Til hovedinnhold

Her kommer i september-kameraene

Disse produktene holder høstdepresjonen på god avstand

[Akam.no]: Høsten er kommet. Storstipendet har kommet for studentene. Kanskje er det noen feriepenger igjen? En ting er sikkert: I september er det flust av nye produkter som kommer på markedet.

Panasonic DMC-LX7

Det nye kompaktkameraet fra Panasonic vil vekke begeistring for de som liker lave blendertall. Optikken har en brennvidde tilsvarende 24-90 på fullformat, og med en lysstyrke på f/1.4 på vidvinkel og f/2.3 ved 90 mm. De som liker å fotografere med lange lukkertider har også noe å glede seg til, da kameraet har fått et innebygd ND-filter. Hvor sterkt dette er, vet vi ikke. Bildebrikken er endret fra CCD hos forgjengeren LX5, til MOS hos LX7 og her ligger noen usynlige forbedringer som for eksempel lavere strømforbruk. Oppløsningen er så godt som lik, 10.1 MP. ISO-verdien kan stilles fra 80 til 12800. Om de høyeste verdiene gir en reduksjon i oppløsning som tidligere, vet vi dessverre ikke. Den optiske bildestabilisatoren er også oppdatert, og gjør det enda lettere å unngå uskarpe bilder ved fotografering på frihånd når lengre lukkertider er nødvendig. Kameraet kommer i september, og prisen vil ligge på rundt 4500 norske kroner.

Canon SX500 IS og SX160 IS

Fra Canon kommer det i september to superzoom kompaktkameraer med en imponerende brennvidde. De nye modellene Canon PowerShot SX500 IS og PowerShot SX160 IS er utstyrt med 30x og 16x zoom, i relativt kompakte kamerahus. Først ut er SX500 IS. Denne modellen er utstyrt med CCD bildebrikke på 16 megapiklser. Kameraet er også utstyrt med et objektiv med et brennviddeomfang som strekker seg fra 24 mm på vidvinkel til 720 mm på full tele, omregnet til 35 mm format. Det tilsvarer altså 30x zoom, som er ganske imponerende når man ser størrelsen til dette kameraet. Å få skarpe bilder på så lange brennvidder er krevende, og heldigvis er SX500 IS utstyrt med en optisk bildestabilisator som skal motvirke rystelser når man tar bilder eller filmer. Største blender på vidvinkel er f/3.4, og f/5.8 på full tele. Dette er også relativt imponerende, i alle fall på teledelen. Noe som ikke er fullt så imponerende, er at kameraet bare kan filme i 720p, som er litt under hva som er vanlig på de aller fleste kompaktkameramodeller på markedet i dag.

Den andre superzoomen som ble lansert i går, er Canon PowerShot SX160 IS. Kameraet ligner en del på sin storebror, men har litt dårligere spesifikasjoner. Den har som SX550 IS en CCD-bildebrikke med 16 megapiklser, men litt mindre zoom. Objektivet er utstyrt med 16x zoom, som gir en brennvidde fra 28 mm på vidvinkel til 448 mm på full tele, om man regner om til 35 mm format. Lysstyrken er heller ikke fullt så god som på SX500 IS, her må en klare seg med f/3.5 på vidvinkel og f/5.9 på full tele. SX160 IS kan også filme i 720p, og er utstyrt med de samme motivprogrammene som man finner på modellen over. Begge modellene bruker vanlige AA-batterier, i motsetning til vanlige oppladbare batterier som brukes i de fleste kompaktkameramodeller i dag.

Nikon Coolpix S800c, S6400 og S01

For en liten stund tilbake hadde Nikon storslipp av kompaktkameraer. Den kanskje aller største nyheten, er Nikons nye Android-kamera Coolpix S800c. Kameraet har et fullverdig Android 2.3.3 Gingerbread operativssystem, som gir kameraet en rekke funksjoner man ikke har på et vanlig kompaktkamera. S800c er utstyrt med 10x zoom fra 25 mm på vidvinkel, til 250 mm på full tele. Bildebrikken er en bakbelyst CMOS bildebrikke med 16 megapiklser, som måler 6,17 x 4,55 mm. Den er vesentlig større og mer avansert enn de mer vanlige CCD-bildebrikkene man finner i de fleste mobiltelefoner i dag. Nikon slapp også minikameraet S01 som måler 7.9 x 5.3 x 1.8 centimeter. S01 har fått en 10 megapiksel brikke av typen CCD. Størrelsen er 1/2.9 tomme, hvilket er omtrent det samme som er vanlig å finne i mobiler. Zoom-området til det innebygde objektivet blir 29-87mm regnet om til 35mm formatet. Skjermen er 2.5 tommer stor og har en oppløsning på 230 000 piksler. Foruten disse to ble også Coolpix S6400 sluppet. Kameraet har fått en 16 megapiksels bildebrikke, med 12 ganger optisk zoom og en tre tommers berøringsskjerm, alt plassert i et kamera som er knapt to cm tykt på det tynneste. Nikons tre nye Coolpix-kameraer i S-serien kommer i september og S800c vil koste rundt 3400 norske kroner, mens du må ut med 1900 og rundt 1300 for henholdsvis S6400 og S01. Nå vil kampen om mobilfotografene hardnes.

Nikon Coolpix L610

Nikon Coolpix L610 er et lite kompaktkamera som drives av AA-batterier. Kameraer som bruker AA batterier har blitt mindre og mindre vanlige blant digitalekameraer, men Nikon satser igjen på en modell som benytter seg av slike batterier. Nikon Coolpix L610 har en bakbelyst CMOS-bildebrikke på 16 megapiklser, og et objektiv som er utstyrt med 14x zoom. Det strekker seg fra 25 mm på vidvinkel til 350 mm tilsvarende 35 mm format, og største blender strekker seg fra f/3.3 til f/5.9. Kameraet kan også ta opp videoopptak i fullHD, med inntil 30 bilder per sekund. På baksiden finner men en 7,6 cm (3 tommer) LCD-skjerm, som har en oppløsning på 460 000 bildepunkter. Coolpix L610 har også en rekke innebygde filtre om man liker å sette et litt spesielt preg på bildene. Blant annet kan man skille ut slik at kameraet bare tar bilder i en farge, eller man kan velge stjernefilter om man vil ha stjerneeffekter på bildene. Kameraet har en veilende pris på 1 790 norske kroner, og blir tilgjengelig for salg i løpet av september.

Nikon Coolpix P7700

Coolpix P7700 er en erstatning for P7100. Oppgraderingen er relativt lik sin forgjenger, men forbedret rent optisk. Der hvor Nikon Coolpix P7100 var utstyrt med et f/2.8 til f/5.6 har P7700 blitt utstyrt med en ett trinn bedre blender, som strekker seg fra f/2 til f/4. Objektivet er utstyrt med 7,1x zoom som strekker seg fra 28 mm på vidvinkel til 200 mm på full tele. Bildebrikken er en 12 megapiklser bakbelyst CMOS bildebrikke på 1/1,7", som er like stor som den sensoren man har på P7100. Entusiastkomptakten kan filme i fullHD, og har også en innebygd stereomikrofon. I følge pressemeldingen klarer kameraet 330 bilder før batteriet er tomt, i følge CIPA-standarden. Dette er noe dårligere enn forrige modell, som har et CIPA-tall på 350 eksponeringer før man må lade. Kameraet kommer i slutten av september, og vil koste rett under 4500 norske kroner.

Casio EX-N1, EX-N10 og EX-N20

De tre nye modellene fra Casio heter henholdsvis EX-N1, EX-N10 og EX-N20, og er egentlig helt like. Iallefall på innsiden. Alle de tre modellene er utstyrt med en CCD-bildebrikke på 16 megapiksler og et objektiv med 5x optisk soom som strekker seg fra 26 mm på vidvinkel til 130 mm på full tele, omregnet til 35 mm format. Optisk sett er ikke objektivet særlig lyssterk, og har største blender f/3.2 på vidvinkel og f/6.5 på tele. Kameraene kan film i HD, men bare i 720p. På baksiden er kameraene utstyrt med en liten LCD-skjerm som måler 6,8 (2,7 tommer) cm, og har en oppløsning på 230 400 bildepunkter. ISO på kameraet strekker seg fra 64 til 1600, og batteriet skal tåle omtrent 180 bilder før det er tomt.

Det er på utsiden de store forskjellene er, og stikkordene er friske farger og spenstige mønstre. Første kamera ut er Casio Exilim EX-N1, som blir lansert i fargene blå, rosa og hvit, med enkelte detaljer i sort som i følge Casio skal appellere til en uformell og frisk smak hos brukere som trenger et tilbehør som passer inn i deres hverdagsstil. Kameraer finnes også i fargene sort og rød, med det Casio betegner som en keramisk-lignende overflate i sin pressemelding. Modell nummer to, Casio Exilim EX-N10, har et vattert mønster som er gravert på kamerahuset, med et blankt beskyttelsesbelegg utenpå. Dette kameraet er spesielt designet mot motebevisste kvinner, og kommer i fargene sterk rosa, gull og sort. Det siste kameraet, Casio Exilim EX-N20, har en strukturert læraktig overflate som skal bidra til at kameraet sitter godt i hånden. Dette kameraet har et mer diskré design, og skal appellere til de som liker klassisk stil. Ringen rundt objektivet er sølvfarget, og kameraet kommer i fargene brun, blå og rød. Alle de tre kameraene skal bli tilgjengelig i september, og veiledende priser er 699 norske kroner for N1 og 799 for N10 og N20.

Canon PIXMA 4250

Helt til slutt avslutter vi så blekket spruter. Canon har nemlig sluppet fire nye PIXMA-skrivere, som har fått navnene MP230, MG2250, MP3250 og 4250, rangert fra billigst til dyrest, selv om ingen av dem egentlig kan kalles dyre. Av disse er PIXMA 4250 den mest interessante. I likhet med de andre skriverne er det en multifunksjonsskriver, i tillegg til at den har en rekke andre funksjoner. Blant annet er den utstyrt med en 6,2 cm stor TFT-skjerm som lar brukeren printe, scanne og kopiere uten å måtte koble skriveren til en maskin. Denne modellen er også utstyrt med en WiFi-modul og Canons egne nettskytjeneste PIXMA Cloud Link, som gir brukeren tilgang til blant annet Picasa. Skriveren er også den raskeste av de nye modellene, og kan printe ut sort-hvitt i en hastighet på 9,9 bilder per minutt. Ønsker du å printe farger klarer skriveren 5,7 fargebilder per minutt. Canon PIXMA 4250 vil bli tilgjengelig i september og koster 799 norske kroner.

Ser du etter noe litt mer avansert?
Les om de nye systemkameraene og objektivene som kommer i september på Akam.no »

Her finner du produktene som skulle komme i butikken i august

annonse