Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei MateBook M3

Elegant og lekker hybrid fra Huawei

MateBook og tilhørende utstyr har en usedvanlig gjennomført stil.

Huawei MateBook M3

Når vi skriver Huawei tenker du naturlig nok «mobiltelefon», men slik trenger det ikke nødvendigvis å være. På årets Mobile World Congress sent i vinter kunne de nemlig vise fram sin Huawei MateBook, et nettbrett – eller PC, alt ettersom – med Intel-innmat og Windows 10 som operativsystem.

Nå har vi fått teste MateBook i «M3»-versjon, en betegnelse som da peker på at prosessoren tilhører Core m3-familien. Denne er rangert under Intels Core i-prosessorer, men har mer muskler enn Intel Atom og dens like.

Selve datamaskinen er elegant, med avrundede hjørner og aluminium der det ikke er glass.

Huawei MateBook er tynn til PC å være. I hjørnet ser vi hodetelefonkontakten og perforeringen til den ene høytaleren.

Nåla stanser på 645 gram på vår vekt – godt over det et tradisjonelt nettbrett veier altså – mens tykkelsen er på 6,9 millimeter. I de andre dimensjonene måler vi 28,0 x 19,5 centimeter, så den er litt mindre enn et A4-ark.

Berøringsskjermen på 12 tommer har en oppløsning på hele 2160 x 1440 piksler.

Ikke en lyd

I Huawei MateBook M3 sitter som nevnt en Intel-prosessor, nærmere bestemt Core m3-6Y30. Denne tilhører Skylake-generasjonen av prosessorer og har en TDP på 4,5 watt. Her er det ikke lagt opp til aktiv kjøling, så dette er med andre ord et nettbrett du aldri vil høre et knyst fra.

Med mindre du da setter på en film, musikk eller noe annet som lager lyd.

Mange vil kaste et blikk på Huawei MateBook M3 og se på den som en konkurrent til Microsoft Surface Pro 4. Men samtidig har den også ting til felles med Apple MacBook og/eller Microsoft Surface 3 – avhengig av hva du vil vektlegge.

Faktisk kan den også være et slags alternativ til Apple iPad Pro.

MateBook og Surface Pro 4 har litt til felles, som avtagbart tastaturdeksel. Rent utseendemessig er MateBook litt tynnere, litt mindre og gjør seg bedre i skinnsofa'n.

Men hvis vi starter med det innvendige og prosessoren, så finner vi denne også i den nye MacBooken fra Apple, samt i den rimeligste utgaven av Surface Pro 4. Core m3-6Y30 har to kjerner og Hyper-threading, og i Huawei MateBook M3 kjører den normalfrekvensen på 900 MHz – og opp mot 2200 MHz (2,2 GHz) i turbomodus.

En PC trenger for øvrig mer enn bare en CPU. Huawei MateBook M3 er utstyrt med 4 GB minne, en 128 GB SSD og har Intel HD Graphics 515 – integrert i prosessoren – til å ta seg av grafikken.

Vårt tidlige testeksemplar hadde dog en SSD på 256 GB, men etter hva vi har fått beskjed om fra Huawei vil ikke denne konfigurasjonen bli tilgjengelig i Norge. Ønsker du mer RAM og en mer romslig SSD, må du over på MateBook M5, som da vil ha en litt kjappere prosessor og for øvrig koste mer.

MateBooks tastaturdeksel fungerer også som støtte, men gir deg kun to vinkler å velge mellom.

Kommunikasjon til nettverk og trådløse dingser går over 802.11ac Wi-Fi og Bluetooth 4.1.

Foruten dette er MateBook utstyrt med et webkamera og mikrofon slik at videosamtaler ikke er noe problem, samt en «Windows Hello»-fingeravtrykksleser på siden som gjør at du slipper å skrive inn passord for å logge inn. Ikke like enkelt og elegant som med ansiktsgjenkjenningen hos Surface Pro 4, men nesten.

To innebygde høyttalere har MateBook også. Disse sitter i «toppen» når datamaskinen brukes sammen med tastaturet, slik at det blir kort vei fra disse til ørene. Lyden er stort sett kurant, men diskanten kan til tider oppleves som litt vel skarp.

Lyd er dog ikke det du bør legge vekt på i en tynn bærbar eller nettbrett. Skal du ha god lyd, bruk hodetelefoner eller en eksternt anlegg.

Én USB-kontakt

Medfølgende lader og kabel er også USB Type-C.

Av porter og kontakter er Huawei MateBook kun utstyrt med én USB 3.0-kontakt, da av den nye Type-C som også brukes til å lade datamaskinen.

De to andre kontaktene du finner på denne PC-en er en 3,5-millimeters minijack for lyd og en proprietær kontakt som lar deg koble til det medfølgende tastaturet, som for øvrig er bakbelyst og kalles MateBook Portfolio Keyboard. Her trenger du bare å føre delene sammen – magneter sørger for at det hele kommer skikkelig på plass og blir der.

Som tilfelle også er med Microsofts Surface-modeller trenger du ikke bruke et tastatur med MateBook, men produktiviteten øker utvilsomt når du har noe skikkelig å taste med.

Tastaturet fungerer også som støtte og som deksel for selve MateBooken når du putter den i veska. Dekselet går da helt rundt, holdes på plass med magneter og med sin lærtekstur gir det hele pakka en eksklusiv «touch and feel» som oser klasse og kvalitet.

MateBook er godt beskyttet av tastaturdekselet. Her har vi også USB Type-C-kontakten til venstre, og mellom volumknappene til høyre sitter fingeravtrykksleseren.

Uheldigvis gjør det også sitt for vekten. For selv om MateBook ikke er spesielt tung – 645 gram leser vi på vår vekt – blir totalen på 1150 gram når vi få på tastaturdekselet. Da veier den plutselig mer enn både MacBook og aktuelle Surface-modeller.

Overganger og ekstrautstyr må til

Huawei MateDock er ekstrautstyr.
Huawei har ikke spart på innpakkingen heller. Her er MatePen i esken sin.
MateDock i etuiet, hvor det også er plass til MatePen og de to USB-overgangene som følger med datamaskinen.

Som Huawei burde ha fått med seg er MateBook med sin ene USB Type-C-kontakt litt spartansk utstyrt. Men de lar deg ikke helt i stikken. En kort ledning med USB Type-C i den ene enden og Mikro-USB i den andre følger med, samt en overgang fra Mikro-USB til vanlig USB (Type-A).

Med disse to vil du kunne koble til det meste av vanlig USB-utstyr.

USB-kontakten benyttes også til lade MateBooken. Den medfølgende laderen og USB-C-kabelen på halvannen meter kan levere opp til 24 watt og lader datmaskinen omtrent halvveis på en times tid.

Men når du lader får du jo ikke brukt USB-kontakten til andre ting, så derfor får du også en dokkingstasjon til MateBook – ikke helt overraskende kalt MateDock – som ekstrautstyr.

Selve dokken gir deg to vanlige USB 3.0-kontakter, kablet nettverk, HDMI og VGA. Den kan være koblet til samtidig som du lader MateBooken og kommer med et etui i samme stil som tastaturdekselet. Også her er det magneter som holder ting på plass, og det er dessuten gjort plass til de to USB-overgangene som følger med datamaskinen.

MateDock-etuiet har også plass til ekstrautstyr nummer to: MatePen (ja, nettopp), som da er en stylus eller skjermpenn for MateBook. Pennen er oppladbar, er trykksensitiv gjennom 2048 nivåer og har laserpeker i den andre enden.

Når det kommer til kvalitetsinntrykket har ikke Huawei spart seg – både datamaskinen og det andre utstyret virker elegant, solid og har en gjennomført stil. Men så hører heller ikke MateBook og kompani til i den rimelige enden av prisskalaen.

MateBook M3 inkludert tastatur har en veiledende pris på 9499 kroner, mens MateDock skal koste 999 og skjermpennen 699 kroner.

Huawei MateBook M3 12" 128 GB
7
Bra

Huawei MateBook M3 12" 128 GB

sitat"En elegant og gjennomført hybrid-PC, men ikke best i klassen."

Fordeler

 • Krysse av
  Lyssterk, høyoppløst skjerm
 • Krysse av
  Tastaturdeksel medfølger
 • Krysse av
  Helt stillegående
 • Krysse av
  Solid og elegant
 • Krysse av
  «Windows Hello»-fingeravtrykksleser
 • Krysse av
  Ålreit tastatur, god pekeplate

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kun én USB Type-C-kontakt
 • Bytt
  Litt høy vekt med tastaturdekselet
 • Bytt
  Ingen minnekortleser