Til hovedinnhold

Sony slipper flere nye kameraer

Mye snadder ser dagens lys.

Det er neiggu ikke småplukk Sony ser sitt snitt til å slippe løs på en sliten verdenspresse, representert av 89 journalister fra hele Europa, som er samlet på Island i disse dager. Hadde det enda vært bare én kul nyhet, men neida, som ryktene har sagt i evigheter nå er det et helt knippe:

Fullformat kompaktkamera: Sony RX1

Jadda, det kom endelig: Et kompaktkamera med fullformatbrikke, og det var Sony som kom med det. RX1 får 24 megapiksler på en fullformatbrikke, og med et ISO-område på 100-25600 får man muligheter for det meste. Man kan også gå ned til ISO 50, men da på bekostning av et noe redusert dynamikkomfang.

Sony DSC-RX1.

RX1 får et Carl Zeiss-objektiv med brennvidde på 35 mm, og en største blender på f/2.0. Objektivet består av 8 elementer - 3 av dem asfæriske - i 7 grupper, og nærgrensen blir på 20 cm. Noe optimistisk lover Sony "feilfrie" stillbilder fra kameraet - en kanskje tilgivelig påstand siden dette tross alt er noe vi ikke har sett før. Et fullformat kompaktkamera er Sony helt alene på markedet med, og dette er uten tvil spennende saker!

Fem bilder i sekundet skal det også klare, i full oppløsning.

Sony DSC-RX1.

Kameraet får også videoopptak i FullHD, og i stillbildemodus får RX1 14-bits RAW-filer. Det meste annet RX1 har å by på har vi sett før, med unntak av kameraets tilbehørssko, som skal være av en ny type som Sony kaller "Multi Interface Shoe". I den skal man kunne benytte en ekstern blits, optisk søker, eller en elektronisk søker, alt etter behov.

Så var det prisen da. Godsaker som dette er ikke billig, og veiledende norsk pris blir i følge Akams kilder 24.000 kroner når det kommer på markedet i desember 2012.

Sony Alpha SLT-A99.

Sony Alpha A99

RX1 er ikke det eneste fullformatkameraet Sony slipper i dag, for som ventet er også A99 klart i kulissene. Fullformatbrikken ser så vidt vi kan se ut til å være av samme type som i RX12, dvs 24,3 megapiksler med ISO 50-25600. Brikken - og kameraet - skal kunne klare opp til 6 bilder per sekund, selv med 14-bits RAW.

I tillegg får A99 19 fokussensorer, hvorav 11 er av kryss-typen, og et dobbelt fokussystem som også gjør bruk av 102 fokuspunkter på selve bildebrikken. Fokussystemet skal også gi brukeren muligheten til å forhåndsdefinere hvilken avstand autofokusen skal arbeide innenfor, slik at man enkelt kan begrense feiltreff.

Videoopptak skal være ivaretatt i form av en mulighet til å ta opp FullHD progressivt i 50 bilder per sekund.

Sony A99 blir tilgjengelig i Norge i midten av november 2012 og får en veiledende pris på 20.000 kroner.

Sony NEX-6.

Sony NEX-6

Et nytt speilløst systemkamera ser også dagens lys i dag, og det er Sony NEX-6. Det blir utstyrt med en sensorbrikke på 16 megapiksler og det samme autofokussystemet som NEX-5R allerede har fått.

Høyeste ISO-verdi blir 25600 og NEX-6 skal kunne klare et tempo på opptil 10 bilder i sekundet.

NEX-6 skal ha mye til felles med både NEX-7 og NEX-5R, men siden dette skrives klokken tre om natten norsk tid, uten at vi ennå har fått sett nærmere på kameraene, er det vanskelig å si med sikkerhet riktig ennå.

Sony NEX-6.

NEX-6 kommer på markedet i Europa i november og får en norsk veiledende pris på 6500 kroner for kun kamerahuset.

Mer informasjon finner du i Sonys pressemeldinger, her:

annonse