Til hovedinnhold

Vil åpne torrent-nettsted for 3D-tegninger

Samme selskap som laget 3D-våpen.

Defcad

For en knapp måned siden kunne selskapet Defence Distributed vise frem et vellykket eksemplar av en 3D-printet våpendel. Forsøket viste at hvem som helst, i sitt eget hjem, kunne laste ned en liten fil fra Internett, og printe ut fullt fungerende våpendeler. Dette skapte stor debatt i USA, og endte med at selskapet mistet både 3D-printer og våpenlisens.

Nå har flere av de samme bakmennene samlet seg på nytt, for å lanser et eget torrent-nettsted – Defcad.com. Basert på samme linjer som The Pirate Bay, vil de lage en søkemotor for torrent-filer til tegningene av alle mulige 3D-objekter.

«Alle» gjenstander kan printes

3D-printing er en prosess som lagvis bygger opp en prototype eller modell av hva som helst. 3D-printere flest bruker i dag et spesielt plastmateriale, og ved hjelp av egne datategninger kan printeren lagvis skape en hvilken som helst gjenstand.

De mest entusiastiske tilhengerne mener at 3D-printere i ytterste konsekvens kan by på en ny industriell revolusjon. Om teknologien utvikler seg rett vei er det ikke mye i veien for at du ikke trenger å gå til butikken lenger, eller at noe må produseres på den andre siden av kloden for å så fraktes til deg. Trenger du et nytt leketøy, laster du nemlig bare ned en egen datafil – for så å printe ut leketøyet i ditt eget hjem.

Men det stopper ikke med leketøy av plast. Leger har printet ut implantater av titan og operert det inn i mennesker, og man er på et tidlig stadium med 3D-printing av elektronikk.

En billig og god printer med høy nøyaktighet koster i dag rundt 12 000 kroner, men et litt med rufsete byggesett kan du få for helt ned til 2000 kroner.

Vil gjøre det ustoppelig

Mannen bak det nye nettstedet, som skal by på torrent-nedlastning av 3D-tegninger, er jusstudenten Cody Wilson. I en promoteringsvideo som nå er lagt ut på nett, søker han etter donasjoner for å kunne starte det nye nettstedet:

– Hjelp oss å gjøre Defcad til verdens første ustoppelige søkemotor for 3D-printbare objekter, sier han i filmen.

For ham handler det nye nettstedet mye om å gjøre viktige varer tilgjengelig for alle, uten bånd mot store selskaper og tilhørende interesser. I videoen sier han at det er nødvendig å kutte koblingen mellom storbedriftene og produkter mennesker er avhengige av, som medisiner, medisinsk utstyr, dagligvarer – og våpen.

– The Pirate bay har de de rette ideene for fysiske varer, men kampen kommer til å handle om de fysiske opphavsrettighetene – og vi vil bygge ett av verktøyene for dette tidlig, sier Wilson til Ars Technica.

BBC har snakket med en britisk jurist, som mener et slikt prosjekt er fylt med risiko:

– Mange av disse produktene vil være beskyttet av opphavsretten. De med rettigheter kan gå til domstolene for å hindre av designet spres, forteller Lorna Caddy hos advokatfirmaet Taylor Wessing, til BBC.

En av våre forumbrukere har laget sin egen 3D-printer:
Se prosjektet her »

(Kilder: Ars Technica, BBC, Defcad)

annonse