På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Den ser ut som en telefon fra 2013, men oppfører seg som en fra 2016
Dette er iPhonen mange Apple-fans har gledet seg til.
Innhold
Førsteinntrykk
Det har gått nesten fire år siden vi så en iPhone 5 for første gang. Den hadde litt større skjerm enn forgjengeren, den var litt tynnere, men designet ellers var ganske likt. Vi sa den var pen, men kanskje litt kjedelig. Det samme sa vi året etter i 2013, da Apple slapp iPhone 5S. Allerede da stusset vi over hvor liten telefonen var i forhold til konkurrentene.
I dag er omtrent alle mobiler som lanseres gigantiske. Store skjermer og runde kanter har blitt den nye normen, og nesten ingen gidder å designe nye, små mobiler lenger. Det eneste unntaket er Sonys Xperia Z5 Compact.
Det har blitt et problem for mange som ikke ønsker å fylle hele bukselomma med en mobiltelefon, eller for dem med litt mindre hender. Mange sitter fortsatt og tvilholder i sine utdaterte telefoner, enten det er en iPhone 5S eller til og med 4S, i håp om at Apple skal slippe en liten mobil igjen.
Bønnen er hørt, og iPhone SE har kommet. Den har fortsatt de skarpe kantene vi husker fra tidligere modeller, de samme runde knappene på siden, og den samme 4 tommer store skjermen. Bortsett fra at den nå også kan komme i rosa, og at den føles bittelitt lettere, er den helt identisk med iPhone 5S-en jeg har liggende i skuffen hjemme. I hvert fall helt fram til du faktisk bruker telefonen, og du innser at det har skjedd veldig mye på fire år.
Det viser seg nemlig at når du putter innmaten til en 2015-mobil inn i et telefonskall fra 2013, så får du et ganske spenstig resultat.
Samme design som før
Men før vi tar for oss den nye innmaten, la oss titte på utseendet. Ingen skal beskylde Apple for å kaste bort verdifull arbeidstid for å komme opp med det nye designet til iPhone SE. Alle de gamle elementene er bevart. Telefonen har en 4 tommer bakbelyst IPS-LCD-skjerm med med akkurat samme oppløsning som tidligere, 640 x 1136 piksler, og den ser akkurat like bra ut som den gjorde i 2013.
Med en pikseltettet på 326 ppi sitter pikslene tett nok til at de aller fleste ikke vil kunne skille pikslene fra hverandre, selv om den ikke akkurat kan sammenligne seg med de skarpeste skjermene på markedet lenger.
- Sjekk ut denne for eksempel: Sony Xperia Z5 Premium har 4K-skjerm »
Nytt i 2016 er imidlertid at telefonen kommer i enda en farge. Akkurat som med iPhone 6s kommer også iPhone SE i fire ulike farger – grå, hvit, gull og «rose gold», også kjent som rosa. Vårt testeksemplar kom i rosa, noe som gjorde det bittelitt lettere å skille den fra iPhone 5S-en vi tester den imot.
Bittebittesmå justeringer
Ser du på metallkanten rundt skjermen kan du se av de få endringene Apple har gjort fra tidligere – den er nå matt i stedet for blank. Med tanke på hvor hakkete denne kanten har blitt på mange eldre iPhone 5S-er, var nok dette et lurt valg av Apple. Den andre bittelille justeringen finner vi på baksiden, hvor Eple-logoen nå er et separat stykke metall, fremfor å være en del av resten av baksiden. Du må imidlertid stryke fingeren over logoen for å merke forskjellen.
Ellers ser både topp og bunn helt lik ut med de tidligere modellene. Hjemknappen er fortsatt rundt og flat, og skjuler en fingeravtrykkssensor på innsiden. Her har Apple valgt å beholde den opprinnelige Touch ID-sensoren, i stedet for å oppgradere til den raskere varianten vi finner i iPhone 6S-modellene. Volumknappene og dempebryteren er fortsatt plassert på venstresiden, og av/på-knappen er tilbake på toppen.
Apple kaller designet «klassisk», men vi kaller det latskap. Det er klart at Apple sparer millioner på å kunne fortsette å pumpe ut det samme designet de har gjort siden 2013, men hvis man faktisk har ventet på en oppgradering siden iPhone 5S, hadde nok de fleste håpet på et nytt design.
Men til tross for et gammelt design, føles iPhone SE helt ny ut i bruk.
Bli med over til neste side, så tar vi en nærmere titt på ytelse, kameraet og hvordan det føles å bruke en 4 tommer stor skjerm igjen »
Apple frir til sine egne fans, og treffer på de fleste punkter
Fordeler
- +Liten og nett
- +Kraftig maskinvare
- +Bra hovedkamera
- +Moderne operativsystem
- +Gode integrerte funksjoner
- +Relativt lav pris
Ting å tenke på
- —Design fra 2013
- —Dårlig frontkamera
- —Liten skjerm
I bruk
Det føles ganske rart å bruke en 4-tommers mobil igjen. Det er trygt og godt å holde i en mobil du ikke føler man kan miste, men også irriterende å ikke ha en større skjerm. At iPhone SE ser identisk ut med iPhone 5S demper ikke følelsen av at man holder i en litt gammel telefon, både med tanke på utseende og størrelse.
Hvis du er vant til å bruke en større telefon vil du fort legge merke til småting du ikke lenger kan gjøre like effektivt på iPhone SE. Du får rett og slett ikke plass til like mye informasjon på den lille skjermen, så det er bare å glemme å redigere dokumenter eller regneark via mobilskjermen.
Den lille størrelsen er forøvrig det eneste som vil få deg til å tenke at dette er en gammel mobil. Så fort du begynner å bruke den vil du nemlig raskt legge merke til de moderne komponentene Apple har puttet på innsiden, og fordelene det har.
Her er det tross alt snakk om den nyeste mobilprosessoren A9 som jobber på innsiden – den samme som du finner i toppmodellen iPhone 6S. Vi kjørte et par raske ytelsesmålinger for å bekrefte følelsen vi satt med, og de fortalte oss akkurat det samme som Apple har skrytt av: Dobbelt så god ytelse som den gamle iPhone 5S, og like bra som iPhone 6S:
Ytelse by Tek Tuk - InfogramTil vanlig vil du nok ikke tenke mye over at den fikk 28 315 poeng i 3D Marks ytelsestest, men i praksis betyr det at dette er en rask telefon. En veldig raskt telefon, faktisk. Ettersom skjermen til iPhone SE har lavere oppløsning enn iPhone 6S, betyr det også at prosessoren ikke trenger å dytte rundt på like mange piksler. Dette gjør at telefonen til tider oppleves som enda kjappere enn storebroren, og i noen ytelsestester kommer den også ut på toppen. Her er det imidlertid bare snakk om nyanseforskjeller – begge telefonene har tross alt samme maskinvare.
Enorm oppgradering fra iPhone 5S
Oppgraderer du fra en eldre iPhone, for eksempel den fysisk identiske iPhone 5S, kan du belage deg på en helt ny verden. Du trenger ikke lenger å vente i mange sekunder før vanlige apper åpner seg, du kan spille de tøffeste spillene fra App Store uten problemer og du kan kose deg med de aller nyeste funksjonene iOS har å by på.
Det er ikke alltid snakk om mange sekunder, men hvert sekund teller når du skal løfte opp mobilen fra lomma og få oversikt på kort tid.
Som du kan se i det lille videoklippet til høyre så er det snakk om tre-fire sekunder forsinkelse på iPhone 5S-en. Dette er et ekstremtilfelle – de fleste apper åpner langt fortere, og forskjellen er mindre merkbar på enklere apper, som kalender, meldinger og kalkulatoren.
Batteritiden virker også til å ha blitt hakket bedre enn i iPhone 5S. Batteriet har fått bittelitt bedre kapasitet, og under testperioden kom vi oss fint igjennom hele dagen, med særdeles aktivt bruk, uten problemer. Ikke noe revolusjonerende akkurat, men det legger seg omtrent på høyde med tidligere iPhone-modeller.
Samme kamera som iPhone 6S
I tillegg til en langt raskere prosessor har iPhone SE også et langt bedre kamera enn forgjengeren. Apple har brukt den samme optikken som du finner i toppmodellen iPhone 6S, men den har ikke optisk bildestabilisering som den enorme iPhone 6S Plus har.
Kameraappen åpnes nesten umiddelbart når du trykker på ikonet og er klar for å ta bilder med en gang. Akkurat som hos toppmodellene har du nå tilgang til ting som 4K-video-opptak, slow-motion-opptak, panoramabilde og såkalte «live»-bilder. Sistnevnte er en funksjon som gjør bildene dine litt mer livlige ved å ta opp et lite videoklipp foran og bak bildet, som du kan se ved å holde fingeren på bildet.
Du kan se eksempel på et live-bilde i videoen til høyre.
12 megapiksels-kameraet tar skarpe og fine bilder og akkurat som i iPhone 6S er det fasedeteksjon som benyttes for å at kameraet skal fokusere riktig.
Ettersom det er nøyaktig samme kamera som du finner i Apples toppmodell, har den de samme styrkene og svakhetene. Fokuset treffer stort sett alltid, fargene er godt balanserte og du får godkjente bilder selv i relativt mørke omgivelser. Blir det veldig mørkt er det visse modeller som klarer seg bedre, slik som Samsung Galaxy S7. Men det er fortsatt ikke noen tvil om at iPhone, enten det er 6S eller SE, er blant det beste du finner hvis du er ute etter et godt «allround»-mobilkamera.
Som vi har nevnt i tidligere tester av iPhoner føler vi et behov for å gjenta det her: Hold deg unna den minste 16GB-varianten av telefonen. iPhone SE kommer levert med enten 16- eller 64GB lagringsplass, og 16GB er altfor lite hvis du faktisk vil lagre noe på telefonen din. Med 16 megapiksel store bilder, 4K-video (!) og stadig større apper vil det ikke ta mange dager før du ønsker deg mer lagringsplass.
Kjipt selfie-kamera
Selfie-kameraet på framsiden av iPhone SE er fortsatt det samme gamle du finner på iPhone 5S. 1,2 megapiksler er ikke mye å skryte av, og det er ganske skuffende at Apple ikke oppgraderte dette kameraet også. Dette henger sannsynligvis sammen med at skjerm og Touch ID-sensoren også er nøyaktig den samme som du finner i den utgåtte modellen.
Dette resulterer i ganske kornete og kjipe selfier, selv om iPhone SE i det minste har den nye Retina Flash, hvor skjermen lyser ekstra sterkt i øyeblikket bildet tas, og benyttes som blits.
Apple frir til sine egne fans, og treffer på de fleste punkter
Fordeler
- +Liten og nett
- +Kraftig maskinvare
- +Bra hovedkamera
- +Moderne operativsystem
- +Gode integrerte funksjoner
- +Relativt lav pris
Ting å tenke på
- —Design fra 2013
- —Dårlig frontkamera
- —Liten skjerm
Konklusjon
iPhone SE er Apples svar til alle iPhone 5S-eiere som har ventet på en oppgradering, men som ikke har ønsket seg en større skjerm. Det er også en potensiell løsning for alle som går rundt med en stor, ny iPhone, men som savner tiden hvor telefoner fortsatt var små.
Men selv om iPhone SE ser helt lik ut som iPhone 5S på utsiden har det skjedd mye på innsiden.
Ulv i fåreklær
Prosessoren er den samme som Apples toppmodell iPhone 6S, og på grunn av den mindre skjermen med lavere oppløsning, oppleves iPhone SE som enda raskere enn storebroren sin. Den scorer til og med høyere på ytelsestester enn de aller fleste toppmodeller, noe du kanskje ikke forventer av en tilsynelatende uskyldig 4-tommer. I praksis oppleves den som lynkjapp, og der du har måttet vente i mange sekunder før kameraet dukker opp på din gamle iPhone 5S, spretter det opp på iPhone SE i løpet av ett sekund.
På mange måter er det som en iPhone 6S med en mindre skjerm, og litt færre funksjoner.
Godt kamera
Kameraet på 12 megpiksler matcher det du finner i den dyrere og større modellene iPhone 6S, dog uten optisk bildestabilisator som iPhone 6S Plus har. Det vil si at den skyter bilder med en oppløsning på 4200 × 2800 piksler, og filmer i 4K-oppløsning - fire ganger høyere videooppløsning enn iPhone 5S, altså.
Bildene er skarpe og gode, og mobilen tar gode bilder selv når det begynner å bli ganske mørkt. Hovedkameraet på iPhone SE er langt bedre enn på iPhone 5S.
Noe henger igjen i 2013
Men så er det tingene Apple valgte å ikke oppgradere. Vi befinner oss tross alt i 2016, og med det kommer det en del forventninger til hvordan en telefon skal se ut. Vi er ikke noe motepoliti, men allerede da iPhone 5S kom ut i 2013 stusset vi på at det kantede designet begynte å bli litt kjedelig. At Apple har valgt å bruke omtrent nøyaktig samme design i fire år på rad er enten et tegn på at de har gått tom for ideer, eller at de rett og slett ikke tror de trenger å gjøre det for å selge millioner av telefoner. Trolig har de helt rett. Likevel hadde vi ønsket oss et litt friskere design.
Bortsett fra selve utseendet har de også valgt å beholde alt på forsiden av telefonen. iPhone SE har den samme skjermen som iPhone SE, det samme frontkameraet og den samme Touch ID-sensoren for å lese av fingeravtrykket ditt. Alle disse tre delene er ting som trolig kunne hatt godt av en liten overhaling, selv om de fortsatt fungerer godt. Frontkameraet tar helt greie bilder, og skjermen er fortsatt skarp nok til at bare de færreste vil kunne se antydningen av individuelle piksler. Touch ID-knappen registrerer fingeravtrykk raskt, men ikke like raskt som den du finner på iPhone 6S.
Konklusjon
Alt i alt er iPhone SE en solid mobil som byr på nøyaktig det mange har ventet på - en liten mobil med heftig innmat. Den matcher Apples beste mobiler på ytelse, men blir solgt for en langt lavere pris. Dette går selvfølgelig på bekostning av visse detaljer. Du får ikke den aller skarpeste skjermen, den raskeste fingeravtrykksleseren eller det beste selfie-kameraet, og med mindre du går for en «rose gold»-farget variant vil det se ut som du har en telefon fra 2013. Men det gjør kanskje ikke så mye, så lenge du vet at du har den beste 4-tommeren på markedet?
Alternativer
Det er ikke veldig mange alternativer til iPhone SE, noe Apple trolig gnir seg i hendene over. Hvis du vil ha en større og bedre variant kan du naturligvis gå for Apples egne iPhone 6S, men den er som kjent en mye større telefon.
Den eneste telefonen i omtrent samme størrelse er Sony Xperia Z5 Compact. Den ser nok litt friskere ut enn iPhone SE, og er i tillegg vanntett. Den bruker forøvrig Android, som kan være både en fordel og en ulempe, basert på hvem du spør.
Apple frir til sine egne fans, og treffer på de fleste punkter
Fordeler
- +Liten og nett
- +Kraftig maskinvare
- +Bra hovedkamera
- +Moderne operativsystem
- +Gode integrerte funksjoner
- +Relativt lav pris
Ting å tenke på
- —Design fra 2013
- —Dårlig frontkamera
- —Liten skjerm