Til hovedinnhold
SniktittSamsung Galaxy Camera

3G og Android i et kamera

Galaxy Camera fusjonerer mobiltelefonen og superzoom-kameraet.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no/Berlin: Såkalte hybridprodukter er i vinden for tiden. Disse dingsene som blander sammen egenskapene til forskjellige typer produkter har blitt spesielt synlige for de av oss som er opptatt av nettbrett. Med Samsung Galaxy Camera er også fotoapparatene i ferd med å få en slik mellomkategori.

Samsung Galaxy Camera er så langt det første kameraet fra en større produsent som er utstyrt med både Android-menyer og 3G. For nettene der det støttes har kameraet også støtte for LTE, også kjent som 4G. Galaxy Camera er imidlertid ikke det første kameraet med Android-menyer.

Les også: Hva pønsker Samsung på? (Akam.no)

Utformet som et kamera

Selv om Galaxy Camera har hentet nesten en fullstendig meny fra Samsungs mobiltelefoner har det den fysiske utformingen fra et litt stort kompaktkamera. Her er det et avrundet grep til å holde i og et utstikkende hus til optikken.

Vi påpeker ofte mangel på dedikert kameraknapp i mobiltestene våre. Her er det neppe noen overraskelse at kameraknappen er en av de få fysiske knappene på enheten.

Zoom-kontrollen er plassert der den er på de fleste andre kompaktkamera, nemlig som en liten skyvering under kameraknappen. En knapp på kameraets venstre side aktiverer en fjærbelastet xenon-blits som spretter opp av kamerahuset.

Foruten dette har Galaxy Camera bare en annen fysisk tast, nemlig av/på-knappen som også låser skjermen, slik den pleier å gjøre på Android-baserte enheter.

Kameraet er godt å holde, selv for relativt store hender, og de fysiske knappene det har føles logisk plassert i forhold til praktisk bruk.

Les også: Nikon Coolpix 800c kjører Android-menyer (Akam.no)

En ny opplevelse

Så fort vi skrur på skjermen blir vi imidlertid litt forvirret. Hvilken orientering skal egentlig Galaxy Camera brukes i når du ikke tar bilder? I tillegg er det et relativt stort felt under skjermen som kunne hatt plass til berøringsfølsomme snarveier.

Vi finner imidlertid kjapt ut at Galaxy Camera betjenes like godt enten du holder det horisontalt eller vertikalt. Det sorte feltet, som er under skjermen når kameraet holdes vertikalt, viser seg å være bare et sort felt.

Litt forvirring er alltid naturlig når det dukker opp helt nye produkttyper, og vi konstaterer at det gikk fort å venne seg til hvordan Galaxy Camera faktisk skal brukes.

Som på referansetelefonen for Android 4, Samsung Galaxy Nexus, er alt av snarveier flyttet inn på skjermen.

Fantastisk skjerm

Skjermen er stor – hele 4,8 tommer. Her har Samsung valgt en LCD-variant, og ikke en av de vanlige Super-AMOLED-skjermene de bruker i så mange av mobiltelefonene. Skjermen har fått navnet HD Super Clear Touch Display. Navnet er langt, men det er i og for seg beskrivende.

Fargegjengivelsen er gnistrende. Samsung sa fint lite om den eksakte oppløsningen på skjermen, men som navnet sier er det en HD-skjerm, og den har en pikseltetthet på 308 piksler per tomme. Dermed er nok oppløsningen på 1280 x 720 piksler, eller i det nabolaget.

Rask og med Android 4.1

På skjermen er det Android 4.1 Jelly Bean som kjører, med Samsungs egen Touch Wiz-meny oppå.

Menyene er lynraske, og tilpasser seg fint både horisontal og vertikal modus uansett hvor i systemet du er. Mange telefoner har ikke en horisontal menyvisning for applikasjonsmenyer og startskjermer – siden det ofte er mest naturlig å holde Galaxy Camera horisontalt får du altså menyer tilpasset nettopp det på denne enheten.

Touch Wiz-menyene er mer fargerike enn Googles grunnleggende Android-menyer, men de er ikke så annerledes at de krever særlig tilvenning. De fleste symboler likner på de du muligens har sett før enten på andre telefoner eller på en PC.

Nyttige tillegg

Som mange andre Samsung-produkter har Galaxy Camera et utvalg nyttige apper forhåndsinstallert. Siden dette først og fremst er et kamera er det bildebehandling og effekter som står i fokus.

At en av disse appene heter Instagram kommer muligens ikke som noen overraskelse.

Ved siden av Instagram har Galaxy Camera også et rimelig godt redigeringsverktøy for grunnleggende bildefiksing. Her kan du endre størrelser på bildet, ta utsnitt og gjøre flere andre vanlige endringer.

Akkurat som Galaxy Note II har også Galaxy Camera en fornyet gallerifunksjon, der du ser mappene ved siden av forhåndsvisningen av innholdet. Det har gjort galleriet veldig mye kjappere og oversiktlig å forholde seg til. Med den store skjermen og skikkelig kameraoptikk er dette en viktig forbedring, siden du virkelig vil ha lyst til å vise frem feriebildene du har tatt med Galaxy Camera.

Som for de fleste andre nye Samsung-produkter er skylagringstjenesten Dropbox forhåndsinstallert. Her får du 50 gigabyte gratis lagring i to år. Dette er nyttig å ha på en mobiltelefon, men vi ser for oss at tjenesten virkelig kommer til sin rett på Galaxy Camera, siden du sannsynligvis vil ønske å ta vare på langt flere av bildene du tar med denne saken enn bildene du knipser med en vanlig mobiltelefon.

Men hvordan er bildekvaliteten?

Du lurer kanskje på hvorfor vi har spart det siste til slutt – nemlig kamerakvaliteten.

Årsaken til det er at Galaxy Camera ble vist frem i et forholdsvis mørkt lokale, og vi hadde ingen anledning til å hente ut bildene mens vi tittet på det.

Det vi kan si er at bildene tok seg ekstremt godt ut på den innebygde skjermen. Selv de bildene som vi forsøkte å ta uten blits så virkelig bra ut.

Likevel er vi etter hvert vant til at mobile skjermer kan lyve, til tross for at oppløsningen i dag skulle være høy nok til å gi et godt inntrykk av resultatet. Å si noe endelig om bildekvaliteten fra Galaxy Camera er dermed noe som må vente til vi får opp bildene på storskjerm.

Spesifikasjonene for brikken og optikken er ellers innenfor normalen for et super zoom-kamera. Bildesensoren er en bakbelyst CMOS-brikke som knipser bildefiler med 16 megapikslers oppløsning.

Objektivet har 21 ganger zoom, og blender som strekker seg fra f/2,8 til f/5,9.

Et lovende førsteinntrykk

Alt i alt virker Galaxy Camera svært lovende. Skjermen er ekstremt god, kameraet er godt å holde i selv for store hender, og menysystemet tilfører akkurat det vi forventer at skal foregå på skjermen til en smart enhet.

Det er likevel et par grunner til å være avventende her. Den ene, og viktigste, av disse er bildekvaliteten på større skjerm og på utskrifter. Den andre er selve størrelsen på Galaxy Camera. Det er sannsynligvis litt i største laget til å erstatte telefonen som øyeblikkskamera. Litt skuffet er vi også over at Samsung ikke har tatt med ringefunksjon når de først skulle krysse en mobil og et kamera.

Se live-bloggen fra Samsungs lanseringsfest i Berlin

annonse