Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPanasonic DMC-G5

Et kraftig forbedret kamera

Det er ikke bare grepet som er blitt bedre på Panasonics nyeste entusiastmodell G5.

[Akam.no]: At Panasonic har valgt å gå bort i fra satsningen på verdens minste systemkamera med søker, er vi glade for. Panasonic G5 fremstår som en kjempegod oppgradering i forhold til forgjengeren G3 hva angår ergonomi, og personlig liker undertegnende det nye grepet kjempegodt. Til å være så lite er Panasonic G5 overraskende godt å holde, og grepet sitter mye bedre i hånden på dagens testmodell enn de eldre modellene i G-serien. I stedet for å gjøre små designendringer med den nye modellen har Pansonic redesignet store deler av kameraet, og vi synes dette var et klokt valg. Skal man ha et kamera med innebygd søker er det viktig at kameraet er godt å holde.

Mindre enn speilrefleksene

Selv om det nye grepet gjør kameraet litt større enn forgjengeren, er det fortsatt vesentlig mindre enn mange av de minste speilrefleksmodellene. Det fremstår som lett å ta med seg på tur, og passer godt i vesken uten at det tar for mye plass. Med det medfølgende kitobjektivet Panasonic Lumix G X Vario PZ 14-42mm F3.5-5.6 OIS pancake blir kameraet vesentlig mer kompakt enn et vanlig speilrefleks, uten at man mister funksjonaliteten og kvaliteten som ofte gjør at man velger speilreflekskameraer fremfor et speilløst system. Den nye søkeren er knallgod, har høy oppløsning og funksjonaliteter en optisk søker ikke har.

Vridbar skjerm er nyttig

Søkeren kan vise den samme informasjonen som man ser på skjermen, slik at med litt trening kan unngå å senke kameraet for å gjøre endringer av innstillinger, selv om man må inn i menyen. Det er også ganske kjekt å bruke søkeren til å se på bilder man har tatt når man er utendørs, spesielt på dager med sterkt lys. Om man ikke er vant til å lese histogram kan man få et bedre inntrykk av bildet med søkeren enn skjermen, som i tillegg har høyere oppløsning.

Selv om kameraet er lite er det plass til en vridbar skjerm, en fordel mot konkurrerende modeller som ikke har denne egenskapen. I motsetning til speilrefleksmodeller hvor man må aktivere live view for å få søkerbilde på skjermen, vises dette automatisk på skjermen til G5. Man komponerer ofte bildet på skjermen i stedet for i søkeren, og i spesielle vinkler er det veldig kjekt å ha muligheten til å justere vinkelen på skjermen. Dette gjelder også når man filmer på stativ, og kanskje har kameraet i en en lavere vinkel enn man har når man fotograferer.

Vanskelige menyer

Det er imidlertid enkelte ting ved G5 som vi ikke liker like godt. Selve menysystemet kunne godt å ha vært litt enklere og bedre organisert. Det kan være vanskelig å forstå hvilken hvilke innstillinger som er kategorisert under hver undermeny, og man ender ofte med å måtte lete litt før man finner det man leter etter. Q-menyen fungerer imidlertid veldig godt, og heldigvis får man gjort stort sett det meste via denne hurtigmenyen. Vi er heller ikke veldig fornøyd med den trykkfølsomme skjermen. Selve ikonene kan i enkelte tilfeller virke litt små, og vi opplevde ganske ofte at man måtte trykke litt før man fikk den responsen man ønsket. Det var flere ganger da vi skulle flytte fokuspunkt med fingeren at vi mistet det og måtte starte på nytt.

Godt utrustet

Kameraet er godt utstyrt på funksjonssiden, og fremstår som et kamera som passer både for nybegynneren og de som kanskje kan litt om fotografering fra før. Med mulighet til å manuelt justere blender, lukker eller begge deler får man de mulighetene man trenger for å utforske sin litt mer kreative side. Bildekvaliteten til G5 er relativt midt på treet, og vi hadde kanskje forventet å se litt større forskjeller på dagens testmodeller og eldre modeller fra Panasonic. Det er imidlertid positivt å se at kameraet klarer å håndtere støy bedre enn de eldre Panasonic-modellene vi har sammenlignet med, selv om det er stykke opp til både Olympus OM-D EM-5 og Canon EOS 650D.

Gjør det meste riktig

Panasonic har gjort det meste riktig med G5, og det fremstår som et vesentlig bedre kamera enn G3. I tillegg til det forbedrede grepet har Panasonic valgt å endre på plasseringen av enkelte knapper, og vi føler at de nye plasseringene fungerer fint. G5 er et kamera som er lett å like, og etter å ha vent oss til det minimalistiske grepet til G3 blir vi positivt overrasket hver eneste gang vi plukker opp G5. Det sitter bare så mye bedre i hånden. Basert på totalvurderinger velger vi å gi kameraet en anbefaling. I sin prisklasse er det få modeller som gjør en så god jobb som G5. Er du på jakt etter et lite kamera, men har mest lyst på en speilrefleksmodell? Da vil vi anbefale deg å ta en titt på denne før du bestemmer deg. Det kan godt hende du blir positivt overrasket.

Valuta for pengene

Per i dag koster Panasonic G5 rundt 5000 kroner for huset alene, og rundt 6500 kroner om man vil ha med kitobjektivet i kjøpet. Det er relativt mange konkurrenter i dette prissegmentet, men det er få av de speilløse modellene som har søker i denne prisklassen. De næremste modellene å sammenligne er Olympus OM-D EM-5 og Sony NEX-7. Begge disse modellene koster et par tusen kroner mer. I tillegg er G5 relativt nytt, og vil nok falle litt i pris i løpet av året. For omtrent de samme pengene som kan man kjøpe et speilreflekskamera, men da beveger man seg over på en annen type kamera igjen. Man kan også vurdere forgjengeren Panasonic G3 som koster omkring halvparten av dagens testmodell, men vi synes at G5 er så kraftig oppgradering at kameraet er et godt kjøp selv med dagens pris.

Styrker og svakheter

Passer for:

 • Brukere som er på jakt etter et lite systemkamera, men som ikke vil ofre søkeren.
 • Brukere som foretrekker elektronisk søker.
 • Brukere som vil ha et kamera med trykkfølsom skjerm.
 • Brukere som primært fotograferer i JPEG, men som også vil redigere bildene sine i RAW.

Passer ikke for:

 • Brukere som vil ha et stort kamerahus.
 • Brukere som har behov for avanserte speilrefleksfunksjoner.
 • Brukere som trenger høy skuddtakt og stor buffer.
 • Brukere som trenger god batterikapasitet.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Panasonic DMC-G5 på Akam.no »

Alternativer

I akkurat denne klassen finnes det en rekke alternativer til Panasonic G5. Under har vi listet opp et lite utvalg av modeller som kan være av interesse om man er på jakt etter et alternativ:

 • Olympus OM-D EM-5: Toppmodellen fra Olympus i mFT-systemet er en stor konkurrent til G5, og fremstår som kanskje det mest spennende speilløse systemkameraet på markedet i dag. Har elektronisk søker, god værtetning, tiltbar skjerm og mulighet til batterigrep. Har også veldig god bildekvalitet. Koster omtrent 2000 kroner mer enn G5.
 • Sony NEX-7: Sonys speilløse toppmodell kan også skilte med elektronisk søker av ypperste klasse, og et eksklusivt design. Har litt dårligere optikkpark enn mFT-systemet. Koster omtrent 2000 kroner mer enn dagens testmodell.
 • Canon EOS 650D: 650D er Canons nyeste speilrefleksmodell i forbrukerklassen, og klarte seg veldig bra i vår test. Er en del større enn G5, og har litt bedre bildekvalitet med sin litt større APS-C bildebrikke. Koster omtrent 500 kroner mer.
 • Samsung NX200: Samsungs speilløse NX200 er en god konkurrent til Panasonic G5. Det er litt mindre og koster omtrent 500 kroner mindre med objektiv, og har en høyoppløselig APS-C bildebrikke som gir veldig god bildekvalitet. Et alternativ som er aktuelt om man ikke er på jakt etter et kamera med søker, eller for en bruker som er opptatt av størrelsen på kameraet.
 • Panasonic G3: Panasonic G3 er forgjengeren til G5. Har mange av de samme egenskapene, men ligger litt bak på de tekniske spesifikasjonene. I tillegg har det litt dårligere ergonomi. Koster omtrent 3000 kroner, og er dermed en del rimeligere enn G5.
 • Pentax K-5: Neste måned runder kameraet 2 år, men Pentax K-5 er fortsatt et godt kamera. Da det ble lansert mente Pentax at kameraet var tilnærmet perfekt, og selv i dag har kameraet spesifikasjoner som står i stil med modeller i dag. Prismessig koster kamera rundt 6000 kroner, eller omtrent 500 kroner mer enn Panasonic G5.
 • Sony A37: Sony A37 ble lansert i juni, og er Sonys billigste og minste speilrefleksmodell. Er utsyrt med en bildebrikke på 16 megapiklser, har halvgjennomtrengelig speil og en elektronisk søker. Koster omtrent 1500 kroner mindre enn G5.

Som nevnt er dette bare et knippe kameraer i en klasse som er veldig stor. Er man på jakt etter flere alternativer kan man ta seg en tur i vår prisguide, som kan brukes for å finne flere alternativer til dagens testmodell.

annonse