Til hovedinnhold

Lar deg printe 3D-modeller i alle regnbuens farger

Kan dette slå beina under modellmaling?

botObjects

Det amerikanske selskapet botObjects har nylig annonsert ProDesk3D, som de påstår er verdens aller første fullfarge 3D-printer til skrivebordet. Maskinen markedsføres som enkel å ta i bruk for hvem som helst, og vil ifølge Extremetech begynne å dukke opp på markedet i løpet av de neste par månedene.

Ifølge botObjects selv skal maskinen klare å skrive ut med en oppløsning ned til hårfine 25 mikrometer, omkring en fjerdedel av hva den mye omtalte Makerbot Replicator 2 er i stand til. Til sammenlikning måler et vanlig hårstrå omkring 80 mikrometer i diameter.

Noe for hvermannsen

Selv om selskapet fortsatt ikke har satt en klar dato for lansering, har Extremetech klart å innhente noen estimater. Ifølge disse vil det bli åpnet for bestillinger i løpet av neste måned, med forhåpninger om full lansering kort tid etter.

Prisen er også usikker, men selskapet skal ha uttalt at ProDesk3D vil legge seg i samme segment som andre 3D-printere til hjemmebruk. Konkurrenten Makerbot sin Replicator 2 koster til sammenlikning omkring 13 000 kroner i dag, så vi tviler på at denne maskinen vil bli fryktelig mye dyrere.

Av øvrige finesser skal maskinen by på automatisk kalibrering og innstilling, og den skal dermed fungere rett ut av boksen. For å la hvem som helst laste inn og skrive ut modeller skal dessuten programvaren holde den tekniske sjargongen «under panseret».

Det å finne modeller man kan skrive ut trenger heller ikke være vanskelig:
Vil åpne torrent-nettsted for 3D-tegninger »

Kraftige modeller i full farge

Dersom selskapets påstander stemmer, kan dette kan bety dårlige fremtidsutsikter for produsenter av miniatyrmaling. Med ferdig fargelagte modellfly og liknende designet og printet ut på skrivebordet, vil det nemlig bli lite vits i å gjøre ting på «gamlemåten».

ProDesk3D skal nemlig bruke en patron med femfargede polylaktater for å blande en hvilken som helst farge, etter samme prinsipp som en blekkskriver. Støttematerialet vil våre polyvinyl-alkohol, men printeren vil også være i stand til å skrive ut ABS-plast.

På en skumlere notis betyr dette at maskinen også kan lage våpen:
Her er verdens første fullt fungerende 3D-printede skytevåpen »

(Kilde: botObjects via Extremetech)

annonse