Til hovedinnhold
SniktittSamsung Ativ Smart PC

PC-en som er et nettbrett

Lynkjapt Windows 8-brett for deg som ikke trenger full PC-funksjonalitet.

Spesifikasjoner

Formfaktor: Nettbrett med avtagbart fulltastatur
Størrelse: 30,40 x 18,94 x 0,99 cm (Tykkelsen øker til 1,99 cm med tastatur)
Vekt: 750 gram (1,48 kg med tastatur)
Skjerm: 11,6 tommer, 1366 x 768 piksler, kapasitiv, 400 nit lysstyrke
Operativsystem: Windows 8
Internett: Wi-Fi B/G/N, HSPA, LTE
Kamera: 8 megapiksler hovedkamera, frontkamera på 2 megapiksler
Maskinvare: Intel Atom
Arbeidsminne: 2 GB
Minnekort: Micro-SD, 128 GB intern lagring
Teknologi: Bluetooth 4.0 + A2DP, Wi-Fi, GPS, Micro HDMI, 1x USB 2.0 (+2x USB i tastatur), USB til Ethernet-dongle
Batteri: 13,5 timer, 31 Wh
Pris og tilgjengelighet: Veiledende utsalgspris 7000 kroner, tilgjengelig i løpet av november

Når mobilen ble mer lik en PC fikk den navnet smartmobil. Nå har Samsung også lansert det de kaller Smart PC. Den kjører Microsoft Windows 8, og utfordrer det tradisjonelle skillet mellom nettbrett og PC.

Forvirrende

For å gjøre forvirringen total kommer også Smart PC i to ulike varianter. Den ene varianten er et mer eller mindre vanlig nettbrett med en nedskalert versjon av Windows 8. Den andre varianten heter Ativ Smart PC pro, og er en fullverdig Windows 8-PC forkledd som et vanlig nettbrett. Da har vi tolket begrepet fullverdig nokså vidt.

Selv om brettet kjører vanlige PC-programmer og kan bruke vanlig tilbehør, har det naturlig nok ikke like heftig ytelse som en spill-PC skrudd sammen av en entusiast.

Tastatur

Det kan også innvendes at brettet slett ikke ser ut som et vanlig nettbrett, ettersom det kommer med et tastatur, og kan klappes sammen som en bærbar PC. Men dette er ikke unikt for Ative-modellene. Både Acer og Asus har Android-brett med tilsvarende løsninger. Samsungs Windows 8-brett er under en cm tykt uten tastatur, og under 2 cm med tastaturet på.

Vi fikk et kort møte med Samsung Ativ Smart PC under Samsungs gigantlansering i Berlin i går kveld. Da vi fikk brettet i hendene slo det oss at det minnet mye om en såkalt ultraportabel PC. Skjermen er halvannen tomme større enn på galaxy TAB 10.1. Lysstyrken er god, men hvordan den fungerer i sol vet vi ikke.

Imponerende

Chassiset er i metall og gir brettet et eksklusivt preg. Men det er når vi begynner å navigere på den store og skarpe skjermen at vi virkelig blir imponert.

Dette er det raskeste brettet vi har hatt fingrene på. Alt reagerer øyeblikkelig, og vi bruker ikke mange sekunder på å bestemme oss for at dette er et «må ha»-produkt. Selv Metro-grensesnittet, som vi har hatt blandete følelser for, fungerer som en lek på Samsung Ativ Smart PC. Alt gled som om det var smurt med olje, til tross for at vi brukte den nedskalerte versjonen med Atom-prosessor, og ikke den kraftigere Pro-varianten med Intel Core i5-prosessor.

Nå skal det sies at vi ikke kjørte tunge apper på brettet i den korte stunden vi fikk leke med det.

Porter og minne

Brettet har én USB-port, med ytterligere to på tastaturdelen. Brettet har også micro-HDMI, MicroSD-leser, og et minne på 128 GB. Du kan bruke Samsungs S-Pen for å skrive direkte på skjermen.

Å hekte skjermen løs fra tastaturet er ingen vanskelig jobb. De to delene er nemlig festet til hverandre ved hjelp av magneter. Men magnetene er kraftige, og det skal mye til at brett og tastatur skiller lag i utide.

En svale gjør ingen sommer, og muligens vil vi snuble over irritasjonsmomenter som får oss på andre tanker. Blant annet er det vanskelig å forestille seg om begrensningene i den rimeligere standardutgaven vil holde til det bruksmønsteret vi har. Blir hindrene for mange eller for høye, kan pro-løsningen kanskje være tilstrekkelig. Men igjen – selv denne har sine begrensninger.

Hvor grensene går er blant tingene vi selvsagt skal se nærmere på når brettet kommer til test.

annonse