Til hovedinnhold

I dag lastet jeg ned en pistol fra Internett

Men gi for all del ikke teknologien skylda, skriver Jørgen Elton Nilsen.

Et skytevåpen er redusert til 16 filer, på totalt 2 megabyte.

I dag gjorde jeg noe jeg aldri hadde sett for meg: Jeg lastet ned et fullt fungerende skytevåpen fra Internett.

Det tok meg bare sekunder. En Zip-fil på 2 megabyte med totalt seksten tegninger var alt jeg trengte. Hadde jeg hatt en 3D-printer kunne jeg bare åpnet dem og trykket på «print ut». Noen timer senere kunne jeg sittet med en pistol i handa, som absolutt ingen vet at jeg har – eller hvor kom fra.

Det kan høres ut som science-fiction, men er er altså høyst virkelig, og det skyldes god, gammeldags teknologisk utvikling. 3D-printere er nemlig i ferd med å bli allemannseie.

Potensialet til en industriell revolusjon

Ved å printe ut lag på lag med spesiell plast, kan mye lages.Foto: Makerbot.

3D-printing er i seg selv en fantastisk ting. Mange mener at dette kan bli starten på en ny industriell revolusjon, og at 3D-printere kan få like stor betydning som dampmaskinen og samlebåndet. Og akkurat som dampmaskinen og samlebåndet har 3D-printere eksistert i lang tid. Det er ikke oppfinnelsen som er revolusjonerende, det er bruken av oppfinnelsen.

Disse printerne fungerer som en limpistol med avanserte motorer. De «printer ut» med et spesielt plastmateriale, og ved hjelp av egne datategninger printer de lag på lag for å skape forskjellige gjenstander. Ekstremt dyrt er det heller ikke, en veldig god forbrukermodell koster i dag rundt 12 000 kroner, men et litt med rufsete byggesett kan du få for helt ned til 2000 kroner.

Om teknologien utvikler seg rett vei er det ikke mye i veien for at du ikke trenger å gå til butikken lenger, eller at noe må produseres på den andre siden av kloden for å så fraktes til Norge. Trenger du et nytt leketøy laster du nemlig bare ned en egen datafil – en tegning – for så å printe ut leketøyet i ditt eget hjem.

Men det stopper ikke med leketøy av plast. Forskere har printet ut organiske kroppsdeler, de er på et tidlig stadium med 3D-printing av elektronikk og i Kina bruker man 3D-printere til å lage flydeler.

Plastmaterialet disse printerne bruker for å lage objekter er heller ikke dyrt. Kiloprisen ligger rundt 45 dollar, altså noen norske hundrelapper, og pistolen som nå er laget krever neppe en hel kilo med stoffet. Det ferdige våpenet holder bare til et par skudd, men det er nok tilstrekkelig. For det handler ikke bare om at et våpen er laget, det handler om utvikling.

En jurist fra Texas

Skaperen av våpenet, Cody Wilson, demonstrerer at det fungerer.Foto: DXLiberty/Youtube

Mannen bak det omstridte våpenet er ikke hvem som helst. Han heter Cody Wilson, en 25 år gammel juss-student fra våpenliberale Texas. Han er smart, han gjør ikke dette bare fordi han nå kan lage billige våpen. Han er heller ikke en liten nerd som bare gjør det for å dytte teknologien til det maksimale.

For ham handler det om å gjøre viktige varer tilgjengelig for alle, uten bånd mot store selskaper og tilhørende interesser. Han mener det er nødvendig å kutte koblingen mellom storbedriftene og produkter mennesker er avhengige av, som medisiner, medisinsk utstyr, dagligvarer – og våpen.

Det er mulig, og det er det det handler om for Wilson. Han understreker dette poenget ved å gjøre samtlige tegninger av våpen fritt tilgjengelig på nett, for gratis nedlasting. En gang i fremtiden kan du kanskje laste ned kreftmedisiner, på det samme nettstedet som i dag gir deg våpen.

Noen hyller han for tankegangen, andre er livredde. Wired Magazine har kåret ham til en av verdens 15 mest farlige mennesker.

Ikke diskutert i Norge

Et menneskeøre, laget av en 3D-printer.Foto: Princeton University

Alt Wilson i dag gjør er lovlig, men om det forblir slik i all fremtid er usikkert. På bare timer har den nye pistolen dratt i gang en heftig debatt på et høyt politisk nivå i USA. Det er i USA den er utviklet, men takket være Internett kan hvem som helst på planeten få fatt i tegningene.

Tidligere i dag tok vi en ringerunde til samtlige politiske partier på Stortinget. Ingen kunne på direkten si noe om denne problematikken, altså at hvem som helst nå kan skaffe seg et skytevåpen, lovlig eller ei. Det var en problemstilling de aldri hadde hørt om før, og en informasjonsrådgiver hos SV stilte spørsmålet mange av de andre vi snakket med sikkert også hadde: Hva er en 3D-printer?

Den norske våpenloven er under oppussing. Det endelige lovforslaget ble gitt til Justis- og politidepartementet i desember 2011, og skal tre i kraft 1. juli i år. Dette er en veldig nøytral lov. Den sier rett ut at om du på noen måte skaffer deg et våpen(som igjen er definert veldig bredt), uten rett tillatelse, så gjør du noe ulovlig. Det synes jeg er rett tankegang: Det handler ikke om 3D-printeren, det handler om våpenet.

Teknologisk utvikling

De 16 delene du kan laste ned, som utgjør pistolen «Liberator».Foto: Defcad

Alikevel hjelper det pent lite at det å printe ut et slikt skytevåpen er ulovlig i Norge. En person med onde hensikter vil nok være mer bekymret over lovbruddet personen kanskje er i ferd med å gjøre, ikke lovbruddet han gjorde da han trykket på «print ut».

Teknologien er her, og vi kan ikke fornekte den. Det er mulig å gjøre det, og noen har nå gjort det så enkelt at hvem som helst kan gjøre det.

Samtidig er 3D-printing av våpen neppe den eneste elendigheten som kommer ut av fremtidens printere. For når man i dag kan printe ut menneskelige organer og medisiner, er det få hindre for at den samme teknologien kan brukes til å printe ut gift og kjemiske våpen. Eller et realt partydop, for den saks skyld.

Dessverre har ryggmargsrefleksen til politikere alt for ofte vært å ville forby teknologien som muliggjør lovbruddet. Som historien har vist gang på gang, forsvinner ikke problemet ved et forbud man uansett ikke klarer å håndheve. I stedet kan slik lovgivning fungere som en bremsekloss for de som ønsker å bruke teknologien til gode formål.

Og mulighetene teknologien byr på er enorme. Anerkjente The Economist mener at 3D-printing kan fri oss fra tøylene til tradisjonelle fabrikker, og tillate oss å lage produkter som før ville blitt alt for kostbare. Med en 3D-printer i de tusen hjem kan samfunnet eliminere massive kostnader og negative miljøeffekter.

Det er bare veldig synd at det måtte et skytevåpen til, for at denne fantastiske teknologien skulle havne på politikernes agenda.

Les også
Dette er verdens første 3D-skrevne pistol av metall
Les også
Den 3D-skrevne riflen blir farligere
Les også
Lager programvare som skal gjøre det umulig å printe pistoler
Les også
Politiet lagde 3D-printet pistol som eksploderte
Les også
Bråstans for selskap bak 3D-printede skytevåpen
Les også
Enorm etterspørsel etter 3D-printet våpen
Les også
Her er verdens første 3D-printede våpen
annonse