Til hovedinnhold

Politiet lagde 3D-printet pistol som eksploderte

Advarer nå sterkt mot å printe ut pistolen.

YouTube

Den 3D-printede pistolen Liberator har fått mye oppmerksomhet på kort tid. Bare et par dager etter at tegningene til pistolen ble tilgjengelig på Internett hadde de blitt lastet ned over 100 000 ganger.

Begivenheten har gitt paniske tilløp blant politikere og myndigheter, som har skyndte seg med både å uttrykke bekymring over utviklingen, og å etterlyse strengere reguleringer, deriblant norske stortingspartier.

Eksploderte under testing

Politiet er naturlig nok også lettere skremt av stuntet til Texas-baserte Defense Distributed. Techradar skriver nå at politiet i den australske delstaten New South Wales i ren nysgjerrighet bestemte seg for å printe ut det kontroversielle produktet, med til dels dramatiske konsekvenser.

Politiavdelingen skaffet seg en 3D-printer til litt under 10 000 kroner og nødvendige materialer til et par hundre kroner. 27 timer senere var våpenet ferdig printet, og etter en testrunde under trygge omgivelser kunne de australske politifolkene konstatere at våpenet var mer enn effektivt nok til å ta liv.

De kunne imidlertid også konstatere at pistolen var farlig for dem som trykker på avtrekkeren. Det andre prøveskuddet endte nemlig med at pistolen eksploderte, som du kan se i videoen under. Nå advarer politikommissæren Andrew Scipione andre mot å printe ut våpenet.

– Denne beskjeden er til alle som har ressurser til å kjøpe en 3D-printer: Ikke forsøk å bruke en 3D-printer til å lage et våpen. Et 3D-våpen er ikke potensielt farlig, det er farlig, bedyret politikommissæren under pressekonferansen.

Voksende trussel

Med tanke på at Liberator er et billig og «hjemmelaget» våpen av plast, kommer det neppe som en overraskelse at våpenet ikke er egnet til varig og normal bruk, men nå er dette altså ettertrykkelig bekreftet. Ifølge Scipione skal de opprinnelige tegningene imidlertid være modifisert, noe som muligens kan gjøre pistolen mer holdbar.

Kommissæren kalte ellers saken for en «voksende trussel» og var bekymret over den raske og omfattende spredningen av filene med tegningene til 3D-våpenet. I likhet med både norske og amerikanske myndigheter vil han følge utviklingen nøye.

3D-printere kan også brukes til hyggeligere ting: NASA ønsker seg 3D-skrivere for mat »

(Kilde: Techradar)

annonse