen, Tek.no

Huawei MateBook M3 er et kurant forsøk på å lage en eksklusiv 2-i-1-modell med avtagbart tastatur. Teknologien er på plass, om enn kun med én USB Type-C-port – som også skal brukes til lading. Men ellers er det ikke det fysiske det skal stå på, for MateBook har en lekker stil og vi tipper den kommer til å slå an veldig godt innad i konsernet.

For resten av verden er det i hovedsak én ting i veien for et kjøp, og den tingen heter Microsoft Surface Pro 4. Til en femhundrelapp mer får du denne med like mye krefter og lagringsplass som MateBook M3. Da er pennen inkludert – men ikke tastaturet.

Hvis vi regner med at penn og tastatur er det du vil ha med, må du alt i alt ut med omtrent 1300 kroner mer for en Surface Pro 4 kontra Huawei MateBook. Det hadde vi spandert på oss.

For Surfacen er i våre øyne en bedre på de fleste områder. Med den får du en enda bedre og enda mer høyoppløst skjerm, litt lavere vekt, trinnløst støttebein, ekstra kamera i front, IR-kamera for ansiktsgjenkjenning og «vanlig» USB slik at du slipper å dra rundt på overganger. Surfacen har dessuten minnekortleser, så du kan bruke et microSD-kort til å utvide lagringsplassen.

Etter alt å dømme vil en Surface med Core m3-prosessor også by på bedre batteridriftstid.

Den største fordelen vi kan gi MateBook kontra Surface er at du slipper unna proprietære ladere, men enn så lenge vrimler det ikke akkurat av USB Type-C-ladere heller.

Avhengig av øyet som ser, kan vi forresten også argumentere med at MateBook er noen hakk mer elegant. Det er i hvert fall vanskelig å ta Huawei på stilen med denne PC-en.

For dyrt?
Da er kanskje Microsoft Surface 3 et bedre alternativ >>>

Huawei MateBook M3 12" 128 GB
7
Bra

Huawei MateBook M3 12" 128 GB

7
Bra
sitatEn elegant og gjennomført hybrid-PC, men ikke best i klassen.

Fordeler

 • +
  Lyssterk, høyoppløst skjerm
 • +
  Tastaturdeksel medfølger
 • +
  Helt stillegående
 • +
  Solid og elegant
 • +
  «Windows Hello»-fingeravtrykksleser
 • +
  Ålreit tastatur, god pekeplate

Ting å tenke på

 • Kun én USB Type-C-kontakt
 • Litt høy vekt med tastaturdekselet
 • Ingen minnekortleser
annonse