Til hovedinnhold
Guide8 tips for å ta lekre bilder med mobilen

8 tips for bedre mobilbilder

Ta flotte bilder med kameramobilen din.

For en tid tilbake ble Akams redaksjon bedt om å være jury for de norske bidragene i konkurransen om verdens beste mobilfotografi. Hundrevis av bilder ble gjennomgått, og vi falt ned på bildet under, som vi syntes formidlet en helt unik stemning og dramatikk, til tross for at dets tekniske kvaliteter mildt sagt var så-som-så.

Vil smarttelefonen en gang bli ditt eneste kamera?

Foto: Alexander Rafaelsen

Dette bildet illustrerte etter vår mening at man kan ta et godt bilde med nesten hva som helst, og at det fototekniske nesten utelukkende er underordnet dersom bildets fotografiske kvalitet er god. Fortellingen og formidling av stemning og budskap er det viktige, og er fullt mulig å gjøre uten at teknisk kvalitet er på topp, så fremt den tekniske kvaliteten ikke er så dårlig at det blir forstyrrende og kommer i veien.

Dette var ikke hovedjuryen enig i, og bildet som vant det hele ble dette, et bilde vi syntes var uinteressant og rotete komponert:

Verdens beste mobilbilde? Det synes ikke Akam.

Vår konklusjon var at det absolutt er mulig å ta gode bilder med mobiltelefoner, men at de dessverre ikke alltid er så gode som de kunne vært, selv om det tekniske utgangspunktet kunne være til stede. Dette kan man imidlertid gjøre noe med, og vi gir derfor vår kjære lesere noen enkle tips for bedre mobilbilder.

Foto: Erik Faarlund, Akam.no

1: Hold "kameraet" stødig

En telefon er ikke i utgangspunktet et dedikert kamera, og har dermed som oftest ikke en ergonomi som er idéell for nettopp dette. I tillegg komponerer man bildet på skjermen og ikke i en søker, slik at det er fristende å ta bilder på strak arm. Ikke akkurat verdens mest stødige posisjon, er det trygt å si. Bildet tas på et øyeblikk, men det er likevel ikke unnagjort på ingen tid, og beveger du på telefonen mens bildet tas, vil det bli uskarpt.

Nå er det flere bilder på Flickr som er tatt med Iphone 4 enn med Nikon D90

Tenk derfor på at du skal holde telefonen støtt mens du tar bildet, og aller helst også like før og etter. På mobilkameraer kan det variere noe etter modell og produsent akkurat når bildet tas, i forhold til når du trykker på knappen og/eller utløserlyden kommer. I noen tilfeller tas ikke bildet før du slipper knappen igjen, så mens du fotograferer er det best å være bevisst dette og holde det hele så rolig som mulig ikke bare mens du tror bildet tas.

Men hvordan gjør du så det?

Jo, det ser du på bildene ovenfor. Har du noe fast og stødig i nærheten, som en mur, en stolpe eller en vegg, så bruk det som støtte. Har du ikke det, hold mobiltelefonen i et fast og stødig grep som gir utløserfingeren så god bevegelsesmulighet som mulig, uten at bevegelsen forplanter seg til resten av armen. Ikke fotografer på armlengdes avstand, eller på strak arm, men legg albuene inn mot kroppen. Tenker du på hvordan skiskyttere står når de skyter, er du på rette spor.

Slik tar du skarpe bilder

2: Tenk på komposisjon, innramming og utsnitt

Husk på at du til en hver tid er bevisst verden omkring deg i større eller mindre grad, og at ting som omgivelser, lukter, lyder, vind, følelser og alt mulig annet ikke blir gjengitt på bildet når du tar det. Et kamera fanger inn og gjengir et lite og innrammet todimensjonalt utsnitt av en stor og komplisert tredimensjonal virkelighet. Glem å forsøke å fange hele virkeligheten med mobilkaameraet ditt og tenk heller på hvordan du med et utsnitt kan formidle det du ønsker.

Tenk på ting som hvor du vil plassere bildekantene, hvilken vinkel du vil ha til motivet, og hvordan virkelighetens tre dimensjoner blir oversatt til 2D i kameraet. Akkurat dette hjelper mobilkameraets skjerm deg med, siden du da allerede komponerer bildet i to dimensjoner og ikke tre. Når du fotograferer, prøv å stenge ute den delen av verden som du ikke ser gjennom kameraet. På den måten blir du ikke disterahert, og kan lettere forestille deg hvordan den som senere ser det ferdige bildet vil oppfatte det.

Vil du ha flere fototips?
Her finner du tips for knipsere på alle nivåer

3: Tenk på bakgrunnen

Når du fotograferer et motiv vil ofte en eller annen form for bakgrunn automatisk følge med på kjøpet. Prøv å tenke på hvordan du kan utnytte dette for å gjøre bildet best mulig, eller i alle fall hindre at det gjør bildet dårligere. Alt som ikke tilfører et bilde noe, tar noe fra det, så som oftest vil bildet bli bedre om du kan fjerne forstyrrende detaljer fra bakgrunnen. Prøv for eksempel å komponere bildet slik at personen du fotograferer skjuler den stygge søppelbøtta som ellers ville kommet med på bildet. Pass også på at trafikkskilt eller lyktestolper ikke blir stikkende opp av motivets hode. Kan du ikke skjule dem fullstendig, kan de i alle fall ofte plasseres i bildets utkant. Husk også på at masse detaljer i bakgrunnen vil ta oppmerksomhet fra hovedmotivet, og at det sjelden er ønskelig. Spesielt gjelder dette skrift, som menneskets øyne og hjerne automatisk vil dras til og forsøke å tolke, ofte på hovedmotivets bekostning.

4: Hold optikken ren

Mobilkameraets store fordel er at du alltid har det med deg, men dets store ulempe er at det ofte vil medføre at masse skitt og støv da samler seg på kameralinsen. En liten opprensking før du tar bilde koster deg lite, og kan hjelpe mye. Blås bort sand og støv, før du tørker forsiktig med et stykke rent bommullsstoff. Til nød kan en flik av en ren t-skjorte brukes. Ikke bruk ull eller nylon, men en mikrofiberklut eller pusseklut for briller fungerer finfint.

Pass spesielt på at du ikke har fett og griseri som fingermerker eller solkrem på linsen. Spesielt i motlys vil denslags kunne ødelegge de fleste bilder.

5: Rett opp horisonten

Enkelt og greit. Pass på at horisonten faktisk blir horisontal. Vil du ha skjev horisont, så sørg for at den blir så skjev at det ikke ser skjødesløst ut, men er tydelig tilsiktet. Bruk gjerne skjev horisont som et virkemiddel, men ikke overdriv slik at det blir en utbrukt gimmick.

Dette bildet ville vært et bedre ferieminne om ansiktene hadde vært synlige.

6: Fotografer folk forfra

Spesielt når folk er selvbevisste foran kamera er det lett å feige ut og bare fotografere dem bakfra, men bildene blir ikke noe særlig. Pass på at du fotograferer motivene dine forfra. Ikke nødvendigvis rett forfra, men i alle fall ikke bakfra.

Ta mange bilder og plukk ut det beste senere.

7: Ta mange bilder

Ikke la deg henge fast i gamle vaner fra filmtiden. I digitalkameraets alder koster det deg ingen verdens ting å ta mange bilder. Utnytt det og skyt i vilden sky. Det koster ingen ting, og er du usikker kan du likså godt ta flere bilder av samme motiv, bare for å være sikker på at du fikk bildet du ønsket deg. Prøv også flere vinkler, andre utsnitt, og så videre. Eksperimenter og velg bort de bildene du ikke vil ha etterpå. Situasjonen kommer aldri igjen - utnytt den til det fulle.

Kort sagt: Skyt! Det koster deg lite å ta for mange bilder, men tar du ikke akkurat "det" bildet vil du angre på det senere.

Nokia N8 er blant de beste kameramobilene, men selv den har ikke de samme mulighetene som et kamera har.

8: Kjenn mobilkameraets begrensninger og muligheter

Mobilkameraer har ofte langt mindre funksjonalitet enn frittstående kameraer har, og mobilbildene dine vil bli bedre dersom du er bevisst disse. Lær deg hvilke muligheter mobilkameraet har, og få dem inn i fingrene, og du vil se at begrensningene kan omgjøres til muligheter. Ingen ting er mer fokuserende for kreativiteten enn begrensninger, og MÅ du holde deg innefor visse grenser, er det ofte lettere å komme med kreative løsninger innenfor dem.

Vil du lære mer?
Her er ti tips til for bedre bilder

annonse