Til hovedinnhold

De beste av de mest avanserte kompaktkameraene

Disse anbefaler vi.

Fujifilm

[Akam.no]: Det er ikke alltid like enkelt å finne frem i jungelen av kameraer og annet fotoutstyr, men dette kan vi hjelpe deg med. Fremover kommer vi til å oppgradere anbefalings-seksjonen vår, og når dette arbeidet er i havn vil du enkelt og greit finne ut hvilke kompaktkameraer, systemkameraer, objektiver og minnekort vi anbefaler for forskjellige brukere.

Denne gang er det de mest avanserte kameramodellene som står for tur.

Solid kvalitet

Her har vi konsentrert oss om en gruppe kameraer som kjennetegnes av at de har mange muligheter og avanserte funksjoner, ofte på bekostning av lommevvennligheten. Disse kameraene er ofte som en slags toppmodell å betrakte for de ulike produsentene, og de pleier derfor ofte å være priset deretter. De pleier å ha god optikk, men ikke fullt så lyssterke som de mindre entusiastmodellene som vi har gjennomgått i en annen artikkel. På den annen side pleier de å ha lengre zoom og være mer solid bygget. Mange av dem har også hengslet skjerm som kan vris og vippes slik du selv ønsker. Noen har også en enkel søker, enten optisk eller elektronisk.

Fujifilm FinePix X10.

Fujifilm FinePix X10
Fujifilm X10 er et helt spesielt kamera som strengt tatt ikke har noen direkte konkurrenter i markedet i dag. Flere av dets beste sider er det helt alene om å ha, som for eksempel en manuell zoom som også fungerer som kameraets av-/på-bryter. En svært elegent løsning som vi straks forelsket oss i da vi testet det. I tillegg er objektivet lyssterkt og et av de beste i klassen. Det tilsvarer 28-112 mm og største blender er f/2.0-2.8 - ikke best, men så avgjort veldig bra.

Bildekvaliteten er god, og betjeningen likeså. Videoopptak i FullHD er på plass, og X10 har til og med en liten optisk søker som til tross for at den er liten er både større og bedre enn det de fleste andre kompaktkameraer kan skilte med, uansett klasse. Riktignok dekker den bare 85%, så nøyaktig komposisjon må du ta ved hjelp av skjermen, men vil du ha et godt og forholdsvis lite kompaktkamera som gir deg litt "Leica-opplevelse" er det X10 som er tingen. Heldigvis er ikke prisen på Leica-nivå, og for at X10 skal bli ditt må du i skrivende stund ut med omtrent 3800 kroner.

Les vår test av Fujifilm FinePix X10

Canon PowerShot G1 X.

Canon PowerShot G1 X
Canon PowerShot G1 X har akkurat samme tilsvarende zoomomfang som Fujifilm X10, men dessverre ikke på langt nær like gode blenderverdier. På vidvinkel er lysstyrken f/2.8 som er helt OK, mens på tilsvarende 112 mm må man helt opp i f/5.8, og dette er dessverre ikke spesielt bra. Likevel er Canon PowerShot G1 X et kamera vi vil anbefale, fordi det er svært godt bygget, har en fin funksjonspakke og en bildekvalitet av speilreflekskaliber. Oppløsningen er 14,3 megapiksler på klassens største bildebrikke, og da vi testet det, kalte vi G1 X Canons beste kompaktkamera, en karakteristikk som vi fremdeles står ved.

At det kan skilte med video i FullHD og hengslet skjerm trekker selvsagt også opp, og selv om den optiske søkeren ikke er spesielt god, så ER den der i alle fall, og slikt trekker heller ikke ned. Det som dessverre trekker litt ned er den forholdsvis stive prisen på rundt 5800 kroner, men kameraet i seg selv er mer enn bra nok til at vi vil anbefale det - vel og merke om det dekker dine behov og du ikke finner prisen avskrekkende.

Les vår test av Canon PowerShot G1 X

Samsung EX2F
Samsung har med sin nye kompakt-toppmodell tatt opp kampen om teten i dette gruppen kameraer. Forgjengeren EX1 hadde sine fordeler og ulemper, men EX2F ser ut til å ha blitt vesentlig forbedret siden det. Oppløsningen er på 12 megapiksler på en like stor brikke som Panasonic LX7 har, og lysstyrken er også sammenlignbar. På 24 mm vidvinkel er den faktisk identisk - f/1.4 - mens EX2F er litt svakere på tele. Der må Samsung ned til f/2.7 på tilsvarende 80 mm. Samsung EX2F har i likhet med G1 X en hengslet skjerm, slik at man kan dreie og vippe den nesten som man selv vil.

Les mer om Samsung EX2F

Canon PowerShot G12.

Canon PowerShot G12
Canons G-serie er nærmest legendarisk og har opp gjennom årene stått for noe av det beste som har vært å få på kompaktkameramarkedet. G12 er siste ordinære modell i rekken, sett bort fra G1 X, og fortjener helt klart en anbefaling. Oppløsningen det kan by på er 10 megapiksler, men på en betydelig mindre bildebrikke enn G1 X er utstyrt med. I likhet med G1 X begynner zoomen på tilsvarende 28 mm, og også G12 har f/2.8 i lysstyrke der. Imidlertid strekker G12 seg til tilsvarende 140 mm, hvor største blender er på f/4.5 - et godt hakk bedre enn G1 X, altså.

G12 kan til gjengjeld ikke skryte på seg videoopptak i bedre kvalitet enn 720p, men vi vil karakterisere det som helt på høyde med G1 X når det gjelder byggekvalitet, brukervennlighet, skjerm og søker, og funksjonspakke. Bildekvfaliteten er nok ikke fullt så god som G1 X, men så koster det under halvparten også da. Rundt 2700 kroner må du ut med for et eksemplar av Canon PowerShot G12.

Les vår test av Canon PowerShot G12 og dets konkurrenter

Nikon Coolpix P7700.

Nikon Coolpix P7700
I de senere år har også Nikon meldt seg på i denne klassen, og i rekordfart har de kommet ut med den ene sterke kandidaten etter den andre. P7700 er deres hittil siste deltager her, og med dette kameraet har Nikon vist at de ikke tenker likt som alle andre. her har for eksempel den optiske søkeren (som mange mener bare er sløsing med plassen uansett) måtte vike plassen for klassens lengste zoomomfang, tilsvarende 28-200 mm. I tillegg har P7700 fått en kraftig forbedret lysstyrke sammenlignet med sine forgjengere, og med f/2.0 på vidvinkel er det helt på høyde med X10. På tilsvarende 200 mm har det faktisk f/4, noe som må sies å være veldig bra i en så liten pakke som dette!

Også P7700 har hengslet skjerm, og denne er faktisk også den største i klassen med sine 3" (7,6 cm). I tillegg har det en stillbildeoppløsning på 12 megapiksler, og videoopptak i FullHD. P7700 er i skrivende stund nettopp lansert, men ser så bra ut at vi våger å anbefale det likevel. Det er ennå ikke kommet i butikken, men prisen ser ut til å legge seg på like over 4000 kroner.

Les mer om Nikon Coolpix P7700

Mange av kameraene i denne klassen har mye til felles med entusiastkameraene som vi har gjennomgått i en annen artikkel. Skillet kan i mange tilfeller være litt kunstig, så vi vil sterkt oppfordre til at du også sjekker våre anbefalinger i den kategorien dersom du er ute etter et avansert og godt kompaktkamera.

Sjekk hvilke entusiastkamera vi anbefaler

Vil du lete litt på egenhånd? I prisguiden finner du prishistorikk og der kan du også bestille prisvarsling på mail, slik at du får beskjed når ditt utvalgte produkt detter ned under en viss pris. Der vil du også finne en oversikt over noen av de største nettbutikkenes tilbud.

annonse