Til hovedinnhold

Google har lansert Android for smartklokker

Motorola og LG viser frem de første Android Wear-klokkene.

Motorola

Google annonserte tirsdag kveld Android for smartklokker: Android Wear. Mobilprodusentene Motorola og LG fulgte opp med å annonsere sine første produkter basert på den nye plattformen.

I et blogginnlegg skriver Sundar Pichai i Google at Android Wear er et prosjekt som utvider Android til smarttilbehør («wearable devices»), og at de starter med klokkene. Denne formuleringen tyder på at Android Wear også vil komme på mange andre typer smarttilbehør i fremtiden, som Google Glass.

Bruker Google Nå

Android Wear skal basere seg sterkt på Google Nå-tjenesten, som lar deg se informasjon om blant annet været, transport, dine favorittlag, nyheter og flere andre ting. Ikke overraskende vil brukergrensesnittet i stor grad basere seg på sveiping, ikke trykking.

Foto: Google

Ifølge skaperne bak utvidelsen skal hovedfokuset være på to punkter. For det første skal klokken gi brukeren lett tilgang til den mest essensielle hverdagsinformasjonen, og for det andre skal den kunne styres med stemmen. Det sistnevnte betyr at du vil kunne bruke stemmen til å blant annet sende meldinger, sette på alarmer og søke etter ting i Google, simpelthen ved å starte setningen med «OK, Google».

Mange samarbeidspartnere

LGs klokke ser ut til å følge trenden, men implementere nye Android Wear.Foto: LG

Google har vært tidlig ute med å sikre at elektronikkprodusentene ville omfavne den nye utvidelsen. LG og Motorola har sågar annonsert sine smartklokker som skal kjøre dette, nemlig LG G Watch og Motorola Moto 360. Med på laget er også blant andre Samung, HTC og Asus. Systembrikke-produsentene har også hevet seg med, og Android Wear støtter brikker fra både Intel, MediaTek, Broadcomm, og – selvfølgelig – Qualcomm.

Nærbilde av Moto 360. Klokken skal få et svært ekslusivt uttrykk.Foto: Motorola/Google

Motorola Moto 360 ser for øvrig ut til å bli den første sirkelrunde smartklokka, og den skal ifølge selskapet bygges i ganske ekslusive materialer. Den er nesten alene om å faktisk ligne på en vanlig klokke. LG G Watch skal derimot være firkantet, og ha en skjerm på 1,65 tommer. Den vil være bygget i mindre ekslusive materialer, og se mer ut som de smartklokkene vi allerede kjenner.

Også mer tradisjonelle klokke- og motemerker som Fossil Group vil lansere en Android Wear-klokke i løpet av året.

På Mobile World Congress i februar lanserte Samsung en smartklokke hvor de gikk bort fra Android og i stedet tok i bruk sitt eget Tizen-operativsystem. Vi er usikre på hva Googles Android Wear-samarbeid med Samsung betyr for denne satsningen, men det er ikke usannsynlig at Samsung vil helgardere og ha smartklokker basert på begge plattformene.

Oppfordrer app-utviklerne til å komme igang

En tidlig versjon av utviklerverktøyene til Android Wear er nå tilgjengelig på developer.android.com/wear, slik at utviklere kan begynne å teste appene sine på den nye plattformen. Ifølge Google vil antagelig mange apper allerede fungere fint, siden Android Wear ligger såpass tett opptil vanlig Android.

Les vår test av Samsungs smartklokke her »

Er du av de mer interesserte, kan du kanskje ha glede av Googles egen promoteringsvideo for Android Wear. Androids topputvikler, David Singleton, mener iallefall selv at dette bare er starten på noe mye større:

Lurer du på om du skal skaffe deg smartklokke?

Les vår store guide til smartklokker » (Tek Ekstra)

Få også med deg testene av disse smartklokkene:

annonse