Til hovedinnhold

Samsung smeller ut tre nye systemkameraer

Alle får wifi-støtte.

Nyhet

For et par dager siden fikk vi besøk fra Samsung her på kontoret, og med seg i en ryggsekk hadde de besøkende ikke mindre enn tre nye systemkameraet til NX-systemet: NX1000, NX20 og NX210.

Alle de tre nye kameraene har samme bildebrikke med 20 megapiksler som allerede er å finne i Samsung NX200, og de nye kameraene vil dermed få samme bildekvalitet som NX200 har, kunne Samsungs utsendte bekrefte overfor Akam.

Les vår test av Samsung NX200

Samsung NX20

Ikke bare vil bildekvaliteten over hele linja være den samme som på toppmodellen, men de får også flere andre likhetspunkter. Blant annet har Samsung klart å øke opptakstempoet til 8 bilder per sekund i full oppløsning, fra NX200s 7, og dette er noe som vil være å finne i alle de tre nye modellene. Det samme gjelder kvaliteten på videoopptaket, som skal være en tanke bedre i alle tre nye modeller.

NX1000 og NX210 vil få samme batteri, med et CIPA-tall på 320 bilder per lading, mens NX20 vil få et noe større og kraftigere batteri som skal være godt for 360 bilder for hver opplading.

Alle de nye modellene får også innebygget wifi, og har du en smarttlefon kan kameraet om nødvendig koble seg direkte til den og bruke dens nettforbindelse til å sende bilder til facebook, skylagring, eller lignende. Det er uvisst hvor mye slik bruk vil påvirke batterikapasiteten, for øvrig. Rekkevidden oppgis til maksimalt 22 meter ved perfekte forhold.

I tillegg vil Samsung lansere en app for smarttelefoner, som skal kunne styre kameraene trådløst. Appen, som utvikles både for Android og iOS, vil essensielt gi samme kontroll over kameraet som kameraets egen opptaksmeny gir, slik at man kan justere de aller fleste viktige paramentre uten å røre kameraet.

På de neste sidene kan du lese mer om de tre nye kameraene.

Du vil finne spesifikasjoner på alle de tre nye kameraene i prisguiden, så snart vi har fått lagt dem inn. Her finner du da Samsung NX20, NX210 og NX1000.

Samsungs 18-55 mm objektiv som følger med NX20 og NX210 har for øvrig fått seg en liten overhaling i samme slengen. Ikke noe stort, men Samsung kan melde at det nå vil få metallfatning, der forrige versjon hadde en fatning i støpt plast.

Samsung NX1000

Dette skal i følge Samsung bli det letteste systemkameraet i produksjon, takket være bruk av plastmaterialer i konstruksjonen. Vi reagerte ikke på vekten, verken ene eller andre veien, da vi fikk et eksemplar i neven forleden dag, men vi merket oss at det ikke var noen plastfølelse ved kameraet, selv om Samsung har gjort utstrakt bruk av plast i konskruksjonen. Ergonomien var meget god i forhold til størrelsen, var vårt førsteinntrykk, og kameraet virket både solid og godt designet ellers.

Samsung NX1000

Noe har imidlertid Samsung måttet spare på i dette som blir deres rimeligste modell, og det er foruten plastbruken først og fremst skjermen. NX1000 får en ganske vanlig LCD med 921 000 bildepunkter, der de øvrige modellene får OLED-skjermer.

I motsetning til NX100, som NX1000 på et vis kan sies å skulle erstatte, vil NX1000 ikke få støtte for ekstern søker. Det kan virke som om Samsung helt har gått bort fra dette konseptet.

NX1000 vil leveres i sort eller hvitt, med en ny versjon av det kritikerroste 20-50 mm-kitobjektivet. Endringene på objektivet er imidlertid kun kosmetiske. Optisk er det akkurat som før, og det vil dessverre fremdeles ha objektivfatning i plast.

NX1000 vil komme i norske butikker i juni, til en veiledende pris på omtrent 5500 kroner, inklusive objektivet. En søt liten blits følger også med i pakken.

Samsung NX20

NX20 blir Samsungs siste skudd på stammen av kameraer med innebygget søker - foreløpig. NX20 blir ytre sett temmelig likt de tidligere modellene som det skal erstatte, dvs NX10, NX11 og NX5, men vil få en bedre skjerm enn de andre kameraene i NX-serien, nærmere bestemt en 3-tommers Clear AMOLED-type som er hengslet i venstre kant, slik at den kan vippes og dreies nesten fritt.

Samsung NX20

Den innebygde søkeren i NX20 vil få en oppløsning på 1 440 000 bildepunkter, eller 800 x 600 angitt mer konvensjonelt. Dette tilsvarer oppløsningen som kanskje er bedre kjent som SVGA.

I tillegg vil NX20 få en nyutviklet hybridlukker som kan tilby en reskeste lukkertid på hele 1/8000 sekund, noe som er helt på høyden med de fleste speilreflekser i proffsegmentet.

Samsung kan også melde at NX20 vil få støtte for komprimering av RAW-filene sine, noe som ikke bare vil gi plass til flere bilder på minnekortet, men visstnok også skal gi raskere avspilling av bilder fra det.

Samsung NX20

Samsung NX20 kommer kun i svart, men vil bli mulig å kjøpe både alene og i pakke med deres 18-55 mm kitobjektiv. Pakkeløsningen blir tilgjuengelig her til lands i løpet av mai, til en veiledfende pris på 9000 norske kroner, mens kamerahuset alene ikke kommer før i junui. Til gjengjeld vil det da bli billigere: 8100 kroner blir veiledende pris.

Samsung NX210

Dette blir kameraet som skal erstatte Samsung NX200, men forbedringene er i utgangspunktet heller få. Stort sett dreier det seg om ting som allerede er nevnt, som noe bedre videokvalitet, raskere skuddtakt, og innebygget trådløst nettverk.

Samsung NX200 ... praktisk talt.

Samsung NX210 vil ytre sett bli praktisk talt identisk med NX200, med unntak av at det i utgangspunktet kun er versjonen med sølvfarget toppdeksel som vil bli tatt inn i Norge. Vi har i skrivende stund ennå ikke fått et bilde av NX210, men bildet ovenfor vi gi deg et 99% korrekt inntrykk av hvordan kameraet vil bli seende ut.

NX210 vil ikke få samme skjerm som NX20, men en noe dårligere en av OLED-typen. Vi var imidlertid ikke i stand til å se noen forskjell på dem i praksis, da Samsung var innom med alle de tre nye kameraene.

Akkurat som NX20 vil NX210 få støtte for komprimerte RAW-filer, og den samme støtten vil også dukke opp i NX200 i en fremtidig firmware-oppdatering.

Samsung NX210 vil komme på markedet i Norge i løpet av mai, og veiledende pris vil bli omtrent 7300 kroner, inklusive 18-55 mm kitobjektiv. Også her vil den lille blitsen du ser på bildet følge med.

annonse