Til hovedinnhold

Her er verdens første 3D-printede våpen

Kontroversielt selskap har nådd målet.

Forrige uke skrev vi om at det Texas-baserte selskapet Defense Distributed var rundt to uker unna å lage verdens første 3D-printede våpen. Nå meldes det at våpenet allerede er ferdig.

Magasinet Forbes har mottatt bilder fra Defense Distributed som viser nettopp det aller første funksjonelle håndvåpenet som er produsert av en 3D-printer. En demonstrasjonsvideo (se under) viser at pistolen fungerer, og den skal bli tilgjengelig for nedlastning i dag.

Pistolen har fått det noe politiske navnet «The Liberator», og består av 16 komponenter laget av plasttypen ABS.

«Alle» gjenstander kan printes

3D-printing er en prosess som lagvis bygger opp en hvilken som helst gjenstand. 3D-printere flest bruker i dag et spesielt plastmateriale, og ved hjelp av egne datategninger kan printeren da lagvis skape en forskjellige gjenstander.

De mest entusiastiske tilhengerne mener at 3D-printere i ytterste konsekvens kan by på en ny industriell revolusjon. Om teknologien utvikler seg rett vei er det ikke mye i veien for at du ikke trenger å gå til butikken lenger, eller at noe må produseres på den andre siden av kloden for å så fraktes til deg. Trenger du et nytt leketøy laster du nemlig bare ned en egen datafil – for så å printe ut leketøyet i ditt eget hjem.

Men det stopper ikke med leketøy av plast. Leger har printet ut implantater av titan og operert det inn i mennesker, og flere andre organiske kropsdeler. I tillegg er man på et tidlig stadium med 3D-printing av elektronikk.

En billig og god printer med høy nøyaktighet koster i dag rundt 12 000 kroner, men et litt med rufsete byggesett kan du få for helt ned til 2000 kroner.

Lager flere våpendeler

Defcads "Liberator".Foto: Defcad

Produsenten av det nye skytevåpenet har tidligere gjort seg bemerket ved å lage ulike 3D-printede våpenkomponenter, men The Liberator er altså det første våpenet hvor alle delene er laget av en 3D-printer, med to små unntak. Tennstempelet, altså den delen som antenner patronen, er laget av metall.

I tillegg har man bygd inn en liten stålbit i våpenet ene og alene for å gjøre det mulig å oppdage med metalldetektor, noe som er påbudt i USA. Våpenet skal ellers kunne brukes med vanlig håndvåpenammunisjon, og har et løp som kan skiftes ut for å tilpasses ulike typer kalibre.

The Liberator skal visstnok gjennomgå noen flere kvalitetstester, men planen er å gjøre 3D-tegningene til våpenet tilgjengelig for nedlasting allerede neste uke.

Dette innebærer at enhver med tilgang til en 3D-printer kan printe våpenet uten noe form for lisens eller serienummer. Til og med mannen bak Defense Distributed, Cory Wilson, har innrømmet at det er urovekkende.

– Du kan printe et dødbringende redskap. Det er ganske skremmende, men det er det vi vil forsøke å vise, sa Wilson til Forbes i fjor sommer, da våpenet ennå var under utvikling.

Mye motstand

Ikke uventet har Cory Wilson og Defense Distributed tidligere støtt på mye motstand fra både politikere og andre aktører, og nyheten om det første 3D-printede våpenet gikk såvisst heller ikke upåaktet hen.

Ifølge Forbes ble det sendt ut en pressemelding fra kongressmedlem Steve Israel rett etter at nyheten ble kjent, hvor han tar til orde for å slå ned på denne typen plastvåpen. Israel peker på at våpenreguleringer har fint lite for seg dersom folk bare kan printe ut et fullt brukbart plastvåpen hjemme.

Det begynner imidlertid å haste for motstanderne om de vil få på plass et strengere lovverk for 3D-printing av våpen. I mellomtiden er Defense Distributed enn så lenge et lovlig selskap som skaffet seg føderal lisens som våpenprodusent i mars.

3D-printing kan brukes til mye rart: Et tysk selskap 3D-printet et mikroskopisk romskip »

(Kilder: Forbes, Extremetech)

Les også
Mannen bak de 3D-skrevne våpnene har fått tillatelse til å spre instruksjonene på nettet
Les også
Dette er verdens første 3D-skrevne pistol av metall
Les også
Den 3D-skrevne pistolen blir museumsgjenstand
Les også
Den 3D-skrevne riflen blir farligere
Les også
NASA har laget verdens første 3D-skrevede rakett-del
Les også
Forskere har 3D-skrevet flytende metall
Les også
Windows får full støtte for 3D-printere
Les også
Lager programvare som skal gjøre det umulig å printe pistoler
Les også
Her er verdens første 3D-printede mikrobatteri
Les også
Politiet lagde 3D-printet pistol som eksploderte
Les også
NASA ønsker seg 3D-pizzaskriver
Les også
Bråstans for selskap bak 3D-printede skytevåpen
Les også
Enorm etterspørsel etter 3D-printet våpen
Les også
Det 3D-printede våpenet kommer om to uker
Les også
– Disse fem trendene skal forme oss de neste årene
Les også
Vil åpne torrent-nettsted for 3D-tegninger
Mer om
annonse