Til hovedinnhold

Vil stoppe pirater fra å bruke 3D-skrivere

Ønsker å stoppe fenomenet før det starter.

Muligheten for å skrive ut ting direkte fra en 3D-skriver hjemme, kan potensielt bli en stor revolusjon. Men samtidig som vi kan få laget en del av det vi trenger uten å måtte dra i butikken, byr også 3D-skrivere på en del hodebry for mange industrier, melder TorrentFreak.

Spesielt musikk- og filmindustrien har i flere år kjempet med nebb og klør for å stoppe rettighetsbeskyttet materiale fra å bli lastet ned og distribuert ulovlig. Med 3D-skrivere i hjemmet åpnes muligheten for å kopiere langt mer enn bare musikk og film.

Vil legge inn DRM

Med redsel for at piratkopiering av alt fra våpen til biler skal ta helt av, har staten California i USA startet jobben med å lage et DRM-system (Digital Rights Management), der målet er å stoppe uvedkommende fra å snike til seg originaltegninger av produkter.

I stedet for å la personer laste ned dokumentasjonen, skal det sendes ut en form for verifisering til selve 3D-skriveren før objektet kan skrives ut.

The Pirate Bay vurderer å la være

Det er allerede vist stor interesse rundt det å lage torrentsider for objekter til 3D-skrivere, og noen dedikerte nettsider er allerede startet. The Pirate Bay har også en egen kategori for fysiske objekter, men om det blir noe mer er ikke nettstedet sikre på.

– Dette kan ta kommende rettighetskamper til en helt nytt nivå. Jeg snakker om 3D-skriver revolusjonen, for om noen få år vil millioner av blåkopier av verktøy, bildeler, klær og våpen kunne lastes ned, sier Tobias Andersson i The Pirate Bay til TorrentFreak.

For skulle TPB tilby ulovlige tegninger av for eksempel bildeler, våpen og klær, vil nettstedet erte på seg aggresjon fra langt mer enn bare musikk- og filmindustrien. Andersson tviler på at nettstedet vil tåle et slikt press, spesielt om både bil-, våpen- og oljeindustrien begynner å føle seg truet.

Sitter du og vurderer å kjøpe en 3D-skriver?
Her kan du lese om hvordan du velger rett type modell » (Ekstra)

(Kilde: TorrentFreak)

annonse