Til hovedinnhold
SniktittQualcomm Toq

Kan denne smartklokken bli en hit?

Brikkeprodusent prøver seg med direktesalg av klokke. Vi har sett nærmere på Qualcomm Toq.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser den svarte versjonen av Toq ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no/Las Vegas: Smartklokker har vært en svært viktig del av årets første, store dingsemesse, CES. I går tittet vi på den enorme «klokka» Neptune Pine. I dag er tiden inne for å se nærmere på Qualcomm Toq – en klokke som er svært annerledes enn Pine, på de fleste vis.

Toq skulle egentlig bare være et referanseprodukt fra Qualcomm, der den strømbesparende Mirasol-skjermen stod i fokus. I stedet endte klokken opp med å skape store mengder entusiasme, og den gikk brått fra å være en referansedesign til at Qualcomm planla salg av klokken. Her i USA skal salget starte i disse dager, men i Europa er det foreløpig ikke klart om klokken vil bli solgt.

Les også: Sniktitt på smartklokken Neptune Pine

Lang batteritid

Fordelen med Qualcomms Mirasol-skjermer, er at de knapt bruker strøm. I normal modus reflekterer de bare lyset som kommer utenfra, slik at det kun er selve visningen, og oppdateringen, av informasjonen på skjermen som krever bittelitt strøm. Selv om teknologien er annerledes, blir resultatet relativt likt det vi alt har sett i Sonys Smartwatch 2.

Resultatet er en smartklokke som skal klare seg i dagevis mellom hver opplading, der en del av variantene på markedet gir seg ganske raskt mellom hver lading.

Vi har sett en del merkelige klokkereimer på smartklokkene i det siste, og det finner vi også her. Batteriet og mottakeren for trådløs lading er nemlig integrert i reimen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Trådløs lading

Når du skal lade Qualcomm Toq er det også kjekt at den har trådløs lading, slik at du slipper å tukle med de mange snodige ladekryppene, eller kabler med til dels sære plugger. Her holder det å legge klokken oppå et stativ, og så begynner ladingen av seg selv.

Qualcomm har, muligens klokelig, styrt unna de aller mest avanserte funksjonene her. Ved å ikke overbelaste teknologien som er tilgjengelig, har de oppnådd en dings som virker å være både lynrask og intuitiv i bruk.

Sikter ikke for høyt

En av våre viktigste innsigelser mot noen av dagens smartklokker, er at ambisjonene settes for høyt, slik at teknologien ikke strekker til. Når Apple, Samsung, og de andre mobilprodusentene, de siste årene har brukt all sin innsats på å lære oss å forvente silkemyk, og umiddelbar, respons fra mobilene våre, virker det lite sannsynlig at noen vil akseptere å bruke et tilbehør som oppfører seg vesentlig treigere.

Det du får av funksjoner her, handler først og fremst om varslinger, fjernstyring av mobilen, og, naturlig nok, en klokke. Fordi skjermen er så strømsnill, står den alltid på.

Les også: Pebble lanserer smartklokke i stål

Trådløse øreplugger

Qualcomm har lagt til en detalj som er litt utenom det vanlige. De selger nemlig øreplugger som også kan lades trådløst i laderen som følger med. De to pluggene har hvert sitt batteri, og er koblet sammen trådløst. Når begge de to pluggene er koblet til hverandre, til Toq, og til mobiltelefonen din, kan du styre musikken helt trådløst, på tvers av fire ulike enheter.

For tiden har design begynt å bli en viktig del av smartklokkekategorien. Dette er selvsagt svært subjektivt, men jeg synes Toq er noe av det lekreste som har blitt vist frem så langt. Den er kompakt, har litt finere materialer enn smartklokker flest, og sammenliknet med de fleste andre refleksive skjermer, virker Toq å være noen knepp bedre.

Her finner du alle sakene fra CES 2014-messen i Las Vegas »

annonse