GuideApple Airplay 2

Dette vet vi om Apples potensielt geniale Airplay 2-funksjon

Gir deg multirom-lyd selv med høyttalere fra forskjellige produkter.

Apple hadde mye på hjertet da de dro i gang årets utviklerkonferanse WWDC. I tillegg til nye iMacer, oppgradert iPad Pro og en spennende høyttaler, var naturlig nok den neste versjonen av mobil-plattformen iOS et hett tema.

Blant mange endringer ble en ny versjon av strømmefunksjonen Airplay nevnt, Airplay 2. En rekke produsenter står klare til å tilby tjenesten når iOS 11 blir tilgjengelig for alle senere i år, trolig sammen med nye iPhone-modeller.

Med denne funksjonen vil Apple gjøre det enklere for deg å bruke multiromsløsninger rett fra telefonen, uten at du trenger å bruke tredjeparts apper eller låse deg til et spesielt høyttaler-merke.

Hva er Airplay 2?

Dagens Airplay-versjon er Apples egen løsning for å la deg strømme musikk trådløst til kompatible enheter som har Wi-Fi. På mobilen sveiper du bare opp fra bunnen av skjermen, trykker på Airplay-ikonet, og velger hvor lyden skal spilles. Veldig enkelt, men du er begrenset til å bare spille lyden til én mottaker.

Airplay 2 lar deg styre flere høyttalere samtidig, ikke bare én.

Airplay 2 er en videreutvikling av dette, hvor fokuset nå rettes mot multiromsbruk, slik at du kan koble mobilen til flere høyttalere og musikkanlegg samtidig. I dag må du holde deg til én produsent med en dedikert app for å spille musikk på flere høyttalere samtidig, slik som Sonos eller Urbanears-høyttalerne vi testet nylig.

Med Airplay 2 skal du altså kunne styre musikken rundt på flere høyttalere direkte fra telefonen, uavhenging av hvilket merke høyttalere du har – så lenge de støtter den nye funksjonen.

Det betyr at du for eksempel kan ha et par høyttalere fra B&O og supplere med et par ekstra høyttalere fra Libratone. Alt skal kunne styres direkte fra kontrollsenteret på telefonen, via Hjem-appen eller ved hjelp av Siri.

Kan dagens Airplay-høyttalere brukes?

I teorien skal mange av høyttalerne som i dag fungerer med Airplay også kunne brukes med Airplay 2. Men nøyaktig hvilke modeller det er avhenger av at flere elementer er på stell.

For det første må selve høyttaleren innfri visse krav til regnekraft og virkemåte. Og ikke helt overraskende holder Apple disse kravene tett til brystet.

Produsenter Tek.no har vært i kontakt med bekrefter at det finnes krav, men at Apple forhindrer dem i å snakke spesifikt om hva disse innebærer.

Et felles multiplum er, etter hva vi erfarer, at høyttaleren må støtte Wi-Fi og ha egenskaper som gjør at den mestrer å ta høyde for synkroniseringsforskjeller i lyden mens den er i bruk. Altså må den kunne regne ut og kommunisere med andre høyttalere slik at lyden kommer ut samtidig.

Har høyttaleren maskinvare som er god nok, er det opp til hver enkelt produsent å bestemme hvilke av dagens eksisterende høyttalere som skal sertifiseres for Airplay 2. Hver enkelt høyttaler må nemlig under lupen hos Apple før de støttes.

Disse støtter Airplay 2

Noen av produsentene ble avslørt under selve pressekonferansen til Apple, vi har tatt en rask runde rundt til flere andre produsenter for å høre hva de vurderer om Apples nye funksjon.

Under finner du listen over hva vi kom frem til hittil. Vær oppmerksom på at denne vil bli oppdatert fortløpende.

Trykk her for å se oversikten

Produsent:Har høyttalere som støtter Airplay:Airplay 2-status:
Bang & OlufsenKrysse avBekrefter støtte
BeatsByttBekrefter støtte
BluesoundKrysse avBekrefter støtte
BoseKrysse avBekrefter støtte
Bower & WilkinsKrysse avBekrefter støtte
DenonNei, kun forsterkerBekrefter støtte
DevialtKrysse avBekrefter støtte
DynaudioNei, kun forsterkerBekrefter støtte
LibratoneKrysse avBekrefter støtte, først på Zipp og Zipp Mini
MaranzNei, kun forsterkerBekrefter støtte
McIntoshNei, kun forsterkerBekrefter støtte
MaranzNei, kun forsterkerBekrefter støtte
NaimKrysse avBekrefter støtte
PolkKrysse avBekrefter støtte
SonosByttBekrefter støtte
CreativeKrysse avUkjent
GenevaKrysse avUkjent
Harman KardonKrysse avUkjent
JBLKrysse avUkjent
KlipschKrysse avUkjent
LGKrysse avUkjent
LoeweKrysse avUkjent
LogitechKrysse avUkjent
PhilipsKrysse avUkjent
SamsungKrysse avUkjent
SonyKrysse avUkjent

Som du ser av tabellen ovenfor, er det fortsatt mange produsenter som ikke har sagt noe om hvorvidt de skal satse på støtte for Airplay 2 eller ei.

I tillegg er ikke produsenter som Sonos med. I en e-post til Tek.no skriver de at "vi oppmuntres av oppgraderingene Apple har gjort for Airplay og arbeider aktivt med dem for å se hvordan disse forbedringene kan gi en god opplevelse for Sonos-brukere".

Per i dag må du kjøpe deg en Apple Airport Express dersom du skal bruke en Sonos-høyttaler sammen med Airplay.

Dette er Apple sin egen løsning hvor du får en enhet som er på størrelse med en Apple TV, og som altså er laget for å kunne ta i mot Airplay-musikk og sende dette videre til produkter som ikke har støtten innebygget.

Vil skje flere endringer

Når vi først er inne på Apple Airport Express, er dette en enhet som begynner å få mange år på baken, og er klar for en oppdatering den også. Apple har ikke nevnt noe om dette, men muligens er det lov å håpe på en oppdatering i forbindelse med at Airplay 2 blir lansert senere i år.

Enn så lenge er Airplay 2 i et tidlig stadium, hvor det vil gå noen måneder før tjenesten legges til iOS 11. Ergo er det naturlig å tro at det også vil komme flere produsenter på banen som verifiserer hvilke modeller som får støtte.

Vi kommer tilbake med en test av funksjonen, når vi har fått kloa i høyttalere som er sertifisert, samt at Apple har lagt ved Airplay 2 i iOS 11.

Den kommende versjonen av iOS inneholder flere spennende endringer:
Her er 11 ting du burde merke deg »

Les også
Her er 11 ting du kan glede deg til i iOS 11
Les også
Urbanears Baggen & Urbanears Stammen: Disse kubene fyller hele huset med overraskende god lyd
Les også
Apple iPad (2017): Nettbrettet ingen spurte om, men som alle egentlig trengte
annonse